Witam. Chciał bym się pochwalić kolejną konstrukcją, ale nie wiem od czego zacząć, chyba zacznę od zasilacza.
Wykonałem nową końcówkę mocy wcielając w nowe życie obudowę skytec 240 pro z najnowszymi modyfikacjami z zasilaczem impulsowym o mocy ciągłej 750W.
Dlaczego zasilacz impulsowy? Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad przetwornicami impulsowymi, ponieważ tradycyjne zasilacze mi się znudziły, były cięzkie, kosztowne ale jednak mało awaryjne.
Sterownikiem zasilacza impulsowego jest SG3525 (modyfikacja schematu mcds i przetwornicy), tranzystory mocy to irfp460. Zasilacz jest wykonany w technologii pół-mostkowej, stabilizowanej. Kondensatory po stronie sieci są o pojemności po 1500uf/400V (załączane przez soft start), po stronie wtórnej są 4 diody mur1560 i 10 kondensatorów po 470uF/100V.
Transformator główny i sterujący oraz dławik były wykonane w firmie feryster na moje zamówienie.
Obecnie stabilizacja jest ustawiona na 2x67VDC, pod obciążeniem estradowymi kolumnami i muzyką napięcie wacha się ok +/-3-4V, może nie jest tak żle ale działa jak należy.
Podczas uruchamiania i testowania przetwornicy napotkałem szereg drobnych problemów ale na szczęście doszedłem bez oscyloskopu.
Testowałem również przetwornice obciążając 3 żarówkami halogenowymi po 300W/120V (z efektów zig-zag), po 5 minutach obciążenia radiator, dławik, transformator oraz mostek prostowniczy były gorące ale jeszcze nie parzyły, reszta elementów przetwornicy była znacznie ciepła.
Przetwornica ma deklarowaną moc ciągłą 750W/2x75V DC.
* Końcówka mocy jest oparta na 3 parach 2sc5200/2sa1943 tak jak w poprzednich konstrukcjach (bipolar 2x750W, bipolar 2x550W, bipolar 2x450W).
Obie końcówki mocy są chłodzone przez radiatory tunelowe z wentylatorem.
* Zabezpieczenia są oparte jak w poprzedniej konstrukcji bipolara 2x750W współpracujące również z zasilaczem impulsowym.
Znajdują się zabezpieczenia takie jak: przeciążeniowe, zwarciowe i termiczne (90*C) (oraz soft start) dla zasilacza impulsowego, dla końcówki mocy zabezpieczenia przed DC na wyjściu, szybkie odłączanie i opóźnione załączanie głośników i resztę zabezpieczeń jak w zasilaczu impulsowym.
* Końcówkę mocy bipolar 2x300W wyposażyłem w optyczny limiter i filtr subsonic (40hz/36db/oktawa i filtr dolnoprzepustowy <<16khz/12db.
* Obudowa, kupiłem dwie takie na allegro po 50zł/szt. Zniechęciło mnie robienie obudowy przez krytyki na forum, więc zamieściłem w gotową obudowę i jest wizualnie ładniej.
Starałem się również zrobić porządek kabli, większość kabli wpuściłem pod koszulkę termokurczliwą, resztę idące na wierzchu przeciągałem ponownie po poprawkach i próbach. Lepiej nie byłem w stanie jakoś tego rozmiescić.
Zadbałem np o kolory konektorów, czerwony to +, niebieski -, czarny - gnd, żółty - głośnikowe, zielony - AC 230V.
Wkrótce muszę zmienić porysowaną i krzywo wywierconą pleksę na diodach led oraz zamontować potencjometry (szukam oryginalnych gałek do skytec 240 pro).
Wzmacniacz działał przez jedną dyskotekę zasilając nadstawki pełnopasmowe na eminence delta 12 pro i beyma smc1030 i wszystko sprawowało się ok, chociaż na początku były problemy by się wyłączał przy większych mocach, musiałem ponownie regulować ograniczniki zabezpieczeń.
Jeśli chodzi o temperaturę nagrzewania się przetwornicy i wzmacniacza to podczas maksymalnej mocy radiatory są gorące ale nie parzą. Przydał by się jeszcze jeden wentylator chłodzący przetwornicę i wnętrze.
Kosztorys
Transformator, dławik, przekładnik, trafo sterujące - feryster - ok 100zł z wysyłką
Wszystkie tranzystory mocy - 65zł
wyłączniki termiczne - 10zł
przekazniki - 10zł
wszystkie PCB - 80zł
radiatory - 50zł
kondensatory 30zł
transformatorki 20zł
obudowa 50zł
diody mur1560, prostownicze, tranzystorki, kondensatory, podkładki - 50zł
reszta - miałem
Całość mnie wyniosła jednak ponad 500zł z wysyłkami, jestem zadowolony z osiągów tego prototypu.
Calutki wzmacniacz wraz z próbami i testami powstawał dobry cały miesiąc robiąc go po troszku.
Moc deklarowaną jaką osiąga przetwornica to ok 750W mocy ciągłej, moc wyjściowa wzmacniacza to ok 2x300W RMS/4R i 2x200W/8R.
W trakcie powstawania jest podobny wzmacniacz ale w tej samej obudowie jednak z poprawkami i ulepszeniami z obecnie prezentowanej wersji. Wciąż zastanawiam się nad umieszczeniem końcówki mocy w klasie D, obecnie rozważam sobie wady i zalety tej klasy.
Teraz zapraszam do obejrzenia zdjęć, mile widziane komentarze.

Cool? Ranking DIY