Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekspres Saeco Odea Giro -kontrolki fusy i odwapnianie migają

ferrryt 06 Wrz 2010 16:03 14273 3
  • #1 06 Wrz 2010 16:03
    ferrryt
    Poziom 1  

    Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Mój problem dotyczy ekspresu Saeco Odea Giro. Po włączeniu ekspresu, od razu (jeżeli ekspres był niedawno wyłączany i nie musi się nagrzewać) lub zaraz po nagrzaniu się, zaczynają migać na przemian czerwone kontrolki (kontrolka odwapniania i kontrolka opróżniania kasetki na fusy). W instrukcji jest informacja, że w takiej sytuacji należy: "wyłączyć maszynę. Po upływie 30 sekund włączyć ją znowu i zaczekać, aż urządzenie się zatrzyma; ponownie wyłączyć. Wyjąć i dokładnie oczyścić blok zaparzający." Wykonałem te czynności niestety nie pomogło. Z tego co się zdążyłem zorientować (między innymi czytając posty na tym forum :wink: ) z reguły problem ten dotyczy mielenia kawy, parzenia jej albo jakiś innych procesów w których blok zaparzający jest używany. Jednak w moim przypadku, po raz pierwszy, problem ten pojawił się gdy używałem dyszy gorącej wody/pary. W pewnym momencie, gdy spieniałem mleko, urządzenie wydało odgłos "uwalniania" pary, a z jego prawej strony wyleciała para (zawsze działo się coś takiego gdy zakręcałem zawór dyszy gorącej wody/pary - chyba tak z urządzenia usuwana jest "niepotrzebna" już para) równocześnie zaczęły migać czerwone kontrolki. Z godnie z instrukcją wyłączyłem ekspres i po 30 sekundach włączyłem je ponownie. Ponieważ ekspres zachowywał się normalnie, a awaria miała miejsce gdy blok zaparzający był nieużywany (poza tym miałem trzy kubki spienionego mleka :D) zamiast wyłączyć urządzenie i wyczyścić blok zaparzający (jak podano w instrukcji) zacząłem robić kawy. Dwie pierwsze udały się bez problemów, niestety podczas napełniania trzeciego kubka (+/- w połowie) ekspres wydał z siebie odgłos opróżniania pary i kontrolki zaczęły migać. Tym razem wszystko (włącznie z dokładnym wyczyszczeniem bloku zaparzającego) zrobiłem zgodnie z instrukcją. Gdy wyciągałem blok zaparzający zauważyłem, że bardzo dużo wody zebrało się w pojemniku na fusy, równiesz blok zaparzający był bardzo mokry w miejscu w którym łączy się ze złączem doprowadzającym wodę. Dzisiaj gdy wszystkie części dokładnie wyschły złożyłem ekspres i włączyłem go. Na początku wszystko działało dobrze, urządzenie się nagrzało, potem napełniło obieg wodą i było gotowe do pracy jednak po jakiejś pół minucie, gdy już miałem zabierać się za spienianie mleka (nic jednak jeszcze nie włączałem, nawet nie dotykałem urządzenia), ekspres ponownie wydał z siebie odgłos uwalniania pary i kontrolki zaczęły migać. Wyłączyłem więc urządzenie i po 30 sekundach włączyłem ponownie, niestety nie pomogło. Zauważyłem natomiast, że w pojemniku na fusy znowu zebrało się dość sporo wody, a po wyciągnięciu bloku zaparzającego stwierdziłem, że jest on mokry w okolicach złącza doprowadzającego wodę. Od tamtej pory jeżeli ekspres jest nagrzany (tzn. był niedawno wyłączany) zaraz po jego włączeniu migają kontrolki, natomiast jeżeli ekspres był wyłączony kilka godzin wcześniej to po jego włączeniu następuje jego nagrzanie wraz z napełnieniem obiegu wodą i zaraz po tym kontrolki zaczynają migać.
    Widzę że troszkę się rozpisałem :) ale chciałem jak najdokładniej przedstawić problem licząc, że dzięki tym wskazówką jakaś lepiej znająca się na rzeczy Osoba pomoże mi go rozwiązać.

    Wielkie dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam

    5 3
  • #2 02 Mar 2011 15:35
    jonnybravo
    Poziom 10  

    dzwoniąc do serwisu z podobnym problemem otrzymałem informację że to prawdopodobnie problem z elektroniką. mój problem pojawia się zaraz po naciśnięciu przycisku robienia kawy więc stwierdził serwis że to zakleszczony młynek. po wymianie na działający z innego ekspresu kontrolki zachowują się tak samo. więc stawiam na elektronikę. w tym tygodniu będę ją podmieniał żeby to zdiagnozować, jeśli twój problem został rozwiązany proszę o info może i mi pomoże.

    3
  • #3 13 Mar 2011 23:28
    TimooNeK
    Poziom 12  

    a przesypuje sucha kawe do pojemnika na fusy czy robi ladne krazki?

    4
  • #4 10 Kwi 2011 10:50
    texas86
    Poziom 9  

    Witam, z saeco giro mam zbliżony problem...posiadam filtr na wodę w kranie i co za tym idzie często nie odwapniam ekspresu bo nie ma takiej potrzeby. Niestety gdy urządzenie zaczęło sygnalizować że już czas je odwapnić nie zresetowałem komunikatu przez naciśnięcie i przytrzymanie przycisku (prawa strona kropelka) ...doprowadziłem do tego że gdy włączam urządzenie zapala się zielona dioda i ekspres nie przechodzi w stan oczyszczania się tylko od razu miga dioda fusy+odwapnianie i ekspres stoi...nie pomaga wyłączenie go na 30min jak to sugerują w instrukcji a kolejnym pomysłem instrukcji jest skontaktowanie się z serwisem...no ale niestety ekspresu nie obejmuje już gwarancja. POMOCY!

    5
  Szukaj w 5mln produktów