Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus 2004 - usterka zamka centralnego

vito007 05 Sep 2010 22:25 6355 12
    vito007
    Level 25  
    FF I - 2004r. Zamek centralny zamyka wszystkie drzwi prawidłowo, a przy otwieraniu nie otwiera drzwi kierowcy. (w drzwiach kierowcy kompletna cisza). Wymieniłem cały zamek (zintegrowany z siłownikiem) i jest to samo. Czyżby GEM? Czy ktoś z kolegów spotkał się z takim przypadkiem?

A może ktoś z Kolegów dysponuje rozpiską złącza zamka drzwi kierowcy (wtyk 8-pinowy)?
    Scalak5
    Level 23  
    Przelotka wysuwające się piny.
    vito007
    Level 25  
    Możesz trochę dokładniej. Która przelotka?
    Scalak5
    Level 23  
    A które drzwi nie działają ?
    Między drzwiami a słupkiem jest kość połączeniowa.
  • Helpful post
    DylU02
    Level 12  
    Sprawdź ciągłość przewodów między sterownikiem zamka centralnego a siłownikiem drzwi, myślę że kabel może być gdzieś przerwany.
    vito007
    Level 25  
    Drzwi kierowcy. Nie widziałem tam żadnej przelotki. Wiązka ze słupka przechodzi przez gumowy przepust, rozgałęzia się, część idzie do silnika szyby,do przycisków otwierania okien, a część - 8 przewodów kończy się złączem żeńskim wpinanym do zamka/siłownika.

Dodano po 3 [minuty]:

DylU02 wrote:
    Sprawdź ciągłość przewodów między sterownikiem zamka centralnego a siłownikiem drzwi, myślę że kabel może być gdzieś przerwany.

Wszystko wchodzi do modułu GEM, który jest też sterownikiem centralnego zamka.
    Mnóstwo kabli. Nie będzie łatwo bez rozpiski.:cry:
  • Helpful post
    Scalak5
    Level 23  
    Twój przepust moja przelotka.Jak zwał chodzi o to samo zakończone jest wtyczką w słupku.
    vito007
    Level 25  
    Co prawda z "przelotką" wszystko było OK, ale po próbach sprawdzania ciągłości połączeń nagle wszystko zaczęło działać. Chyba był wysunięty 1 konektor z wtyczki siłownika/zamka, bo po jego dociśnięciu sondą miernika "otwieranie" ożyło. (śladów korozji brak)
  • Helpful post
    lediag
    Level 13  
    Do zamykania jest użyty jeden przekaźnik, a do otwierania 2przekaźniki. Jeden przekaźnik otwiera drzwi kierowcy, a drugi wszystkie pozostałe. Bardzo często uszkodzony jest przekaźnik w module GEM. Do otwierania są dwa przekaźniki które można wykorzystac do sekwencyjnego otwierania (funkcja programowalna).
    netshooter
    Level 10  
    Witam, również mam problem z zamkiem ale nie wiem do czego się zabrać. Zastanawiam się czy moja usterka może być tym samym co poprzednika na forum. Jak zamknę samochód kluczykiem centralny zamyka wszystkie drzwi, jak otworze to otwiera wszystkie oprócz kierowcy, tym ryglem od środka jest to samo. mogę je otworzyć tylko klamka na linkę od środka. czy również może to być ta kostka przekaźnik lub piny czy raczej siłownik? gdy już otworze ręcznie od środka klamka to zewnętrzna klamka działa bez zarzutu.
    DylU02
    Level 12  
    Skoro tym ryglem od środka nie da rady otworzyć to pewnie coś złego się dzieje z samym zamkiem/siłownikiem. Wątpie żeby takie kłopoty sprawiała sama elektronika.
    netshooter
    Level 10  
    no tak, ale zaobserwowałem że ten rygiel ma takie samo zastosowanie co przekrecanie kluczyka w zamku. Bo po otwarciu drzwi od srodka klamka nawet tak delikatnie, to juz można otwierać od zewnatrz normalnie klamka. Myślicie że wymiana siłownika może pomóc?
    vito007
    Level 25  
    Porządkuję temat.
    Był niekontakt w złączu w przednik słupku - tam gdzie łączy się wiązka drzwi z resztą instalacji. Po wyczyszczeniu usterka ustąpiła.