Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG Flatron F700B Chassis CA-124 nie włącza się.

gego 06 Wrz 2010 10:20 4761 20
  • #1 06 Wrz 2010 10:20
    gego
    Poziom 15  

    Padł mi monitor LG Flatron F700B model model FB770H-EL.
    Nie startuje, nie zapala się żadna dioda a z okolic trafopowielacza słychać ciche pykanie z dużą częstotliwością.
    Po odkurzeniu płyty nie widzę żadnych rzucających się w oczy uszkodzeń kondensatorów lub spalonych tranzystorów.
    Od czego zacząć poszukiwania usterki?

  • #2 06 Wrz 2010 11:36
    Jakant
    Poziom 35  

    Musisz zlokalizować miejsce pykania. Prawdopodobnie masz trafo powielacz uszkodzony lub za duże napięcie daje przetwornica. Wymień na początku elektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy i wtedy sprawdź napięcie.

  • #3 06 Wrz 2010 12:27
    gego
    Poziom 15  

    Po wyciągnięciu płyty zauważyłem uszkodzone luty na dużym złączu 4-pinowym P701.
    Obok niego uszkodzone luty na kondensatorach C731 i C722
    Na diodzie D706 miernik pokazywał zwarcie ale po wylutowaniu dioda okazała się dobra. Zwarcie nadal występuje. Mam też zwarcie na tym dużym tranzystorze J6815 - pokazuje zwarcie mierząc we wszystkie strony. Może tak ma być?
    Chciałbym się upewnić przed powtórnym podłączeniem do zasilania.

    Czy w związku z powyższym wymieniać kondensatory po stronie pierwotnej?

    LG Flatron F700B Chassis CA-124 nie włącza się. LG Flatron F700B Chassis CA-124 nie włącza się.

  • #4 06 Wrz 2010 15:47
    Jakant
    Poziom 35  

    Jeżeli usunąłeś zimne luty to powinno być dobrze. To zwarcie na dużym tranzystorze jest niepokojące. Oczywiście mierzysz to na wylutowanym tranzystorze. Jeżeli tak to tranzystor do wymiany.

  • #5 06 Wrz 2010 16:48
    gego
    Poziom 15  

    Tranzystor pokazuje zwarcie:
    E-C : C-E =0,8 OHm (pełne zwarcie)
    E-B: B-E: C-B: B-C =18 Ohm

    Po wylutowaniu na płycie nie ma zwarcia na pinach tego tranzystora czyli wychodzi mi, że to on padł gdy nie było kontaktu na złączu od cewek.
    Spróbuję jeszcze opisywanego numeru z włączeniem żarówki 40W/220V pomiędzy kolektor a emiter.

    Pytanie czym zastąpić ten tranzystor jak w lokalnym sklepie nie ma ani J6815 ani polecanego zamiennika 2SC5589
    Ma to być NPN 1500V 18A 200W 0,1ns

    Jak zrobić aby nie spalił się podczas próbnego uruchomienia gdy nie jestem pewien czy wszystkie elementy są dobre.

    Edit:
    Po zamontowaniu żarówki 100W monitor się załącza z przycisku i jest zielona dioda. Przetwornica rusza bo żarówka jarzy sie raz mocniej raz słabiej i słychać w tym czasie załączanie przekaźnika. Napięcie na żarówce zmienia się od 50V do 53V wraz z przygasaniem i rozbłyskiem żarówki.
    Co to oznacza i co dalej zrobić.

  • #6 07 Wrz 2010 11:37
    gego
    Poziom 15  

    Kolego Jakant.
    Powiedz mi tylko jeszcze czy opisane wyżej objawy i napięcie wskazuje, że już wszystko jest w porządku i mogę spokojnie wstawić tranzystor HOT albo jeszcze szukać usterek. Przyzwyczaiłem się do tego monitora i chciałbym sobie go naprawić o ile to możliwe.
    W niektórych opisywanych na forum przypadkach wymiana HOT nie pomogła i nie udało się tego naprawić.

