Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak mocy w czsie jazdy Passat B6 2.0 TDI 140KM

Szulik102 09 Sep 2010 09:49 52341 16
    Szulik102
    Level 10  
    Witam. Mam Passat B6 2.0 TDI 140KM i mam w nim taki problem że, w czasie jazdy niekiedy traci moc i nie przyspiesza. W tym momencie co auto traci moc wystarczy zdjąć nogę z gazu i moc wraca. Natomiast gdy cały czas się będzie mu się dusić w pedał gazu , to po przekroczeniu 3tys. obrotów to samochód szarpnie i straci całkowicie moc. Pedał w podłodze a on nie pojedzie więcej niż 100km/h. W tym samym momencie co tak szarpnie zapala się kontrolka świec. Po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu problem znika i można jechać dalej. Byłem samochodem u kilku mechaników i nikt nie może powiedzieć mi co jest przyczynom tego że ,tak się dzieje. Auto było podłączone pod komputer i nic nie wykazuje. A ostatnimi czasy rano kopci na biało przez chwile. Czy może mi ktoś coś poradzić? Z góry dziękuje.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Trzeba zrobić diagnostykę komputerową a nie odczytanie błędów, inaczej to pozostaje wróżenie. Jak wchodzi w tryb awaryjny to błąd musi być zapisany ale to tak nawiasem mówiąc.
    Szulik102
    Level 10  
    Tylko nie ma żadnych błędów zapisanych jak podłączył go mechanik po komputer. Chyba że , ten mechanik co u niego auto było ma jakiś słaby program. Sam nie wiem. A jeśli mówisz o diagnostyce komputerowej to gdzie ją można zrobić i ile to kosztuje?
    ekka
    Level 17  
    Przypdek o którym piszesz wygląda na wystepowanie błędu chwilowego związanego z układem zasilania lub doładowania taki błąd jest błedem chwilowym i nie zapisuje się w pamięci sterownika musisz podjechać z błędem do mechanika i bez wyłaczania samochodu przeprowadzić diagnostykę.Chociaż pozwolę sobie stwierdzić żę siada ci jeden z pompowtrysków .
    Jak nie dacie rady odwiedz stronę www.serwistruck.republika.pl tam są do mnie namiary
    Powodzenia Pozdrawiam
    Szulik102
    Level 10  
    Ostatnio byłem u mechanika i na komputerze był zapisany błąd nadmiernego doładowania. Wie ktoś może o co to chodzi.
    tzok
    Moderator of Cars
    Zrób dynamiczne logi (podczas jazdy) na których będzie uwidocznione ciśnienie doładowania i pomiar masy powietrza. W kwestii szczegółów niech się wypowie jakiś fachowiec od VW.
    jokerro
    Level 34  
    Może geometria ci sie zacięła i dlatego pokazało przeładowanie bo turbina nie wrociła na swoje miejsce.Ile to auto ma przejechane?
    Szulik102
    Level 10  
    Auto ma przejechane 165tys. A i ostatnimi czasy pojawił się kolejny problem ucieka mi woda z chłodnicy , lecz nigdzie nie widać wycieku. Patrzyłem w zbiorniczku czy są może jakieś oczka oleju ale nie ma.
    Vix
    Level 21  
    Szulik102 wrote:
    Ostatnio byłem u mechanika i na komputerze był zapisany błąd nadmiernego doładowania. Wie ktoś może o co to chodzi.

Nadmierne doładowanie powstaje gdy , łopatki kierownicy turbiny nie zmieniają poziomu w stosunku do obrotów silnika. Zaistniałe wtedy zbyt wysokie ciśnienie w kolektorze dolotowym musi został rozładowane w celu nie uszkodzenia układu, to też komputer tym steruje , dlatego odczuwasz kopyto do 3 tys a dalej dętka. Po wyłączeniu silnika następuje reset, z tąd na nowo pracuje on w miare dobrze do 3 tys. Miałem to samo okazało się , że łopatki kierownicy były zatarte w turbinie. Możesz zrobić następującą rzecz.
    Przegaruj auto do momentu kiedy osłabnie , nie wyłączaj silnika. Otwórz maskę chywć wąż doładowania (ten wychodzący od EGR w stronę intercoolera ) poproś kogoś aby aby przegazował auto tak do 3,5 tys , wąż powinien się prężyć odczuwalnie, przy gazowaniu ma być widać jak się lekko rozszerza. Jeśli to się niestanie to znaczy , że powietrze doładowania jest znikome, czyli potwierdzało by to moją hipotezę z turbiną

