Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Udostępnianie drukarki fiskalnej - jak? Soft/sprzęt

gallus [pl] 05 Sep 2010 17:08 17284 29
phoenixcontact
    gallus [pl]
    Level 31  
    Witam.

Od kilku miesięcy poszukuję sposobu na udostępnienie drukarki fiskalnej (Posnet Thermal) w sieci lokalnej w celu wydruku paragonów, niestety nie mogę znaleźć działającego sposobu więc proszę Was o pomoc. :)

Sytuacja wygląda tak:
    - drukarka Posnet Thermal podłączona do jednego z komputerów z zainstalowanym systemem Win XP oraz programem do obsługi firmy Firma2000 komunikującym się z drukarką poprzez port COM1. (systemowy firewall wyłączony na wszystkich komputerach)

- wszystkie kompy spięte w lan widzące się w sieci

Przetestowałem już oprogramowanie IP -> Com połączenie między programami jest, niestety podczas próby wydruku paragonu występuje błąd otwarcia portu com1. To samo dzieje się po uruchomieniu programu Serial to Ethernet Connector.

Szukam więc jakiegoś sprawdzonego oprogramowania (ewentualnie pomysłów na konfigurację posiadanego) a może nawet sprzętu - przełącznika portów com tj. ten, ale pozwalającego podłączyć 3 kompy.

Z góry dzięki za próby pomocy.
  • phoenixcontact
    gts1991
    User under supervision
    Siema
    A próbowałeś z adapterami Ethernet / rs232 ?
    Osobiście bawię się TIBBO em 203 rxd i txd działają bez problemowo wskazujesz tylko programowani numer portu a reszta komputerów musi mieć wyłączony program żeby portu nie blokować. Poszukaj produktów TIBBO są najlepszy jeżeli chodzi o adaptery Ethernet / RS232 ( 485) Link
    Pozdrawiam gts1991!
    gallus [pl]
    Level 31  
    Narazie wolałbym rozwiązanie softwarowe, a jeżeli się nie uda to będę musiał pomyśleć nad sprzętem który niestety trochę kosztuje... :)
    shizy
    Level 22  
    Do tego sluzy specjalistyczne oprogramowanie zalezne od tego jaki program f-k masz.Jesli program Firma2000 nie ma takiej opcji to nie przeskoczysz tego, chyba, ze zmienisz program f-k.
    Z tym "problemem" mialem do czynienia ale oprogramowanie mialo taką funkcje-udostepnianie drukarki przez siec.Polegalo to na tym, ze na komputerze pod ktory podpieta byla drukarka dzialal w tle serwer i na pewnym porcie nastepowala komunikacja miedzy drukarka a oddalonym PCtem na ktorym byl uruchomiony program kliencki.
  • phoenixcontact
    powerm
    Level 23  
    Czy mógłbyś dokładniej opisać twoje próby?
    Co dokładnie zrobiłeś i jakimi programami?

Zwróć uwagę czy komputery nie są już fabrycznie wyposażone w port COM.
    Jeśli tak musisz w menadżerze zmienić z com1 na jakiś inny. Natomiast w oprogramowaniu emulującym ustawić właśnie ten port.

Teoretycznie powinna działać komenda net use comX \\nazwakompa\nazwadrukarki
    ale coś nie mogę tego teraz przetestować.
    gallus [pl]
    Level 31  
    powerm wrote:
    Czy mógłbyś dokładniej opisać twoje próby?
    Co dokładnie zrobiłeś i jakimi programami?

Próba programem ip -> com na komputerze z drukarką podczas próby wydruku komunikat błędu otwarcia portu com1.
    Udostępnianie drukarki fiskalnej - jak? Soft/sprzęt

Program Serial to Ethernet Connector ustawiony na port com1 jako serwer powoduje ten sam komunikat, ale dziś wpadłem na to że programem można utworzyć virtualny port i może wtedy port com1 i virtualny com1 będą otrzymywały te same dane z programu i wtedy ruszy drukowanie paragonów, niestety dziś nie udało mi się tego sprawdzić...

powerm wrote:
    Zwróć uwagę czy komputery nie są już fabrycznie wyposażone w port COM.
    Jeśli tak musisz w menadżerze zmienić z com1 na jakiś inny. Natomiast w oprogramowaniu emulującym ustawić właśnie ten port.

