Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie działa Stroboskop FLASH FL-1500 DMX

igrekaero 08 Sep 2010 13:00 4497 16
    igrekaero
    Level 10  
    jak w temacie....
    kolega przestawil go z 75% mozy na 100% i dal na maxa drastycznie. poczatkowe myslenie zjaral sie palnik niestety to cos powazniejszego po wymianie strobo dalej nie blyska ale slychac cykanie. Oddalismy go do jakiegos elektronika facet mowi ze nie ma czasu za bardzo ale jak znajdzie chwile to zobaczy co i jak ale mowi ze to chinczyki robili i nie wiadomo czy da sie to naprawic. Wie ktos w czym tkwi problem? jak to naprawic? moze jakis schemat dla tego speca? z gory dziekuje za pomoc:)
    l3sz3k
    Level 18  
    igrekaero wrote:
    Oddalismy go do jakiegos elektronika facet mowi ze nie ma czasu za bardzo ale jak znajdzie chwile to zobaczy co i jak ale mowi ze to chinczyki robili i nie wiadomo czy da sie to naprawic. Wie ktos w czym tkwi problem?

W elektroniku do którego oddaliście sprzęt do naprawy.
    Najlepiej zwalić winę na chińczyków. Oddaj to komuś innemu.
    igrekaero
    Level 10  
    Już oddaliśmy do innego speca czekamy na odpowiedz z jego oględzin.
    igrekaero
    Level 10  
    Witam,
    Nic nowego w tym temacie się nie dowiedziałem, sprzęt sprawdzony miernikami z każdej strony problemu nie widać. Jeszcze raz proszę o pomoc.
    chengerG
    Level 16  
    Witam mam podobny problem.
    Grałem kiedyś na imprezie i po dłuższej pracy stroboskop przestał działać tylko świeci się w nim czerwona dioda.
    Bywało tak wcześniej, że w czasie pracy robił się czerwony palnik (żarzył się) i nie było błysków ( coś podobnego gdy żarówka ma za małe napięcie ) ale po wyłączeniu napięcia chodził poprawnie.
    Mam drugi stroboskop innej firmy i nie ma w nim problemów z długą ciągłą pracą.
    Podłączałem inny palnik od tego dobrego (też 1500 W) ale to nie wina palnika ;/

Ktoś wie w czym tkwi problem ??
    Wiem że odkopuje temat ale nie chciałem zakładać nowego
    igrekaero
    Level 10  
    Siema naszego nie naprawiliśmy sprzedaliśmy na allegro jako uszkodzony bo nie mieliśmy faktury żeby oddać na gwarancje:/ kupiliśmy inny oślepiacz okazał się nie sprawny, następny też jakaś lipa aż w końcu powróciliśmy do marki i modelu na którym zaczynaliśmy. Zauważyłem przy nowym FLASH'u że niekiedy nie załącza się strobo ale po ponownym odłączeniu zasilania i włączeniu zaczyna błyskać. Nic tylko czekać aż znowu się zepsuje i oddać na gwarancje jak jeszcze będzie:) bo latać po magikach którzy rozkładają ręce to strata czasu.
    padzior
    Level 10  
    Ja ostatnio naprawiałem stroboskop FL-1500DMX i taki w nim banał ze wszystko jest sprawne lecz nie do końca uszkodzeniu uległ transformator
    impulsowy ma zwarcie w uzwojeniu pierwotnym.
    MuNiO
    Level 26  
    Transformator impulsowany jest wyzwalany opto-tyrystorem TLP541 ?
    padzior
    Level 10  
    jest moc3021 który steruje tyrystorem BT169
    lishy
    Level 11  
    U mnie poleciał właśnie ten impulsowy transformator. Może ktoś wie jaki to model ma być ? bo na moim totalnie nic nie pisze ... :/
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podstaw któryś z dostępnych na rynku i sprawdź, co się będzie działo.
    chengerG
    Level 16  
    A miga u was też ta czerwona dioda ??
    lishy
    Level 11  
    próbowałem dobrac jakis zamienik. .... w sklepach powiedzieli ze ciezko...bo nie wiedzą co dać zeby było podobne.

schemat nie moge dorwać ...nigdzie nie ma.
    Generalnie nie wiem co robić. Jeżeli ktos ma taki stroboskop to prosiłbym o sprawdzenie czy pisze na tym trafie coś :/
    padzior
    Level 10  
    Wystarczy wstawić jakiś transformatorek który jest pod ręka i będzie to działać a jak długo to się okaże. Bo na płytce nie pisze jaki to ma być transformatorek na nim samym tez nic nie ma.
    maciofeles
    Level 10  
    tez mam ten strobo tez nie działa tylko miga czerwona dioda i nic...
    speed_eyeball
    Level 2  
    Mam podobny problem. Strobo chodził do końca imprezy a na drugi dzień już nie działał.
    Wymieniłem palnik na nowy, czerwona dioda mruga, ale nie ma wyładowania i charakterystycznego cykania.
    Czy oprócz trafo impulsowego mogło coś jeszcze uszkodzić?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    a ile to sprawdzić? Miernik, oscyloskop i po chwili wiadomo. No, trzeba coś wiedzieć i myśleć...