Witam wszystkich. Już dawno nie umieszczałem tu swoich konstrukcji, a to głównie dlatego, że nic nowego by nie wnosiły. Zostałem zmuszony do wykonania prostego zasilacza- przetwornicy do wyświetlacza LCD z folią EL. Przeszukałem forum i nic ciekawego nie znalazłem. Dlatego sięgnąłem do starego czasopisma, jakim jest Praktyczny Elektronika i tam znalazłem analizator widma zbudowany na takiej samej folii jak mój wyświetlacz. Była tam prosta obcowzbudna przetwornica zaporowa. Przetwornica składa się z dosłownie kilku elementów dostępnych w każdym sklepie elektronicznym.
Przetwornica wytwarza napięcie w okolicy 150-170V, pracuje z częstotliwością około 30kHz. Tu zapewne pojawią się głosy, że folia EL powinna być zasilana ze specjalnej przetwornicy o częstotliwości około 400khz. U mnie taka przetwornica pracuje od około 10 lat i "śmiga, aż miło"

Co do uruchomienia:
Zapewne przydałby się oscyloskop. Po wykonaniu przetwornicy, podłączamy do wyjścia oscyloskop poprzez sondę 1:10. Podajemy napięcie zasilające przetwornicę i obserwujemy przebieg na wyjściu przetwornicy, powinien być taki jak na rysunku 5 (poniżej).
Regulując potencjometrami P2 i P3 kręcimy dotąd, aż uzyskamy przebieg jak na rysunku 5c poniżej
( C).

Prawidłowo wyregulowana przetwornica powinna pobierać około 70mA. U mnie na byle, jakich dławikach wylutowanych ze starego magnetofonu pobiera, jakieś 100-120mA.
Dodam, że ja obyłem się bez oscyloskopu, po prostu kręciłem dotąd, żeby uzyskać jak największą jasność podświetlania i jak najmniejszy pobór prądu przetwornicy.
Mam nadzieję, że komuś się przyda ten schemacik. Poniżej dokumentacja.
W niej schemat, płytki w pdf-ie i pliki z Eagle.
Pcb robiłem na szybko i w końcu zrobiłem ręcznie markerem, więc nie sprawdzałem tej płytki. Ale powinna być ok.
Schemat:

P.S Proszę nie oceniać jakości wykonania płytki prototypowej, bo jak wspomniałem robiłem ją na szybko markerem na kolanie

Cool? Ranking DIY