Szczerze powiem że Elizabetki nie słuchałem na "długą skale", mój kuzyn ma taką od kiedy pamiętam z kolumnami na jakimś GD20/... z płóciennym zawieszeniem+papierowa wysokotonówka z bardzo starym logo Tonsila, (nie zastanawiałem się nigdy czy głośniki sygnowane do tegoż sprzętu), to żadnych złych negatywnych opinii na jej temat nie mówił, ale jeśli witkor85, już myśli o rasowaniu sprzętu to ...............
Albo masz racje, niech kupuje i się nie zastanawia skoro polecasz
Zgadzam się że w warunkach domowych 10 wat w głośnikach to już jest strasznie głośno, ale zg 20/4 to tam chyba były GDN16/12 × 2, (bardzo miękkie jak pamiętam), które przy 5 watach już coś grały, a teraz wyobraźmy sobie 3 way na STX GDN 22-140, czy tu 12 wat wystarczy.
Sprzęt sprzętowi nie równy, każdy wie (no może nie każdy), jakie dobre zasilacze mają starsze polskie konstrukcje, np AWS303 jak dostojnie gra np z Mildtonem 80, mimo że ma tylko 20 wat/kanał, albo rewelacyjny w brzmieniu (jak dla mnie) PW7011 Foniki, który bajecznie wręcz gra z dużymi Zg40C z MB, a ma tylko 25wat/kanał. Oba te przykładowe sprzęty w zasilaczach mają trafa prawie 100VA.
A dzisiaj wypisuje się Bóg wie jakie moce ×5, a zasilacz 60VA.
0