Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Awaria lodówki Ariston MBAA 4532 CV

jacekkozl 30 Sie 2010 20:55 5400 6
  • #1 30 Sie 2010 20:55
    jacekkozl
    Poziom 2  

    Witam,

    lodówka jak w temacie. Objawy: nie chłodzi. Po restarcie włącza się po paru minutach, agregat pracuje a potem lodówka zaczyna pikać i migać dwoma światełkami. Sądząc po lekturze tego postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic753238.html padł moduł.

    Wyjąłem moduł i widać na nim lekko brązowe przypalenie. Żadna z części nie jest skopcona ale postaram się opisać jak to wygląda. Nie mogę teraz zrobić zdjęcia ale posługując się zdjęciem z cytowanego postu mogę określić że lekko przypalona płytka jest od elementu L1 poprzez to czarne powyżej do tego dużego z miedzianym drutem nawiniętym do czarnego po prawej, R13 i pozostałe części znajdują się w przypalonym polu. żaden z elementów nie jest zniszczony.

    link do zdjęcia modułu (nie mojego) https://obrazki.elektroda.pl/76_1178824823.jpg

    Sorry za tak obrazowy język ale nie mam pojęcia co jest czym. Mogę oddać płytkę ojcu, który się zna więcej i może pomierzyć co trzeba tylko muszę wiedzieć co mu powiedzieć.
    A może po prostu udać się z taką płytką do fachowca. Jeśli tak to kogo mam szukać i czy ewentualnie możecie polecić coś w wawie. Najlepiej w centrum, albo Wawrze, Otwocku Józefowie.
    Z góry dzięki za pomoc.

    Jacek

    0 6
  • #2 31 Sie 2010 01:30
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź ostrożnie przez uszczelkę czy jak pika to czy mruga jednocześnie światło wewnętrzne, może jest uszkodzony kontaktron wyłącznika światła.

    0
  • #3 02 Wrz 2010 14:05
    jacekkozl
    Poziom 2  

    w dalszym ciągu nic nie wiem.... Ojciec pomierzył i generalnie wszystko na płytce chyba wygląda w porządku. Jakieś inne pomysły może ktoś ma co można z tym zrobić. Szkoda mi pakować 500-600pln w starą lodówkę.

    0
  • #4 12 Wrz 2011 12:40
    iwan00
    Poziom 10  

    Podłączę się do tematu bo mam podobny problem. Ugotował mi się kondensator C5 3.3uF/400V .

    w sklepie mają tylko 4,7uF, można to wstawić na dłużej czy raczej potraktować jako tymczasowe rozwiązanie i szukać dalej odpowiedniego kondensatora?

    Z góry dzięki

    0
  • #5 12 Wrz 2011 14:36
    nares
    Specjalista AGD

    iwan00 napisał:

    w sklepie mają tylko 4,7uF, można to wstawić na dłużej

    Jeśli na 400V, to jak najbardziej :)

    0
  • #6 12 Wrz 2011 23:00
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Można też wstawić 1+2,2 połączone równolegle , wtedy jest wartość fabryczna.

    0
  • #7 14 Wrz 2011 12:41
    iwan00
    Poziom 10  

    nares napisał:

    Jeśli na 400V, to jak najbardziej :)


    Oczywiście na 400V,

    Dzięki...

    0