Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus c-360 wymiana prądnicy na alternator

maxpoter 01 Sep 2010 20:22 11471 14
    maxpoter
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam c-360. Mam w nim jeszcze prądnicę i chciałbym zmienić na alternator. Teraz zastanawiam się nad jakimś innym alternatorem np. żuk albo z dużego Fiata

Aha jeszcze jedno można, o jakiś schemat instalacji do C-360 ale całościowy schemat.
    Piotr36
    Level 17  
    Witam,
    Po co bawić się w przeróbki na "jakiś tam" alternator, skoro można za 250zł kupić alternator z osprzętem do ciągników zarówno C-360 jak i C-330. Wystarczy udać się do Agromy lub w zasadzie każdego sklepu z częściami do sprzętu rolniczego i na pewno dostaniesz taki zestaw.
    W C-360 (w przeciwieństwie do C-330) sprawa podłączenia jest prosta bo akurat ten ciągnik ma "-" na masie. Wystarczy połączyć przewodem zacisk "30" alternatora z zaciskiem na rozruszniku - w miejscu podłączenia kabla z akumulatorami, oraz podłączyć przewód kontrolki ładowania do zacisku "67" i po sprawie.

Niestety schematu nie posiadam.

Poczytaj proszę ten wątek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1505825.html

Pozdrawiam Piotr36
    rico37p
    Level 28  
    Do 67 nie podłączamy lampki kolego PIOTR36.
    Dowódca baterii
    Level 16  
    Piotrze trzydziesty szósty za dwie i pół stówki to alternatora chyba nie kupi? A co to jest ten ''osprzęt '', o którym piszesz? Może mocowanie?
    A kontrolkę podłącza się do D+
    Piotr36
    Level 17  
    Witam,
    rico37p
    Tak masz rację nie do 67 tylko D+, nie myli się tylko ten co nic nie robi :wink:

Schemat instalacji jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic549470.html

Dowódca baterii
    Niedawno bo w maju kupowaliśmy ze szwagrem w kujawsko-pomorskim taki alternator i zapłaciliśmy 250zł. Osprzęt to tylko - a może aż - mocowanie do korpusu sinika.

Pozdrawiam Piotr36
    maxpoter
    Level 10  
    Piotr36

no tak ale alternator kupie o żuka albo fiata za 20 do 30 zł w sumie nie chce tyle wydawać bo jeszcze czeka remont silnika kapitalny i dlatego się pytam co by pasowało najlepiej i najtaniej
    Dowódca baterii
    Level 16  
    U nas ''ściana wschodnia'' w sklepie widziałem po 360PLN. Na szrocie od 125p albo poldolotów chodzą po 50-80PLN. Mało przeróbek przy montażu.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Polonez, żuk powinien pasować, to są właśnie te same alternatory co wcześniej kolega pisał o nich tylko maja jedno ucho ucięte, u mnie one są po 180 zł jest do tego dołączone kawałek przewodu i pręt gwintowany
    maxpoter
    Level 10  
    no właśnie o to chodzi żeby jak najtaniej u nas są trochę tańsze alternatory od poldków lub fiata
    ftp.kowal
    Level 36  
    to najtańszym kosztem kup jaki kol wiek alternator i dopasuj go do mocowań ja do C-330 zakładałem alternator od volvo bo klient akurat taki miał wiec nie ma różnicy trochę przeróbek i po sprawie ale najlepiej będzie pasował tak jak piszesz polonez fiat
    skibi12
    Level 2  
    pozostaje odwrócic akumulatory zeby zmienić bieguny podłączyż i gotowe
    ftp.kowal
    Level 36  
    przy C-360 nie odwraca się akumulatorów
    jojna0411
    Level 14  
    Ja tam kupiłem alternator bosch K1 65A za 30 zł na złomie. U mnie jest ponad 5 lat w 60-tce i działa bez zarzutu. Pozdrawiam. A tak ogólnie to wydaje mi się że najlepiej to kupic u sąsiada (o ile ma) bo ci na złomach to czasem taką kase ściągają że głowa mala.
    Zico63
    Level 37  
    Mocowania dorabia się spokojnie, kupując mocowania budowlane do wiąźby czy kantówek drewnianych w pobliskim "żelaznym" sklepie
    jojna0411
    Level 14  
    Ja zrobiłem mocowania altka z dwóch płaskowników. Wystarczy odpowiednio dogiąć, ponawiercać i mocowanie na lata.