  • #7 07 Wrz 2010 17:49
    Jakant
    Poziom 35  

    Jak dowiedziałeś się jaki jest zamiennik tego tranzystora bo ja nie widzę go w żadnych katalogach. Jeżeli masz to wrzuć jego datasheet. W/G mnie to napięcie powinno być stabilne i żarówka powinna świecić jednostajnie.

  • #8 07 Wrz 2010 20:28
    andrzej c
    Poziom 29  

    Zmień Kolego tą żarówkę na mniejszej mocy- 60 W, lub 40 W. To 100 W może być za dużo.

  • Pomocny post
    #9 07 Wrz 2010 21:06
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeśli iskrzyło na C731, mimo iż na druku nie widać śladów, to go sprawdź. Jeśli padł, będziesz miał powtórkę z rozrywki.
    Tranzystor padł właśnie od tych lutów. Sprawdź płytę pod tym kątem, na pewno jest ich więcej. Po założeniu tranzystora powinno być ok. Możesz jeszcze zainteresować się elektrolitem, chyba C740/C744 i zawczasu wymienić.

    Pozdrawiam.

  • #10 08 Wrz 2010 11:20
    gego
    Poziom 15  

    Dzięki Panowie za porady.
    Po zmianie żarówek na 40W i 60W monitor zachowuje się identycznie jak opisywałem wyżej.
    Pomóżcie jeszcze w kwestii doboru zamiennika tranzystora HOT o symbolu FJAF6812.
    Taki właśnie u mnie był Link
    High Voltage Color Display Horizontal Deflection Output
    NPN Triple Difussed Planar Silicon Transistor
    Vcbo - 1500V
    Vceo - 750V
    Vebo - 6V
    Collector Current DC - 12A
    Collector Current Pulse - 24A
    Collector Disipation - 60W
    High Switching Speed - 0,1µs

    Po przeanalizowaniu postów znalazłem takie zamienniki polecane przez ludzi:
    BU2527AX
    BU4523AX
    2SC5411
    2SC5589
    2SC5858

    Może macie jakieś doświadczenie, który najlepiej się spisze w tym zastosowaniu.
    Nie mogę ich na miejscu dostać więc muszę coś zamówić.

    Kolego Ogryz napisz mi jeszcze jak jest z tą żarówką: ma przygasać przy cykającym przekaźniku czy ma świecić na stałe jak pisze wyżej kolega Jakant.

  • Pomocny post
    #11 08 Wrz 2010 20:43
    andrzej c
    Poziom 29  

    Kolega pyta moderatora ogryz. Ale skoro on nie odpowiada, to może ja włączę się i wyrażę swoją opinię.
    W takt cykania przekaźnika żarówka przygasa, a napięcie na niej skacze od 50, do 53 V. Myślę, że to normalne. Ten przekaźnik włącza wysokoprądowy obwód rozmagnesowania maskownicy kineskopu. Bo to chyba o ten przekaźnik chodzi? Moment włączenia jest znacznym obciążeniem prądowym odbiornika i w ten sposób się to objawia.
    Jeśli chodzi o tranzystory- zamienniki J6812. Najlepiej włożyć oryginał. Jeśli takiego nie ma, to trzeba dobrać najbliższy mu parametrami. Oprócz maksymalnych: mocy , prądu, czy napięcia bardzo istotny jest tutaj czas przełączania. Zbyt duża wartość tego czasu jest przyczyną znacznego grzania się tranzystora.

  • #12 08 Wrz 2010 21:14
    gego
    Poziom 15  

    Dziękuję Panie Andrzeju za opinię. Pierwszy raz naprawiam monitor i wszystkie informacje się przydadzą. Wiem przynajmniej, że objawy są normalne przy takim testowaniu z żarówką.
    Wszystkie kondensatory zalecane do sprawdzenia przemierzyłem i tylko nieznacznie różnią się wartościami od nominałów.
    Wynotowałem sobie listę zamienników tego tranzystora spełniających te same lub lepsze warunki pracy.
    Sprawdziłem u siebie w sklepach elektronicznych i niestety nie ma żadnego i nie będzie. Muszę poszukać w sklepach wysyłkowych więc trochę to potrwa zanim poinformuje o efektach.
    Jeśli były by jeszcze jakieś sugestie co do sprawdzenia czegokolwiek to proszę to opisać.