Komputery wyposażone są w porty com i do jednego z nich przez taki port podłączona jest drukarka fiskalna. A jeżeli zmienię com1 na inny to prawdopodobnie dane z programu polecą w próżnię(?)

powerm wrote:
    Teoretycznie powinna działać komenda net use comX \\nazwakompa\nazwadrukarki
    ale coś nie mogę tego teraz przetestować.

net use raczej nie będzie działać bo drukarka nie jest widoczna w systemie...
    Ibuprom
    Level 26  
    spróbuj inaczej. Odpal owy konwerter ip-com bez uruchamiania programu fakturującego. Zobacz czy wówczas będziesz miał komunikat o zajętości portu. Ale jakbyś nie kombinował to wszystko razem działać nie będzie bo port COM otwiera się tak jakby na wyłączność, jedna aplikacja może mieć do niego dostęp w danej chwili. Chyba że zainstalujesz na komputerze na którym masz tą drukarkę i serwer i klienta tego konwertera IP-COM, utworzysz w ten sposób w systemie port wirtualny i na ten port wirtualny ustawisz program fakturujący. Jeżeli się uda to jest szansa że zadziała i z innych komputerów, jeżeli nie to zostają rozwiązania sprzętowa lub zmiana programu.
    gallus [pl]
    Level 31  
    Bez programu fakturującego też już próbowałem, ale ip -> com po udostępnieniu portu cały czas trzyma go dla siebie.

Właśnie myślę, że jedynym dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie virtualnych portów z programu Serial to Ethernet Connector, ale niestety dziś znowu nie było nawet chwili czasu na testy... :/
    Ibuprom
    Level 26  
    No ok, skoro program konwertera trzyma go dla siebie czyli de facto powinien przyjmować dane po ip i wystawiać je na tego com-a. Teraz trzeba zainstalować na tym kompie konwerter com-ip tworząc wirtualny port i wysyłać dane po localhoście. Jak zadziała to powinno być już z górki, teraz sukces będzie zależał od tego czy program konwertera ip-com jest w stanie pracować z danymi z więcej niż jednego wirtualnego portu.
    powerm
    Level 23  
    Komputery nie podłączone bezpośrednio do drukarki fiskalnej MUSZĄ mieć zmieniony numer portu z COM1 na jakiś inny. Zainstalowany port wirtualny musi być COM1 W przeciwnym przypadku będą się komunikować z fizycznym a nie wirtualnym portem COM. No chyba że program umożliwia wydruk na wybranym porcie (Com1,2,3,4) .
    Na komputerze z drukarką fiskalną program typu IP->COM winien wskazywać na fizyczny port.
    Problemem może być współdzielenie portu przez 2 programy.
    Napisz jaki program do wirtualizacji portów używasz.
    gallus [pl]
    Level 31  
    powerm wrote:
    Komputery nie podłączone bezpośrednio do drukarki fiskalnej MUSZĄ mieć zmieniony numer portu z COM1 na jakiś inny. Zainstalowany port wirtualny musi być COM1 W przeciwnym przypadku będą się komunikować z fizycznym a nie wirtualnym portem COM. No chyba że program umożliwia wydruk na wybranym porcie (Com1,2,3,4) .
    Na komputerze z drukarką fiskalną program typu IP->COM winien wskazywać na fizyczny port.
    Problemem może być współdzielenie portu przez 2 programy.
    Napisz jaki program do wirtualizacji portów używasz.

Podczas próby użycia ip -> com nie używam żadnego wirtualizatora portów, program ustawiony jako serwer na fizyczny port com1 pod który podłączona jest drukarka = błąd otwarcia portu.

Program może drukować do portu com z tego co pamiętam od 1-3, ale ta konfiguracja jest dla każdej instancji programu...

