Widzę, że Ci nieźle namieszali w głowie poprzedni doradcy i ten ostatni też!
Tak nieźle, że nie czytasz ze zrozumieniem tego co pisałem.
Tego ostatniego też odeślij(!) i sam zapomnij na razie o "bogatszej mieszance" bo staniesz się uboższy o niepotrzebne wydatki.
Zapłon należy minimalnie opóźnić. O ile nie wiem. W Simsonach było z 1.8 na 1.4. Trzeba trochę eksperymentować. W tym silniku dokładne ustawienie zapłonu jest trudne, bo świeca wkręcana jest pod kątem dokładny pomiar jest niemożliwy.
Z tłumikiem jest jeszcze trudniejsza sprawa. Trzeba by zacząć od porównania z oryginalnym wydechem (ale całym tj. kolanko + sam tłumik) od Jawy 50. Podejrzewam, że kolanko jest za długie. To był jeden ze sposobów blokowania silnika aby nie motorek nie rozwijał więcej niż 50 km/h. Zacznij od tego co masz. Musi być w idealnym stanie!
Kolejna kwestia. "Dławik" jak go nazywasz. Domyślam się że chodzi Ci o króciec między gaźnikiem a cylindrem. Należy go nie tylko rozwiercić, ale ładnie wypiłować pilnikiem i wygładzić papierem ściernym do oryginalnego kształtu. Jego przekrój nie jest okrągły!
A co z wałem korbowym? Przecież tłok do 60 cm3 powinien być cięższy od tego do 50 cm3! Czy będzie wyważenie?
Tłok powinien być również niższy aby okno ssące było dłużej otwarte!
Bez zmian w konstrukcji tłoka i cylindra trudno uzyskać przyrost mocy. Ciekaw jestem kto te tłoki i cylindry robi i jakie zmiany wprowadził? Bo poco je robi to wiadomo: Aby zarobić.
Napisałeś:
Quote: Wydaje mi sie że teraz na cyli 60ccm potrzebuje więcej paliwa do jazdy.
Święta racja. Tylko nie odbywa się to poprzez zmiany w gaźniku! Po prostu większy tłok powinien zassać więcej powietrza a gaźnik dołożyć do tego odpowiednio więcej paliwa i to zrobi bez żadnych Twoich zabiegów!
Czy jednak tłok potrafi zassać więcej powietrza zależy od tego jak zbudowany jest on sam i cylinder! Może się okazać, że po zmianie na 60 cm3 zamiast być lepiej to będzie gorzej!
Na koniec tego długiego wywodu spytam czy dokonałeś jakiś zmian w głowicy? Pewnie nie, a są wymagane i to nie w tym kierunku którego się spodziewasz!