  • #13 09 Wrz 2010 18:55
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Odnośnie żarówki - powinna świecić ciągle, choć są monitory, w których zachowuje się jak wyżej, oraz takie, w których ten trik w ogóle nie działa. Jak ma być w tym przypadku - zwyczajnie nie wiem, nie pamiętam. Wytłumaczenie z obciążeniem wnoszonym przez układ rozmagnesowania jest tutaj nietrafne, gdyż zapomniał kolega o pozystorze, który ogranicza prąd po nagrzaniu.
    Załóż kolego ten tranzystor i powinno być ok.

  • #14 09 Wrz 2010 21:55
    andrzej c
    Poziom 29  

    Ale ja z góry zakładam, że to zjawisko występuje po włączeniu monitora, gdy pozystor jest zimny (wówczas ma małą oporność), bo wtedy przecież włączany jest układ rozmagnesowania kineskopu.
    No chyba, że w trakcie normalnej pracy włączy się funkcję "degauss".
    Mam nadzieję, że dostatecznie wyraźnie napisałem.

  • #15 10 Wrz 2010 14:19
    gego
    Poziom 15  

    Witam,
    Powiedzcie Panowie czy parametr Vce sat (Collector -Emitter Saturation Voltage) jest bardzo ważny? Mam do wyboru 3V w tranzystorze 2SC5589 lub 5V w 2SC3998.
    Ten drugi ponadto wytrzymuje większy prąd i moc 25A/250W Link

    Muszę wybrać jeden z nich.

  • #16 10 Wrz 2010 15:14
    kazikszach
    Poziom 32  

    Parametr Vce sat decyduje o grzaniu się tranzystora włączonego.
    W tv 100Hz z powodzeniem stosuję 2SC5411.

  • #17 16 Wrz 2010 17:44
    gego
    Poziom 15  

    Kupiłem wreszcie tranzystor HOT. Wlutowałem go i wylutowałem jednocześnie rezystor R809 (1 Ohm/2W) a w jego miejsce dałem żarówkę.
    Przeczytałem w jakimś poście, że zabezpieczy to to tranzystor HOT przed ewentualnym powtórnym uszkodzeniem.

    Niestety w dalszym ciągu słychać cykanie przekaźnika i żarówka lekko błyska.
    Na żarówce około napięcie 51V.
    Ekran się nie świeci choć powinien być na nim napis "brak sygnału" gdy nie jest podłączony do komputera.

    Napiszcie mi czy próbować wlutować spowrotem ten rezystor i włączyć monitor ryzykując powtórne uszkodzenie HOT'a
    Wydaje mi się, że przy takiej opcji z włączoną szeregowo żarówką monitor powinien już pracować poprawnie tak jak to ma miejsce przy sprawdzaniu zasilaczy komputerowych - no ale dopiero się uczę więc Pomóżcie.


    Edit:
    Podpiąłem monitor do komputera. Żarówka przestała błyskać tylko lekko się jarzy bo monitor przeszedł w tryb standby. Po włączeniu komputera monitor zachowuje się tak jakby miał zastartować jednak po kilku sekundach znowu przekaźnik cyka i żarówka błyska. Tym razem napięcie na żarówce skacze od 47 do 100V.
    Zielona dioda na froncie monitora lekko przygasa razem z cykaniem przekaźnika.

    W tym temacie Link jest identyczny przypadek i też nie udało mu się wykryć usterki.

    Jest tam też informacja, że po wylutowaniu tranzystora Q719 (IRF640) monitor powinien ruszyć i powinien się pojawić obraz tyle, że ciemny. U mnie w takiej konfiguracji monitor nie startuje wogóle. Nic nie cyka, ekran ciemny, tylko dioda led na przodzie świeci. Jak odłączę wtyczkę monitora od komputera to monitor krótko sobie "pyknie" ale obrazu nie ma dalej ani informacji o braku sygnału.