Do wirtualizacji używam Serial to ethernet connector, w którym pokładam nadzieje i jutro postaram się przeprowadzić test wg. mojego nowego pomysłu:
    Komp z drukarką pod Com1 z utworzonym wirtualnym portem com1 połączonym z kompem 2 z utworzonym wirtualnym portem com1. Mam tylko nadzieje, że to zadziała :D
    advsystems
    Level 11  
    Jeśli chodzi o Thermla to będzie problem z działaniem po sieci. Nie znam organizacji pracy w miejscu instalacji ale jeśli przyjmiemy zasadę że sprzedaż odbywa się na przemiennie to można spróbować instalacji RealVNC w wersji serwer na komputerze który ma fizycznie podłączoną drukarkę a wersji client na drugim stanowisku i mamy typowe klonowanie pulpitu z tym zastrzeżeniem że na komputerze zdalnym mamy dostęp do fizycznego portu com. Kiedyś uruchamiałem u klienta rozwiązanie oparte o windows server i sesjach terminalowych - efekt super bo byli oddzielni sprzedawcy i jedna drukarka fiskalna ale koszty takiego rozwiązania chyba odpadają (no chyba że wersja Eval 2003 ale tutaj kłania się licencja :-) )
    gallus [pl]
    Level 31  
    Problem jest w tym, że na komputerze do którego podłączona jest drukarka przyjmowane są też faktury co w momencie gdy klient chce paragon zmusza do wyjścia z przyjęcia bo niestety program magazynowy jest trochę z innej epoki tzn. w wersji dosowskiej odpalanej w okienku.
    djskomy
    Level 13  
    Problem z udostępnieniem to jedno, a prawo dwa.
    Quote:
    Stosownie do treści § 5 ust. 1 rozporządzenia, stosowana do ewidencjonowania kasa rejestrująca (lub drukarka), musi między innymi zapewniać wyświetlenie wartości sprzedaży z podatkiem (brutto) na wyświetlaczu przeznaczonym do odczytu dla klienta.

Jeśli drukarka stoi w miejscu niedostępnym dla klienta, to łamiemy prawo.
    O ile ktoś się nie przyczepi to nie ma problemu, ale nigdy nic nie wiadomo.
    Poza tym co US to inna interpretacja, słyszałem, że nawet dwa boxy kasowe z jedną drukarką - to już niezgodne z prawem, właśnie z aspektu na widoczność wyświetlacza dla klienta. Tu niby pozwalają udostępniać, ale warunku widoczności wyświetlacza nie zaprzeczają.
    Wracając do tematu udostępniania. Może być to problem z portami wirtualnymi, bo np. co będzie jak jeden z pracowników nie zamknie paragonu (oczywiście o ile drukarka pracuje w trybie offline - ale zakładam, że tak oraz o ile program potrafi tak działać) a drugi z pracowników będzie chciał stworzyć nowy...? Oj, bałbym się tak kombinować, można nieźle namieszać (jak dobrze wyjdzie i nie wbijemy się w połowę transmisji, to rwąc protokół będziemy mieli 2 klientów i jeden paragon :) )
    Myślę, że aby zrobić prawidłowo działające urządzenie do udostępnienia drukarki, należałby analizować transmisję aby wiedzieć, kiedy zakończono paragon i kiedy może być otwarty nowy, aby nie trafić w środek protokołu.
    Tu można zobaczyć jak kasa komunikuje się z komputerem.
    Mam nadzieję, że nie zatrzymam rozwoju pomysłu, bo nie o to mi chodziło :)
    Jedynie chciałem naświetlić problemy z tym związane, a banalnie nie jest i prawdopodobnie taniej będzie kupić drugą drukarkę (potwierdza to fakt, iż w mojej karierze jeszcze nie widziałem, takiego działającego patentu - a klienci potrafią wymyślić wiele :) )
    Pozdrawiam!
    oleq_30
    Level 30  
    djskomy wrote:

Jedynie chciałem naświetlić problemy z tym związane, a banalnie nie jest i prawdopodobnie taniej będzie kupić drugą drukarkę (potwierdza to fakt, iż w mojej karierze jeszcze nie widziałem, takiego działającego patentu - a klienci potrafią wymyślić wiele :) )
    Pozdrawiam!

Takie rozwiązania są już na rynku od dawna , przykładem niech będzie Small Biznes plus program COM serwer tez ich autorstwa działa i to bezbłędnie niestety tylko z programem Small Biznes.
    djskomy
    Level 13  
    oleq_30 wrote:

Takie rozwiązania są już na rynku od dawna , przykładem niech będzie Small Biznes plus program COM serwer tez ich autorstwa działa i to bezbłędnie niestety tylko z programem Small Biznes.

Tak i nie tylko w SB, ale to rozwiązanie, to nie udostępnianie portu drukarki - a to chce zrobić autor postu (nie zmieniając programu). Wg mnie COM serwer w SB działa na takiej zasadzie, że ma swój bufor, do którego inne moduły programu mówią co ma robić. Natomiast sam protokół transmisji COM komputera - COM drukarki jest nienaruszony i standardowy.
    gallus [pl]
    Level 31  
    djskomy wrote:
    Problem z udostępnieniem to jedno, a prawo dwa.
    Quote:
    Stosownie do treści § 5 ust. 1 rozporządzenia, stosowana do ewidencjonowania kasa rejestrująca (lub drukarka), musi między innymi zapewniać wyświetlenie wartości sprzedaży z podatkiem (brutto) na wyświetlaczu przeznaczonym do odczytu dla klienta.

Jeśli drukarka stoi w miejscu niedostępnym dla klienta, to łamiemy prawo.
    O ile ktoś się nie przyczepi to nie ma problemu, ale nigdy nic nie wiadomo.
    Poza tym co US to inna interpretacja, słyszałem, że nawet dwa boxy kasowe z jedną drukarką - to już niezgodne z prawem, właśnie z aspektu na widoczność wyświetlacza dla klienta. Tu niby pozwalają udostępniać, ale warunku widoczności wyświetlacza nie zaprzeczają.

Drukarka stoi w widocznym miejscu tak, że raczej do tego się nikt nie przyczepi a komputery z których mają być puszczanie paragony są ustawione koło siebie więc a drukarka znajduje się po środku więc widoczna jest dla wszystkich stanowisk. :)

djskomy wrote:

Wracając do tematu udostępniania. Może być to problem z portami wirtualnymi, bo np. co będzie jak jeden z pracowników nie zamknie paragonu (oczywiście o ile drukarka pracuje w trybie offline - ale zakładam, że tak oraz o ile program potrafi tak działać) a drugi z pracowników będzie chciał stworzyć nowy...? Oj, bałbym się tak kombinować, można nieźle namieszać (jak dobrze wyjdzie i nie wbijemy się w połowę transmisji, to rwąc protokół będziemy mieli 2 klientów i jeden paragon :) )
    Myślę, że aby zrobić prawidłowo działające urządzenie do udostępnienia drukarki, należałby analizować transmisję aby wiedzieć, kiedy zakończono paragon i kiedy może być otwarty nowy, aby nie trafić w środek protokołu.
    Tu można zobaczyć jak kasa komunikuje się z komputerem.

Tego, że nastąpi zbicie dwóch transmisji raczej się nie boję ponieważ w 90% przypadków chodzi o wystawienie paragonu kiedy to ja obsługuję klienta a kolega na komputerze z drukarką przyjmuje fakturę i musiałby wyjść z tego przyjęcia.
    10% pozostaje narazie jako niepewność ale myślę, że podczas wydruku drukarka blokuję możliwość kolizji dwóch transmisji poprzez odcięcie portu.

djskomy wrote:

Pozdrawiam!

Rozwój pomysłu zatrzymuje raczej ilość klientów, która nie pozwala kolejny dzień na sprawdzenie różnych koncepcji a dziś dodatkowo zatrzymał go problem z zatrzymaną usługą programu Serial to ethernet, która to bez powodu przestała się uruchamiać. :/

PS Miałem okazję widzieć takie rozwiązanie, niestety w innym programie i nie było problemu, a z tego co wiem to i nasz Subiekt GT posiada zaimplementowane takie rozwiązanie ale różnie jest z działaniem ;)
    powerm
    Level 23  
    Sprawdź najpierw czy się możesz dostać do portu za pomocą terminala windows, bo widzi mi się że program Serial to ethernet connector ciągle jest źle skonfigurowany.
    Bezpiecznym zestawem do prób będzie windows terminal odpalony na obydwu komputerach.

