Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grundig AD182H2 w Fiacie Brava zły odbiór radia

30 Sie 2010 18:34 1422 3
  • Poziom 10  
    Witam,

    Od razu opiszę jak sprawa wygląda. (aha auto kupiłem parę dni temu więc nie znam wcześniejszej historii radia)

    Wsiadam do samochodu włączam radio i cisza, daje głośność prawie na full i słychać tylko cichy szum przerywany "pykaniem" co jakieś 3 sekundy. Radio nie łapie żadnych stacji. Sprawdzam antenę wszystko w jak najlepszym porządku. Sprawdziłem na kasecie czy w ogóle gra i końcówka mocy jest ok, okazało się, że gra. Następna myśl to spalony tuner radiowy więc miałem już w głowie wymianę radia gdy na następny dzień włączam radio a nagle gra sobie elegancko rmf. nacieszyłem się jednak 3 min po potem znowu cichy szum z "pykaniem".
    I tak jest do tej pory przeważnie cisza a raz na ile gra na parę minut.
    Mam nadzieję, że pomożecie bo szkoda mi kasy na zmianę radia a to jest w doskonałym stanie prócz tego czegoś.

    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    A ruszałeś anteną na dachu?Spróbuj postawic ję w pionie jeśli masz tą antenę na dachu zaraz za przednią szybą.Ogólnie te anteny to masakra,są strasznie tam zapaprane i to jest powodem złego odbioru fal w fiacie.
  • Poziom 10  
    Antenę wykręciłem, wkręciłem podczas gdy radio było uruchomione i zero jakiejkolwiek różnicy choćby w szumie. Tak więc wydaję mi się, że wina leży gdzieś w radioodtwarzaczu. Aha jedyne co jeszcze zaobserwowałem to, że przy zmianie na długie fale zmienia się szum - jest głośniejszy i bardziej "twardy" ale stacji nie łapie żadnych no a jak dam na FM to wraca cichy łagodny szum i "pukanie" co parę sekund.

    Poniżej zamieszczam filmik z tym jak to wygląda bo w tłumaczeniu takim to wiadomo każdy inaczej zrozumie.

    Na filmiku słychać szum na FM i MW LW które się zdecydowanie różnią, słychać również to "pukanie" na FM o którym mówiłem wyżej. Może teraz ktoś to ogarnie.
    Pozdrawiam

    http://www30.zippyshare.com/v/9297098/file.html

    Hmm widzę, że nikt nie wie co to może być.
    Dodam jeszcze, że dziś radyjko zagrało aż jakieś 10 minut i mogłoby może grać dalej ale wyłączyłem je w celu sprawdzenia czy po ponownym uruchomieniu będzie ok, niestety nie było bo zapanował znowu ten przeklęty szum który słychać na filmiku.
    Muszę to radio w końcu rozkręcić.

    Jedna wydaje mi się już konkretna uwaga - radio gra bez problemu po chłodnej nocy itp , a w dzień jak stoi w słońcu albo jest ogólnie ciepło to nie załapie za nic. :cry:

    Moderowany przez damiancz:

    Nie wolno pisać kolejnego postu jeśli na poprzedni nie otrzymałeś ani jednej odpowiedzi - w przypadku gdy chcesz coś dodać używasz klawisza "Zmień". Posty scaliłem.

  • Poziom 21  
    Bo problemem tych sprzętów są zimne luty.W moim było tak że raz działała prawa cześć przycisków,a raz nie.Powodem były zimne luty.Wyświetlacz jak się włączyło radio wyświetlał wszystkie znaki,po pewnym czasie cześć zanikała.Powodem też były zimne luty.Także śmiem sadzić,że powodem wadliwego działania tunera też mogą być zimne luty.Przelutuj tuner fm w miejscu gdzie wchodzi na płytę główną,to powinno załatwić Twój problem.