Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Caro Plus 16 GLI ogrzewanie tylnej szyby

bigmieciu 06 Sep 2010 23:46 3463 5
e-mierniki
  • #1
    bigmieciu
    Level 11  
    Witam, mam problem jak w tytule, mianowicie, ogrzewanie się włącza ale jest pobór prądu ok 15 A co najmniej, po odłączeniu zacisków przy szybie jest bez zmian, grzeje się przewód doprowadzający prąd od urządzenia mikroprocesorowego do bezpiecznika odpowiedzialnego za tą szybę, sprawdzałem instalację od bezpieczników do tyłu samochodu, nie ma zwarcia. Problem z urządzeniem mikroprocesorowym ??
  • e-mierniki
  • #2
    Lech54
    Level 20  
    Witam.
    Tak jak myślisz , prawdopodobnie trzeba wymienić mikroprocesor.
  • e-mierniki
  • #3
    bigmieciu
    Level 11  
    Zauwazylem dzis, ze przewod doprowadzajacy prad do przekaznika odpowiedzialnego za ogrzewanie szyby, znajdujacego sie w urzadzeniu mikroprocesorowym sie nie nagrzewa a podczas wlaczonego ogrzewania szyby przekaznik wydaje jakis dzwiek, jakby drgania. Wszystkie pozostale funkcje tego urzadzenia dzialaja prawidlowo, poprawilem kontakt z masa ale nic to nie dalo
  • #4
    Lech54
    Level 20  
    Witam.
    Ciągle dajesz sam sobie odpowiedź cytuje -przekaźnik który znajduje się w urządzeniu mikroprocesorowym .Jak potrafisz to pomierz miernikiem napięcia na tym przekaźniku ( i po nitce do kłębka ) .Jak jest coś popsute w urządzeniu mikroprocesorowym to powinno go się wymienić .
  • #5
    skibi12
    Level 2  
    ten przekaznik działa tak ze jak zrobisz zwarcie włącza sie ogrzewanie jeszcze raz wyłącza sie spróboj go wymienić
  • #6
    bigmieciu
    Level 11  
    Witam, wymieniłem przekaźnik, nie pomogło, poprowadziłem nową instalację, wstawiłem nowy przekaźnik,zewnętrzny, poza urządzeniem mikroprocesorowym, poprowadziłem nowy przewód do tyłu samochodu, do ogrzewania szyby, o większym przekroju, odporniejszy na większy prąd, przekaźnik w urządzeniu mikroprocesorowym nie włącza już bezpośrednio szyby a steruje przekaźnikiem zewnętrznym, który to podaje prąd na szybę, jest zabezpieczenie nowym bezpiecznikiem, gniazdo oryginalne było już nieźle przegrzane i stopione, pomogło, oryginalne przewody się już nie grzeją bo nie przesyłają już dużego prądu, szyba pobiera prąd po rozgrzaniu około 10-15A, zostawiłem tylko oryginalny przewód z tyłu samochodu, z okolic podszybia, do samej szyby (odcinek około 1m), którego nie mogę wymienić bo jest tak poprowadzony, że niema dostępu, trochę się nagrzewa ale nie jest źle. Takie rozwiązanie zastosowałem.