Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transmiter FM z Allegro - diagnoza uszkodzenia

macgyverxxx 02 Sep 2010 19:08 5859 12
  • #1
    macgyverxxx
    Level 13  
    Witam.
    Posiadam transmiter fm z Allegro, który został podłączony do gniazda zapalniczki
    w której zostały zamienione bieguny. Po wymianie bezpiecznika w transmiterze
    i podłączeniu go (zgodnie z biegunami) nie widać oznak "życia".
    Jak zdiagnozować uszkodzenie?

    Z góry Wielkie Dzięki za pomoc.
  • #2
    sebek3
    Level 29  
    A może jakiś schemat ?
    Sprawdź bezpiecznik gniazda zapalniczki, ale podejrzewam, że będzie dobry.
  • #3
    macgyverxxx
    Level 13  
    sebek3 wrote:
    A może jakiś schemat ?
    Sprawdź bezpiecznik gniazda zapalniczki, ale podejrzewam, że będzie dobry.


    Niestety nie mam schematu ani jak zrobić zdjęcie...
    Transmiter wygląda tak jak ten: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8197136#8197136

    Bezpiecznik gniazda w instalacji samochodu jest dobry. Wtedy "poszedł" tylko bezpiecznik w transmiterze który został wymieniony...
  • #4
    kaukubin1234
    Level 11  
    Te transmitery są warte swojej ceny. W przeciągu roku miałem ich 3, kupowane z
    Allegro za max 50zł. Każdy padał po kilku miesiącach jeden nawet po tygodniu...
    A odnośnie usterki to myślę, że "prąd był szybszy od bezpiecznika", czyli ten w transmiterze zadziałał za późno(kwestia ułamków sekund)... Pacjent zmarł, a przywrócenie go do życia jest nierentowne.
  • #6
    macgyverxxx
    Level 13  
    pudzianowski wrote:
    macgyverxxx wrote:

    Spojrzałem na zdjęcie tam zawarte. Moim zdaniem trzeba sprawdzić stabilizator 78M05: napięcie na wejściu oraz na wyjściu i czy nie ma zwarcia.


    Na styki wtyczki transmitera podałem napięcie 12,06V i takie jest na wejściu stabilizatora, na wyjściu jest 0,59V. Powinno być chyba coś koło 3V na wyjściu ?
  • #7
    pudzianowski
    Level 28  
    macgyverxxx wrote:
    Na styki wtyczki transmitera podałem napięcie 12,06V i takie jest na wejściu stabilizatora, na wyjściu jest 0,59V. Powinno być chyba coś koło 3V na wyjściu ?

    3V? Proponuję odszukać, jakie napięcie wyjściowe ma stabilizator 7805 (M w środku oznacza jedynie maksymalny prąd).
    W ogóle, to podejrzewam uszkodzenie tego stabilizatora lub jakiegoś elementu w jego okolicach.
  • #8
    jdubowski
    Tube devices specialist
    macgyverxxx wrote:
    pudzianowski wrote:
    macgyverxxx wrote:

    Spojrzałem na zdjęcie tam zawarte. Moim zdaniem trzeba sprawdzić stabilizator 78M05: napięcie na wejściu oraz na wyjściu i czy nie ma zwarcia.


    Na styki wtyczki transmitera podałem napięcie 12,06V i takie jest na wejściu stabilizatora, na wyjściu jest 0,59V. Powinno być chyba coś koło 3V na wyjściu ?


    Jeśli to 78M05 to na wyjściu ma mieć 5V. Jeśli stabilizator nie grzeje się to jest do wymiany i być może tylko on ucierpiał, jak się grzeje to trudno ocenić czy jest uszkodzony czy sprawny - trzeba odlutować nóżkę wyjścia od układu i pomierzyć napięcie na niej.
  • #9
    macgyverxxx
    Level 13  
    jdubowski wrote:
    macgyverxxx wrote:
    pudzianowski wrote:
    macgyverxxx wrote:

    Spojrzałem na zdjęcie tam zawarte. Moim zdaniem trzeba sprawdzić stabilizator 78M05: napięcie na wejściu oraz na wyjściu i czy nie ma zwarcia.


    Na styki wtyczki transmitera podałem napięcie 12,06V i takie jest na wejściu stabilizatora, na wyjściu jest 0,59V. Powinno być chyba coś koło 3V na wyjściu ?


    Jeśli to 78M05 to na wyjściu ma mieć 5V. Jeśli stabilizator nie grzeje się to jest do wymiany i być może tylko on ucierpiał, jak się grzeje to trudno ocenić czy jest uszkodzony czy sprawny - trzeba odlutować nóżkę wyjścia od układu i pomierzyć napięcie na niej.


    Odlutowałem - jest 4,24V
  • #10
    pudzianowski
    Level 28  
    macgyverxxx wrote:
    Odlutowałem - jest 4,24V

    Przy prawidłowym działaniu byłoby 5V, więc wygląda na uszkodzony.
    Sprawdź jeszcze, czy ścieżka idąca do tej odlutowanej nóżki nie ma zwarcia z masą (i podaj wartość rezystancji).
  • #11
    macgyverxxx
    Level 13  
    pudzianowski wrote:
    macgyverxxx wrote:
    Odlutowałem - jest 4,24V

    Przy prawidłowym działaniu byłoby 5V, więc wygląda na uszkodzony.
    Sprawdź jeszcze, czy ścieżka idąca do tej odlutowanej nóżki nie ma zwarcia z masą (i podaj wartość rezystancji).


    Niestety nie mam na razie jak sprawdzić rezystancji (pożyczyłem miernik)
    Poprawiłem wszystkie luty, nie widać żeby ta ścieżka miała zwarcie.
    Stało by się coś jakbym zamiast tego stabilizatora podał (na próbę) 5,22V ?
  • #12
    pudzianowski
    Level 28  
    Zwarcie nie musi być na ścieżce. Chodzi o to, że jakiś element mógł się uszkodzić i w efekcie powodować zwarcie. Trzeba to sprawdzić przed wymianą stabilizatora.
    Próby z 5,22V to urządzenie mogłoby "nie przeżyć". :D
    A skąd masz takie napięcie?
  • #13
    macgyverxxx
    Level 13  
    Z przerobionego zasilacza ATX. Jutro będę miał miernik, to posprawdzam dokładniej elementy na płytce
    edit:
    Uszkodzony jest tylko ten stabilizator. Podałem na wyjście tego stabilizatora 5V i transmiter "ożył"...