Jak widziałbym konfigurację takiej sieci?
    Zakładam że masz w komputerach tylko fizyczne porty com1.
    Programy fiskalne na wszystkich komputerach mają ustawione drukowanie do wirtualnego portu com2. Dane z tych portów zostają wysłane na komputer fizycznie podłączonym do drukarki fiskalnym. Na nim ustawiam odbieranie danych do wirtualnego portu com6. Potem robię przekierowanie (redirection) na fizyczny port com1. Być może można opuścić krok z odbiorem danych na port wirtualny i przekierowaniem na rzeczywisty.
    Uprzedzam pytanie: na komputerze podłączonym do drukarki fiskalnej równocześnie instalujesz oprogramowanie klienta i serwera, tyle że podajesz adres serwera 127.0.0.1 (localhost).

Może też być że programy się nie mogą dostać do portu bo chcą bezpośredniego dostępu do portu com (normalnie powinno być przez winAPI) - powinien pomóc sterownik portnt.sys
    Czy dobrze zgaduje że próbujesz używać oprogramowanie Eltima Network?
    Bo jeśli tak to na ich stronach są jedynie triale i taniej będzie użyć sprzętowego przełączania portów com. Znalazłem taki 4:1 firmy DataPro
    (wrzuć w google Auto Switch RS232 Serial 4:1)
    Czebu
    Level 20  
    gallus [pl]. Cytuję shizy, ponieważ dobrze naświetla temat.
    shizy wrote:
    Do tego sluzy specjalistyczne oprogramowanie zalezne od tego jaki program f-k masz.Jesli program Firma2000 nie ma takiej opcji to nie przeskoczysz tego, chyba, ze zmienisz program f-k.
    Z tym "problemem" mialem do czynienia ale oprogramowanie mialo taką funkcje-udostepnianie drukarki przez siec.Polegalo to na tym, ze na komputerze pod ktory podpieta byla drukarka dzialal w tle serwer i na pewnym porcie nastepowala komunikacja miedzy drukarka a oddalonym PCtem na ktorym byl uruchomiony program kliencki.

Dodano po 8 [minuty]:

gallus [pl]. Kolejny cytat, który jest bardzo pomocny.
    advsystems wrote:
    Jeśli chodzi o Thermla to będzie problem z działaniem po sieci. Nie znam organizacji pracy w miejscu instalacji ale jeśli przyjmiemy zasadę że sprzedaż odbywa się na przemiennie to można spróbować instalacji RealVNC w wersji serwer na komputerze który ma fizycznie podłączoną drukarkę a wersji client na drugim stanowisku i mamy typowe klonowanie pulpitu z tym zastrzeżeniem że na komputerze zdalnym mamy dostęp do fizycznego portu com. Kiedyś uruchamiałem u klienta rozwiązanie oparte o windows server i sesjach terminalowych - efekt super bo byli oddzielni sprzedawcy i jedna drukarka fiskalna ale koszty takiego rozwiązania chyba odpadają (no chyba że wersja Eval 2003 ale tutaj kłania się licencja :-) )

advsystems. Z tym, że Windows Server jest oparty na Windows XP. A gallus [pl] posiada system Windows XP na jednym ze swoich komputerów.

Dodano po 13 [minuty]:

Żaden z Was nie wspomniał takiego pojęcia jak: serwer wydruku. Można też połączyć ze sobą dwa komputery IBM PC za pomocą portu COM. gallus [pl], może właśnie tu jest odpowiedź na Twoje dylematy. Zainteresuj się tym, co oferuje Ci sam system Windows XP.
    cymbi
    Level 27  
    Nie ma takiej możliwości. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania na takie, które pozwala na stworzenie serwera drukarki fiskalnej.
    gallus [pl]
    Level 31  
    cymbi wrote:
    Nie ma takiej możliwości. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania na takie, które pozwala na stworzenie serwera drukarki fiskalnej.

