Witam,
Czytałem posty na temat EGR plującym olejem w passacie b5 na tym forum.
Mam taki sam problem w Borze z 2000 roku. EGR też pluje olejem, dodam jeszcze ze nie kopci wogóle z rury, na zimnym i na rozgrzany silniku, trochę mnie to denerwuje bo po 400-500km mam trochę plamek oleju w okolicach EGR.
Proszę o komentarz tych wypowiedzi, znalazłem je w internecie na temat EGRu ten sam ślinik VW TDI:
i tej
Dodam jeszcze, że nie zauważyłem aby autko opadło coś na mocy (jeśli turbina pada). Idzie tak jak zawsze, olej wymieniany co 15tys, castrol edge.
Z góry dzięki za komentarz.
Czytałem posty na temat EGR plującym olejem w passacie b5 na tym forum.
Quote:Jeśli z 2 przeciwległych otworków znajdujących się pod widocznym na fotce grzybkiem (siłownikiem podciśnieniowym uchylającym zawór EGR) wycieka olej i dodatkowo słyszysz efekty dźwiękowe uciekającego powietrza to oznacza to, że jest nieszczelność pomiędzy trzonkiem zaworu a obudową, w której się porusza i tamtędy przeciska się olej będący w dolocie a dodatkowo ucieka minimalnie powietrze doładowane. Wycieku oleju nie pozbędziesz się poprzez czyszczenie gdyż zaraz wyciek pojawi się znowu. W tej sytuacji pomaga albo wypięcie odmy z dolotu i dodatkowo zaślepienie dwóch otworków pod siłownikiem zaworu albo wymiana EGR na inny szczelny lub nowy.
Olej w dolocie to rzecz całkowicie normalna w TDI gdyż jest on zasysany przez turbosprężarkę z odmy (połączenie odmy z dolotem to wężyk wychodzący z pokrywy zaworów i wchodzący do rury powietrza pomiędzy turbosprężarką a filtrem powietrza i tam jest źródło tego oleju, pomijając skrajne przypadki kiedy pada uszczelnienie wałka turbosprężarki i do dolotu dostają się duże ilości oleju - warto rozłączyć łącznik gumowy powietrza doładowanego przed samym intercoolerem i sprawdzić ile wyleje się tam oleju).
Mam taki sam problem w Borze z 2000 roku. EGR też pluje olejem, dodam jeszcze ze nie kopci wogóle z rury, na zimnym i na rozgrzany silniku, trochę mnie to denerwuje bo po 400-500km mam trochę plamek oleju w okolicach EGR.
Proszę o komentarz tych wypowiedzi, znalazłem je w internecie na temat EGRu ten sam ślinik VW TDI:
Quote:podejrzewam jak ci sie juz leje stamtąd olej to masz turbine do wymiany
i tej
Quote:nie radzil bym tego robic(rozebrać i wyczyścić) bo i tak wydmucha a jak turbina juz rzuca olejem to moze doprowadzic do gwaltownego zniszczenia silnika jak juz pusci calkiem. Albo turbo albo odma na silniku zasysa.
Dodam jeszcze, że nie zauważyłem aby autko opadło coś na mocy (jeśli turbina pada). Idzie tak jak zawsze, olej wymieniany co 15tys, castrol edge.
Z góry dzięki za komentarz.