Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BMW e36 316i czuć paliwo na zimnym

DJMETRIX 31 Aug 2010 18:02 7131 11
    DJMETRIX
    Level 11  
    Witam!
    Mam problem.. na zimnym silnik ( po nocy ) odpalam silnik i czuje paliwo bardzo mocno... i obroty są też kiepskie.A jak się rozgrzeje jest ok.Wycieku paliwa nie widze.Co to może byc??
    B+LPG
    Silnik : M40
    Piotr520
    Level 24  
    Podjedz na komputer możliwe że sonda padła.
    Piotr520
    Level 24  
    Jeszcze zapytam kiedy ostatnio wymieniałeś przewody WN?
    DJMETRIX
    Level 11  
    Przewody wymieniałem jakieś 3 tyg temu razem ze świecami.Właśnie też stawiałem na sonde.A jakie ona ma zadanie ??
    Piotrek.K
    Level 11  
    Sonda nie działa od razu po odpaleniu więc raczej odpada :) Uruchamiasz na paliwie czy gazie ? jeśli to pierwsze i nie widać żadnego wycieku paliwa to pewnie zalewa go w cholerę ... BMW nie lubi "zagazowania" być może to kwestia adaptacji. Spróbuj odłączyć na noc akumulator...
    DJMETRIX
    Level 11  
    Odpalam na benzynie ale na gazie jest to samo.Dzisiaj jak testowalem auto zauwazylem ze przy "pocisskaniu" odcina mi przy 4,5tyś obr.Jak by dławił się.Stawiam na sondę oraz układzie paliwowym.
    Co Wy na to ??
    Piotrek.K
    Level 11  
    Sonda odpada - sonda służy do "korekcji" składu mieszanki. Dusi się także na gazie ? jeśli tylko na benzynie to sprawdź ciśnienie paliwa w układzie... być może pompa nie wydala. Sprawdź filtr paliwa...
    DJMETRIX
    Level 11  
    Dodam że zaczęło się to od tego jak gaziarz wyregulował gaz.Może coś zle ustwił?? i zalewa go ??
    Piotrek.K
    Level 11  
    To jak to jest ? dusi się na benzynie i gazie ?
    DJMETRIX
    Level 11  
    Tak.Na paliwie może dlatego że jeźdze na rezerwie :P.Czuć od 4,5tys to przyspieszenie ale nagle cos dusi go.Może źle ustawiona mieszanka? i jak jest zimny ma jeszcze większy dopływ paliwa i zalewa go.

Mam jeszcze pytanie, gdzie jest podłączona sonda lambda ? kluczem da radę ją odkręcić?
    Krzycho.
    Level 2  
    Witam,
    czy rozwiązałeś swój problem z zapachem benzyny z wydechu? Mam podobnie od dawna, kiedy silnik pracuje na benzynie. Sondę lambda wymieniłem, błędy zostały skasowane, świece i przewody wn wymieniałem w zeszłym roku, filtra paliwa tak samo i dalej nie wiem co jest tego przyczyną. Mój silnik M43B16 i też mam instalację lpg. Wydaję mi się, że z tego powodu benzyny ubywa mi dość sporo mimo jazdy na gazie.
    DJMETRIX
    Level 11  
    Quote:
    Wydaję mi się, że z tego powodu benzyny ubywa mi dość sporo mimo jazdy na gazie.

Mam to samo.Jest to wina obrotów.Są za wysokie i dlatego na zimnym mi go zalewa.Do tego rozszczelniony wydech