hmm. wydaje mi się, że jednak możliwe - tylko to kwestia dobrej konfiguracji oraz chwilowo tego, że nie mogę uruchomić programu Serial to Eth. connector :/
    mrsebolo
    Level 25  
    Po pierwsze nie podłącza się jednej drukarki fiskalnej pod 2 komputery... Można to zrobić jeśli mamy zainstalowany serwer fiskalny(oprogramowanie do kolejkowania - komercyjne i niezbyt tanie). W przypadku programu dosowego, co chwila będziesz miał problemy z komunikacją na jednej ze stacji roboczych. Te programy po uruchomieniu otwierają port i zamykają go zazwyczaj po zamknięciu programu. Więc tak czy owak pracować z drukarką fiskalną będzie można z jednego stanowiska.
    gallus [pl]
    Level 31  
    mrsebolo wrote:
    Po pierwsze nie podłącza się jednej drukarki fiskalnej pod 2 komputery... Można to zrobić jeśli mamy zainstalowany serwer fiskalny(oprogramowanie do kolejkowania - komercyjne i niezbyt tanie).

A możesz podać jakiś przykład tekiego oprogramowania, bo narazie wszystkie testy kończą się porażką...

mrsebolo wrote:

W przypadku programu dosowego, co chwila będziesz miał problemy z komunikacją na jednej ze stacji roboczych. Te programy po uruchomieniu otwierają port i zamykają go zazwyczaj po zamknięciu programu. Więc tak czy owak pracować z drukarką fiskalną będzie można z jednego stanowiska.

Ten problem akurat nie występuje, program otwiera port tylko na czas wydruku.
    gallus [pl]
    Level 31  
    Wracam do tematu jako że nie udało się go rozwiązać programowo to znalałzem coś takiego:
    http://www.allegromat.pl/aukcja70113
    http://www.allegromat.pl/aukcja70109

i teraz zaczynam zastanawiać się nad różnicami w tym sprzęcie bo technicznie wydaje mi się że niby to to samo więc po co przepłacać, więc może ktoś miał od czynienia z czymś takim i może powiedzieć na temat tych urządzeń ewentualnie czy warto ryzykować kupując te tańsze? :)
    malyserwis
    Level 11  
    może komuś to w czymś pomoże, jestesmy małym serwisem i często jeździ się do klienta a to pralka jakaś wpadnie, a to inny drobiazg do naprawy ( jakoś trzeba na ten chleb zarobić ) problemem były paragony fiskalne, był pomysł jeździć z kasą ...ale szybko upadł z przyczyn technicznych ( nieporęczne to bardzo ). Poza tym mamy 3 parcowników i jakoś trzeba było ich rozliczać, rozwiązanie okazało się bardzo proste każdy z nich dostał po smartofonie i dostęp do dość sprytnego rozwiązania co zowie się elaboro, wystawiają sprzedaż na smartfonach, a paragon drukuje się to w firmie, dzięki czemu ogarniamy całość. I dość łatwo rozliczyć później ich z kasy. Co prawda lekko to jest poza tematem, ale sami szukaliśmy czegoś podobnego dość długo i nam tez ktoś to podpowidział.
    maz9
    Level 19  
    Posiadam to tańsze na drukarce novitus delio prime i działa bez problemu. Niestety czas podłączyć więcej komputerów a tu już schody nie ma w subiekcie niestety sprawdzonego rozwiązania.
    cyranek
    Level 11  
    jak to nie ma w subiekcie ?
    Jest i to świetne !!!
    Działa w 100% Nazywa się serwis fiskalizacji zdalnej
    pabik
    Level 11  
    mrsebolo wrote:
    Można to zrobić jeśli mamy zainstalowany serwer fiskalny(oprogramowanie do kolejkowania - komercyjne i niezbyt tanie)

I działa to poprawnie w Subiekcie GT z dowolną drukarką za dość przyzwoite pieniądze
    agrzan
    Level 1  
    W przy przypadku Subiekta GT podłączasz drukarkę fiskalną pod jeden komputer i instalujesz darmowe oprogramowanie INSERTU o nazwie serwis fiskalizacji zdalnej, które samo wykrywa podczas instalacji urządzenie fiskalne. Następnie na pozostałych komputerach w sieci w Kasiarzu wskazujesz drukarkę Fiskalizacja Zdalna i ustawiasz adres IP komputera z podłączoną drukarką i odpowiednim portem. I tak to działa.