Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

windows XP problem z reinstalem,system nie wstaje

Lukiqwe2 03 Sep 2010 20:23 1113 9
  • #1
    Lukiqwe2
    Level 10  
    Witam,
    mam problem z kompem kuzyna. Standardowo posypał się system więc kuzyn przeinstalował system ale niestety w trakcie reinstalu znaczy po sprawdzeniu dysków i skopiowaniu plików komputer się restartuje i po ponownym uruchomieniu powinien uruchomić się z dysku i kontynuować instalacje niestety otrzymuje czarny ekran bez kursora bez niczego i komp restartuje się sam ponownie i tak w koło. Sprawdziłem dysk MHDD 4.3 dysk jest czysty(brak wolnych sektorów i badsektorów itp).

    Wymieniałem ram(zmieniałem kości bo były 2) sprawdziłem Memtestem i wydają się sprawne, odpalałem kompa na zintegrowanej grafice i zewnętrznej i ciągle to samo, zasilacz też wygląda na dobry kondensatory nie spuchły ale gdyby było coś nie tak z zasilaczem prawdopodobnie byłby problem z dyskiem lub ramem.



    kopiowałem pliki ntdetect.com i ntldr, przywracałem MBR. Wymieniłem taśmę od dysku i napędu,zamieniałem moleksy. Nic nie pomaga. Nie mam pojęcia co może być przyczyną dlatego proszę o pomoc. :)

    Zmieniałem procesory. Na początku na Athlona 3800+ 2.40ghz i było w porządku.
    Ale wczoraj założyłem innego Athlona 3800+ 2.40ghz i działo się to samo co przedtem(był bez pasty bo zakładałem zęby zobaczyć czy działa)

    komp:
    płyta faxconn A690GM2MA-8KRS2H
    cpu AMD Athlon 64 x2 4600
    grafika integra:AMD x1250
    zewnętrzna: Galaxy GF6600 128mb
    Ram 2razy ddr2 2gb 800mhz GoodRam (5-5-5-18)
    Zasilacz Fortron fsp550-60plg 550W
    Dysk samsung sp1654n 160gb 7200obr 8mb PATA
    System Windows XP 32bit Professional

    pozdrawiam:)
  • #2
    adam640
    Level 20  
    W/g tego co piszesz wygląda na procesor, a zasilacz podmieniałeś?
  • #3
    jannaszek
    Level 39  
    Czy próbowałeś instalować z jedną kością ram?
    I jeszcze to: na innym było dobrze, a na tym bez pasty nie, bo zakładałem zęby.
    Może to po prostu przegrzanie procesora?(czarny ekran i brak kursora)
    Czy też przetaktowanie.
  • #4
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Lukiqwe2 wrote:
    Standardowo posypał się system
    Standardowo system się nie sypie. Opisz więc uprzejmie - standardowo - co to było za posypanie się systemu.
  • #5
    Lukiqwe2
    Level 10  
    adam640 zasilacz podmieniałem i jest to samo.

    jannaszek instalowałem system na jednej potem na drugiej. Pożyczyłem od kolegi sprawny ram i jest to samo.

    jankolo system sie sypie bo dysk jest lekko uszkodzony.

    A co do procesora bez pasty dziś uruchomię go z pastą i dam znać
  • #6
    dawid693
    Level 12  
    witam co według ciebie oznacz "dysk lekko uszkodzony" ???
  • #7
    jajco72
    Level 21  
    Witam, kol. ludwiqwe2 widzę tu pewną niekonsekwencję raz piszesz: " Sprawdziłem dysk MHDD 4.3 dysk jest czysty(brak wolnych sektorów i badsektorów itp)."
    A kilka postów niżej:"jankolo system sie sypie bo dysk jest lekko uszkodzony."
    Podmieniałeś procesory, ( w tym bez pasty - co juz jest przyczynkiem do nieprawidłowego działania) i piszesz że na jednym działał ok.
    Przepraszam, ale SAM sobie odpowiadasz na pytania o awarie...
    Pozdrawiam
    jajco72
  • #8
    Lukiqwe2
    Level 10  
    jajco72. Dysk sprawdzałem programem HDTune i są błędy. Sprawdziłem MHDD 4.3 i było dobrze.

    Procesory AMD Athlon 3800+ były dwa(jeden kolegi)
    Na tym od kolegi (z pastą) było ok, ale na tym drugim (bez pasty) już nie.
  • #9
    Lukiqwe2
    Level 10  
    witam.
    Chciałem powiedzieć że komputer już działa. Zamykam temat;D
    Dzięki za zainteresowanie
  • #10
    jannaszek
    Level 39  
    Lukiqwe2 wrote:
    witam.
    Chciałem powiedzieć że komputer już działa. Zamykam temat;D
    Dzięki za zainteresowanie

    skoro otwarłes topic, to wypada go godnie zamknąć ze stosownym wyjaśnieniem co było problemem.
    Zamykasz kłódką.