NIESTETY to nie poziom oleju. Olej jest ok (kontrolka nie pali się), a pod licznikiem przebiegu jak włączam zapłon wyświetla się komunikat OIL a po paru chwilach wraca do normy (zegarek). Więc wydaje mi się że to jednak inspekcja. JAK TO SKASOWAC?
a nie wyświetla się przypadkiem "oil ok" ?????? Bo jeśli tak to wszystko jest w porządku. Kangoo tak ma, po przekręceniu kluczyka wyświetla sie napis "oil ok" a potem licznik kilometrów. (ojciec ma kangoo z 2000 r)
Coś przekombinowałeś. RENAULT nie powinien mieć żadnej inspekcji (na szczęście). Tam powinien świecić właśnie OIL OK a po przyciśnięciu przcisku wyboru zaświeci się pasek ilości oleju (pięć lub sześć kresek). Do czasu kiedy sterownik nie pospwadza układów i włączy odczyt stanu liczników.
Kolega MCZAPSKI ma rację , nie ma w tym autku kasowalnej inspekcji
wymian oleju. Jest tylko ( nie w każdym wyposażeniu) wskaźnik poziomu
oleju. Jedynym znanym z praktyki serwisowej uszkodzeniem jest zepsuty
czujnik,który mieści się w misce oleju, co nie znaczy,że chchlik nie siedzi
w innym nieznanym miejscu.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Dorwałem znajomego w serwisie Renault. Oczywiście jest to OIL OK - a nad tym poziom tego oleju. Moja gafa, bo nigdy nie miałem Renault. Jeszcze raz dziękuję i jeżdzę już spokojniejszy.
off topic. Nie przejmuj sę - kto pyta nie wydaje niepotrzebnie pieniędzy. Np w Toyocie Dyna jest inspekcja wymiany paska rozrządu, a jak fajnie się ją kasuje