Co to wycieku z chłodnicy, obyś nie miał problemu z uszczelką po głowicą. Jeśli auto chłodnym rankiem świerzo zapalone emituje sporo pary z wydechu to przyjrzyj się bliżej głowicy
    riffo
    Level 12  
    tam jest niedoładowanie,

do sprawdzenia N75, przewody podciśnienia i gruszka i na koniec czyszczenie VNT i będzie śmigał.
    caveman2009
    Level 14  
    Diagnostyka, tu nie ma co sprawdzac, najpierw logi statyczne i dynamiczne a potem mozna sie zabierac za mechanike. Zacznijmy od dwoch pytan, szukasz odpowiedzi czy podpowiedzi i czy jezeli ja uzyskasz zabierzesz sie sam za prace czy pojedziesz do mechanika i zaczniesz przekazywac mu wiedze z forum?
    Jezeli masz zamiar startowac do tej pracy sam, to musisz kupic interface pod to autko. Gdzie? zalezy od twojej kieszeni, juz hex-can 709 jak pamietam wspiera odczyt przebiegu autka zapisane w ecu silnika, dowiesz sie przy okazji ile tam nastukane naprawde.
    Z kablem zrobisz pomiary i opublikujesz na forum.
    Do tego czasu mozna tylko gdybac o n75, zapchanym kolektorze, padajacych wtryskach, zacierajacych sie kierownicach turbo itd.
    Odnosnie glowicy to jezeli znika plyn to glowica to naprawy, niestety musze cie zmarwic, poniewaz wlozyles duzo pieniazkow w te b6 a kupiles jedna z najwiekszych silnikowych porazek VAG. Jezeli planowanie pomoze to i tak nie na dlugo poniwaz glowice w 140tkach sa zrobione z kiepskich materialow i pekaja jak chca i gdzie chca. Takze twoj plyn znajduje sie w oleju w tej chwili lub poprostu sie spala.
    Na rynku jest wiele firm ktore spawaja glowice 140tek w newralgicznych punktach ale to nie maly koszt choc lepiej tak niz nowa u dealera.
    Odnosnie walu korbowego a dokladnie napedu pompy olejowej przy tym silniczku nie bede sie rozpisywal, ale mozna przeczytac ciekawy opis na www.vwszrot.pl
    Tam rozne info na temat tego silnika.
    Powodzenia
    ciahciah
    Level 13  
    zrób komplet logów, bo przyczyn twojego problemu może być wiele, a na dzień dobry powymieniaj wszystkie podejrzane wężyki podciśnieniowe i sprawdź szczelność dolotu i ustaw kąt synchronizacji
    Szulik102
    Level 10  
    Ja tego nie będę robił tylko przekaże to mechanikowi.
    caveman2009
    Level 14  
    To po co zawracasz d*** czlowieku, mechanik wie co ma robic. Chyba ze stac cie na B6 a jedziesz do kowala bo tam jest tanio. Pozniej jest wielki lament na forum jak to mi "mechanik" nie s******il samochodu
    A tak na marginesie, na takich lub podobnych klientow to ja mam extra cennik na scianie:
    Klient zostawia auto i odbiera w wyznaczonym terminie lub czeka w poczekalni +0%
    Klient udziela rad mechanikowi +20%
    Klient patrzy co robi mechanik +50%
    Klient patrzy co robi mechanik i probuje go pouczac +100% faktury
    albo slyszy W*******J i poszukaj sobie innego warsztatu!
    79adam79
    Level 12  
    caveman2009 wrote:
    To po co zawracasz d*** czlowieku, mechanik wie co ma robic. Chyba ze stac cie na B6 a jedziesz do kowala bo tam jest tanio. Pozniej jest wielki lament na forum jak to mi "mechanik" nie s******il samochodu
    A tak na marginesie, na takich lub podobnych klientow to ja mam extra cennik na scianie:
    Klient zostawia auto i odbiera w wyznaczonym terminie lub czeka w poczekalni +0%
    Klient udziela rad mechanikowi +20%
    Klient patrzy co robi mechanik +50%
    Klient patrzy co robi mechanik i probuje go pouczac +100% faktury
    albo slyszy W*******J i poszukaj sobie innego warsztatu!

(Może OT ale nie mogę sie powstrzymać) Dlatego kupuje auta nowe i po gwarancji sprzedaje, gwarancja jest dobra bo serwisy ASO nie potrafią naprawiać lecz jedynie wymieniać części/podzespoły.W razie dłuższej niewiedzy ASO(co się wiąże z większą ilością wymienianych podzespołów) biore auto zastępcze i mam ich w d..ie.Czekam na tel. kiedy auto będzie gotowe.A tak przy okazji to 2,0 tdi miały problemy z mikropęknięciami głowicy być może dlatego płyn chłodniczy autorowi postu znika.
    quakemaniak
    Level 1  
    Miałem podobny problem w swojej b6. Czytalem wiele forów i różnie ludzie pisalali że moze to być przeplywomierz lub np filtr cząstek stałych lub innego rodzaju uszkodzenia. A jak wiemy te części są dość drogie i nie mamy 100% pewności ze jak je wymienimy to bedzie wszystko grało.
    Ja zaprowadziłęm sowjego paska do serwisu i okazalo się że była nadpalona wiązka w czujniku turbiny.
    Jak masz problemy z elektroniką to radze jechać do serwisu bo taki PAN Czesław wymieni ci pół samochodu, ty zapłacisz 4000 zł a usterka nala bedzie...

p.s Za wymiane wiązki i diagnostyke komputerową zapłaciłem 600 zl i autko śmiga jak należy.
    Szulik102
    Level 10  
    Przyczyną braku mocy okazała się turbo sprężarka.