  • #18 20 Wrz 2010 14:44
    gego
    Poziom 15  

    Niestety popełniłem błąd. Zakupiony zamiennik tranzystora ma od spodu metalizowany radiator czego nie miał oryginał. Oczywiście w ferworze walki nie zwróciłem na to uwagi i nie dałem podkładki silikonowej. Stąd brało się to ciągłe zwarcie na nowym tranzystorze.
    Błąd poprawiony, tranzystor nie padł bo cały czas linię zasilającą daję przez żarówkę w miejscu rezystora R809.
    Teraz objawy są następujące: Po podłączeniu do komputera i w trybie stand-by żarówka się nie jarzy ale jak załączę komputer to żarówka zaczyna mocno świecić ciągłym światłem i bardzo grzeje się Q719 (IRF640). Przekaźnik przestał cykać cyklicznie ale monitor dalej nie rusza. Jak nacisnę przycisk włączający z przodu obudowy to przekaźnik załącza się tak jak przy starcie jeden raz ale obrazu dalej nie ma.
    Jakieś dalsze sugestie?

    Edit.
    No tak - z wlutowaną żarówką w miejsce rezystora to ja sobie mogłem takie efekty oglądać do końca świata :-)
    Po wlutowaniu rezystora na ekranie pojawił się wreszcie napis: Brak sygnału.
    Mam dalej wylutowany Q719 a na kolektorze HOT'a napięcie 50V czyli tak jak ludzie pisali. Natomiast ten Hot to się trochę grzeje w tej konfiguracji i tutaj nie jestem pewien czy tak ma być.

    Edit.
    Porzuciwszy wrodzoną ostrożność i jeszcze po kilkukrotnym ponownym sprawdzeniu wszystkiego (diody, tranzystory, kondensatory sugerowane przez innych użytkowników) wlutowałem Q719 na swoje miejsce i monitor ruszył.
    Chodzi już godzinę ale niepokoi mnie fakt, że HOT się bardzo grzeje i tym samym cały radiator jest mocno ciepły.
    Dodatkowo ekran miał bardzo dużą jaskrawość i musiałem ja ustawić do poziomu 10 a przed awarią było coś koło 80. Kontrast pozostał w zasadzie bez większych zmian.
    Co może być za to odpowiedzialne?

  • #19 22 Wrz 2010 09:35
    fakuzdysi
    Poziom 18  

    Mogło być podczas naprawy przestawione pokrętło siatki 2 na trafie, wystarczy delikatnie cofnąć.

  • #20 22 Wrz 2010 12:54
    gego
    Poziom 15  

    fakuzdysi napisał:
    Mogło być podczas naprawy przestawione pokrętło siatki 2 na trafie, wystarczy delikatnie cofnąć.

    Masz rację - trochę cofnąłem pokrętło screen i obraz się przyciemnił. Ptem tylko dokonałem korekcji w ustawieniach monitora.
    Potencjometrami Focus wyostrzyłem sobie obraz.
    Po co są tam dwa te pokrętła oznaczone jako Focus - i jednym i drugim ustawiam ostrość.

    Edit.
    Miałem w rodzinie jeszcze jeden egzemplarz tego monitora tyle, że 3 miesiące młodszy.
    Spodziewałem się, ze tam też będą wypalone te styki pod złączem 4 pinowym i chciałem też je przelutować.
    Po rozebraniu okazało się, że styki są w dobrym stanie ale do tranzystora HOT od strony lutowania jest przylutowany jakiś wynalazek w postaci diody DTV1500M
    (High Voltage Damper Diode CRT Horizontal)
    Jest to dioda w obudowie To-220 i jest wlutowana pomiędzy kolektor a emiter.
    Czemu ona ma służyć?

  • #21 10 Paź 2010 19:16
    Salemsmart
    Poziom 2  

    Dioda zwykle służy ochronie przeciw przepięciom, które mogły by uszkodzić tranzystor. Takie diody daje się w tranzystorach mocy IGBT w falownikach.
    Ochrona przed prądem powrotnym. Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME