Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

aeg lavamat 41270 - problem z wirowaniem błąd E31

andsma 30 Aug 2010 19:55 3834 4
    andsma
    Level 10  
    Witam
    Szukałem na forum odpowiedzi na mój problem ale nie znalazłem więc zakładam nowy temat.
    Problem następujący:
    Pralka Lavamat 41270 Update
    Nagle przestała wirować w trakcie prania... (zatrzymywała się, blokowała i koniec).
    Przy programie tylko wirowania nie wirowała powyżej 700 obr., po rozebraniu i przeczyszczeniu filtra oraz komory hydrostatu oraz sprawdzeniu wężyków zaczęła wirować (program tylko wirowanie). Jakikolwiek inny program w którym pralka ma wirować skutkuje przerwaniem cyklu (pranie) lub ponownym płukaniem (program płukanie + wirowanie).
    Po sczytaniu kodów pokazuje błąd E31 (niewłaściwe ciśnienie), spec od pralek wymienił mi to ustrojstwo do którego idzie wężyk z komory (hydrostat), ale pralka dalej nie idzie, powiedział, że to w takim razie elektronika oraz doradził wymianę...
    Czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić....? Czy istnieje inna możłiwość bo nie chcę wydawać 600pln na elektronikę do 10 letniej pralki.

I jeszcze jedno, gość przyniósł na podmiankę wcześniej inny hydrostat (?) i podłączył, pralka zachowywała się tak samo ale pokazywała błąd E32, po zamontowaniu starego i nowego oryginalnego wróciła do błędu E31.
    adamkaplon
    Level 12  
    proponuje skontrolować szczotki w silniku czy aby się nie zużyły, o ile to jest silnik komutatorowy (szczotkowy) jeżeli nie dociskają do komutatora to nie będzie wirowała, to tak dla pewności i ewentualnie wyeliminowania tej przyczyny
    andsma
    Level 10  
    Szczotki są chyba w porządku, ponieważ przy programie tylko wirowania pralka wiruje na max (1200 obr).
    Wyjąłem elektronikę i widzę że kilka ścieżek jest czarnych (jakby sadza na nich była) zaraz zrobię zdjęcie i zamieszczę...

aeg lavamat 41270 - problem z wirowaniem błąd E31 aeg lavamat 41270 - problem z wirowaniem błąd E31
    adamkaplon
    Level 12  
    jeżeli to tylko sadza która daje sie łatwo zetrzeć to jest normalne, mogą to być również zimny luty albo faktycznie płytka do wymiany.
    andsma
    Level 10  
    Elektronikę wyczyściłem, były zimne luty, pralka po złożeniu działała przez około 20 prań, dzisiaj zaczęła iskrzyć z tyłu silnika, błąd 51, teraz w ogóle nie kręci....
    Już nie mam siły do niej...
    Poradzi ktoś coś??