Witam serdecznie,
ze względu na liczne problemy z siecią WiFi zwracam się z prośbą o pomoc w zakupie routera z wbudowanym modemem ADSL do internetu 6mbit od Orange (identyczne jak neostrada, tylko od innego dostawcy.)
Konfiguracja typowo domowa na Windows 7 x64 :
jeden komputer stacjonarny podłączony kablem ethernetowym
drugi to laptop połączony przez WiFi
dwie drukarki (jedna z WiFi, druga bez)
Dotychczas używałem dwóch router-modemów i z każdym występowały problemy:
1. Ponad rok męczyłem się z Linksys WAG54G2. Problem był z tym, iż zanikało rozgłaszanie SSID po jakimś czasie (np. po jednym dniu). Następnie wystarczyło zrestartować modem, albo wejść na stronę modemu i zapisać na nowo ustawienia i sygnał SSID nagle się pojawiał.
Dodatkowo ostatnio pojawił się problem tego typu, że przy połączeniu kablowym na komputerze stacjonarnym pojawiały się przerwy w dostępie do internetu. Raz krótsze (~10min.) raz dłuższe (~10godz.) - żadnej reguły.
W związku z tym podłączyłem kolejny router z wbudowanym modemem:
2. Od tygodnia testuję pożyczony D-Link DSL-G624T. Przez pierwsze dni wszystko było ok. Teraz pojawiły się problemy. Pierwszy problem to z dnia na dzień pojawił się komunikat na komputerze stacjonarnym o braku połączenia do internetu. Wykrywanie problemów Windows pokazało uszkodzony lub źle podłączony kabel. Źle podłączony wykluczyłe, bo nie było nic ruszane, a wcześniej wszystko działało, więc może rzeczywiście gdzieś się uszkodził kabel. Kupiłem drugi, podłączyłem i dalej bez zmian. Kolejny problem z tym D-Linkiem to po zrestartowaniu go nazwa sieci zmienia się na "dlink" i sieć jest niezabezpieczona.
Aby ta sieć działała stabilnie i bezobsługowo, tak bym raz ją skonfigurował i miał święty spokój (tak jak to być powinno) widzę dwa sposoby:
1. albo znalezienie przyczyn problemów z powyższymi urządzeniami.
2, albo zdecyduję się na zakup jakiegoś nowego modelu (być może kłopoty wynikają ze złej kompatybilności z nowymi konfiguracjami sieci w Windows 7?) ale, żeby to było stabilne urządzenie.
Z góry dziękuję za pomoc i jestem w ciągłej obserwacji tego wątku, żeby móc odpowiedzieć na bieżąco na jakieś pytania.
Pozdrawiam!