Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zasilacz SQM 200-1422-4 wyłączanie napięć wyjściowych

04 Wrz 2010 12:11 1278 3
  • Poziom 9  
    Witam, mam do naprawy zasilacz impulsowy Switching Systems International, model
    SQM 200-1422-4. Usterka była prosta do zdiagnozowania - spalony termistor na wejściu i uszkodzony od tego termistora kondensator w filtrach wejściowych. Zasilacz działa, mam jedynie taki problem, że po około 15 sekundach od włączenia zasilania (bez obciążenia), wyłączają się wszystkie napięcia wyjściowe (24V, 5V, 10V). Gdy podłączam obciążenie, zasilacz pracuje normalnie, występują wszystkie napięcia. Nigdy wcześniej się nie spotkałem z czymś takim, wiem że zasilacze impulsowe mają pracować z wstępnym obciążeniem, ale prosto to zrobić bez zewnętrznego obciążenia... Stąd moje pytanie, czy to jest normalne? Układ sterujący w tym zasilaczu to NE5560. Reszta to diody, tranzystorki i stabilizatory napięcia itp. nic niezwykłego. Nie mam na temat tego zasilacza żadnych informacji, wygląda mniej więcej tak jak tu
    Link
    Przebadałem wszystkie elementy i nic nie wygląda na uszkodzone, czy można uznać że zasilacz jest już w pełni sprawny?
    dziękuję za wszelkie uwagi


    Proszę uzupełnić tytuł postu- zgodnie z regulaminem pkt.11 [dzimi]
  • Poziom 28  
    Jest to normalne. Niektóre zasilacze nie mogą pracować bez obciążenia.
  • Poziom 9  
    dziękuję za zainteresowanie, w planach mam wymianę tego układu sterującego i zobaczę jak wtedy zasilacz będzie reagował, dam znać na forum
  • Poziom 9  
    Po wymianie układu sterującego dalej ten sam objaw. Przetestowane pod obciążeniem przez kilka godzin, zakładam że zasilacz jest sprawny. Zamykam temat