Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Samsung PS-50P5H, klikanie przekaznika

zbyszekskibinski 03 Sep 2010 20:08 3625 9
  • #1
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Telewizor plazmowy jak w tytule. Klika przekaznikiem w zasilaczu. Po wymianie kondensatorow w standby dalej klika a plyta glowna nie zalacza. Wobec tego podejrzenie pada na pamiec ATMEL 540 24C2562 lub mikrokomputer glowny na MB.
    Czy ktos w ogole dysponuje wsadem do tego IC i jaka jest szansa, ze po wstawieniu 'czystego' mainboard uruchomi zasilacz i wyda tresc obrazu? (jak nie uda sie dostac tego wsadu)Czytalem kiedys posty, ze podobno mozna wstawic czysty, tylko, ze trzeba przeprowadzic 'powtorna inicjalizacje' przy programowaniu, czy ktos moze wyjasnic na czym to polega?

    Nadmieniam, ze plyta glowna bn94-00789b jest niedostepna nigdzie na rynku swiatowym a telwizor ma tylko 5 Lat. Klient oddal do 'najbardziej prestizowego' zakladu uslugowego w Irlandii Pln (Craigavon)ale technicy nie zdolali znalezc przyczyny i oddali go nienaprawionego. Kazde wskazowki w pomocy naprawy sprzetu na wage zlota i oddam punkty za pomoc, dzieki i pozdr.
  • #2
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    I own the PS-50P5H which is the european version of HP-R5072 ( this is ver. USA)...


    Taki sam Main ma PS50P5HX/BWT

    Reszta na kilkunastu (22) str. "zapomnianego" Link_ avsforum
    lub
    http://www.hifi-forum.de/viewthread-138-348.html

    Ostatnio w plasmie S. miałem uszkodzone 2 -a tranzystory sterujące "fanem"
    Objaw podobny.
  • #4
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Podziekowania koledzy, w szczegolnosci dla obywatela Liska za drogocenne informacje, ktore odstapil mi ze swojego kunsztu i kompendium wiedzy dotyczace 22 -str forum, ktorego jedna strona sklada sie z kilkuset postow, z pewnoscia jak przysiade dzisiaj, to do konca wrzesnia znajde jakies dane na temat tej usterki lub wsad do tego eepromu. A trazystorkow do wiatraczka nie znalazlem, jak rowniez nie ma wiatraka, moze go wywialo? (bez urazy: zartuje koledzy)pozdrawiam i dzieki za chec pomocy.:D:D
  • #5
    lisek
    Service technician RTV
    Ja pisałem o innej plasmie S.

    Co do twojej plasmy to w manualu o chassis D-72x czyli b.zblizonym o tego jakie posiadasz napisano:
    .jesli przekaznik SMPS klika
    - to nalezy odł. wszystkie kable idące do SMPS,poczekać chwilkę (rozładowanie się kondków WN bowiem może iskrzyć ) i właczyć..
    jesli się powtarza >> zamiana SMPS
    *jeśli CN800 odłaczysz i sie powtarza

    jesli pracuje poprawnie > podłaczać kable kolejno ,aż do wykrycia winnego modułu
    *CN800 podł.,a odł. CN1 CN32 CN4 CN6 >> (powtórne klikanie ) >zamiana SMPS

    *powtarza się przy wł. zasilania i odł.CN4 > winny Xdrive
    *powtarza się przy odł. CN2 > Ydrive
    *jw przy odł. CN810 >> logic
  • #6
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Cos 'zalewasz' kolego. Jak moga dziac sie rzeczy, o ktorych piszesz skoro po odlaczeniu lacza CN 804-1, ktore w tej plazmie laczy sie z mainem oraz zasileniu pinu 5-tego (PS ON)wszystkie napiecia wstaja, uruchamia sie LOGIC i wysyla komende VS ON co powoduje ze wstaje Vs i Va? Nawet nie trzeba zasilac pinu 5-tego wystarczy wpiac do wtyku kabelek o dlugosci ok 1m i podlaczyc do 'zimnej masy' co spowoduje, ze ow przewod zadziala jak antena pobierajac sygnal zaklocen z otoczenia uruchomi przekazniki i wszystkie napiecia sie pojawia?

    Lisek, moim zdaniem masz wiedze i jestes 'oczytany' ale w tym wypadku wystarczy troche poglowkowac i 'pokombinowac', azeby zrozumiec ze po prostu winny jest main board.
  • #7
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    lisek wrote:

    - to nalezy odł. wszystkie kable idące do SMPS,poczekać chwilkę (rozładowanie się kondków WN bowiem może iskrzyć ) i właczyć..
    jesli się powtarza >> zamiana SMPS


    Nie powtarza sie, rzadko widzialem, zeby SMPS sam sobie klikal choc wszystko moze sie zdarzyc.


    lisek wrote:
    jesli pracuje poprawnie > podłaczać kable kolejno ,aż do wykrycia winnego modułu
    *CN800 podł.,a odł. CN1 CN32 CN4 CN6 >> (powtórne klikanie ) >zamiana SMPS


    Klika sobie dalej, tak w kolko przy odlaczonych wszystkich modulach Lisku za wyjatkiem podlaczonego maina i logic'a. Wiec na 99% plyta glowna. Probowalem resetu EEPROMU przez polaczenie clock i data jednak nie pomoglo a wiec pozostaje wstawienie 'blanka' albo po prostu wymiana tej felernej plyty, pozdr kolegow.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Teraz odlaczylem nawet logic i LVDS, dalek klik, klik, klik...wiec 100% MB.