Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford escort clx 1.6 16v 94 brak mocy, dławienie, ROZWIĄZANY

30 Sie 2010 18:54 3835 1
  • Poziom 2  
    Witam,

    mam problem z moim fordem 1.6 16v EFI, otóż będąc w trasie autko nagle zgasło na rondzie i już nie chciało odpalić.
    Po wielu próbach udało się odpalić, po czym zorientowałem się, że jedzie tylko na 2 cylindry.
    Zajechałem na szrot, na 2 cylindrach nie było iskry, więc sprawdziłem na dwóch innych cewkach,
    ale było to samo, dlatego wróciłem do domu na 2 garach ( ok. 50 km).
    Odstawiłem autko do mechanika ( na pych, bo normalnie już nie palił ) i zająłem się lekturą forum.

    Po tygodniu mechanik dalej nie wiedział co dolega autku, więc kupiłem nowy sterownik o takich samych numerach i po wymianie escort zapalił od razu,
    z tym że pracował tylko na 3 cylindrach. Wymieniłem świece na nowe motorcraftu - nie pomogło.
    Okazało się, że jeden z kabli WN przebija, po wymianie na nowy zaczął elegancko śmigać.

    Pojechałem znów w trasę, ale po przejechaniu ok. 10 km zaczęła się znów zabawa.
    Escort zaczął buczeć, a przy dodawaniu gazu dławił się i w ogóle nie miał mocy w
    przedziale 2-3 tyś obrotów na każdym biegu,
    do tego na postoju falowały obroty w granicach 800-1200.
    Jakoś wróciłem do domu i znów zacząłem czytać forum.

    Przeczytałem, że na falowanie i dławienie może mieć wpływ zepsuta przepustnica,
    więc odpiąłem ją i zresetowałem sterownik, wykonałem procedurę przywracania, ale nic to nie dało.

    Proszę o porady, co mogę w tej sytuacji zrobić, bo żaden mechanik nie jest mi wstanie teraz pomóc, skoro teoretycznie najlepszy zawiódł.

    Edit:
    Mechanik grzebał jeszcze w silniku pod pokrywą, więc może coś spartaczył?

    Edit2:
    Przypomniało mi się, że oprócz kabla WN poszły jeszcze żarówki w przednim reflektorze z prawej i w tylnym z lewej. Do tego zaobserwowałem, że po włączeniu świateł mijania samochód chodzi jeszcze gorzej (obroty spadają z 1tyś na 800), więc może gdzieś jest jakieś zwarcie i zabiera moc?
  • Poziom 2  
    Problem rozwiązany, po wymianie wszystkich kabli WN zaczął śmigać jak ta lala.