Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie - schemat w programie PSpice

Vahur 09 Sep 2010 11:35 1635 8
Nazwa.pl
    Vahur
    Level 9  
    Wiec, tak pokolei:
    Powyzej schemat ukladu ktory wykonalem w PSPice(ponizej):
    Wszystko ladnie sie symuluje, ale niestety nie moge uzyskac odpowiedniego napiecia wyjsciowego. Krotki opis mozna znalezc tutaj zasilanie. Przedstawie tez pokrotce, ze po symulacjach sa o wiele zanizone te napiecia. Bede wdzieczny za jakies wskazowki. Moze ten temat bardziej nadaje sie do piaskownicy, ale nie wiem, dopiero zaczynam PSpice uzywac.

Dodano po 3 [minuty]:

Doedytuje jeszcze plik z PSPICE, oto i on: schemat plik
  • Nazwa.pl
    Vahur
    Level 9  
    Poprawione, wrzucilem plik na serwer elektrody.
  • Nazwa.pl
    Łagu
    Level 12  
    Niestety mam starszą wersję PSpice więc nie mogę sprawdzić twojego schematu. Dlatego mam pytanie.
    Jakie napęcie generują źródła i jaki to typ źródła? Pokarz screeny bo wydaje mi się, że błąd może być właśnie tam.
    Vahur
    Level 9  
    Łagu wrote:
    Niestety mam starszą wersję PSpice więc nie mogę sprawdzić twojego schematu. Dlatego mam pytanie.
    Jakie napęcie generują źródła i jaki to typ źródła? Pokarz screeny bo wydaje mi się, że błąd może być właśnie tam.

Screen z symulacji: Zasilanie - schemat w programie PSpice

Zrodla zwykle Vac.
    Łagu
    Level 12  
    To moim zdaniem błąd może powodować źródło. Zmień je na Vsin i zobacz co się dzieje.
    Źródło Vac jest do sprawdzania działania układu przy różnych częstotliwościach prądu. Skolei w Vsin też można ustawić taką opjcę jak Vac ale można też nim symulować zwykłe źródło a chyba o takie właśnie chodzi.
    przy Vsin ustaw:
    VOFF=0
    VAMPL= -napięcie jakie podajesz
    FREQ= - częstotliwość napięcia

PHASE- jeśli potrzebujesz jakieś przesunięcie fazowe to tu podajesz jakie
    Vahur
    Level 9  
    żarzenia, 6,3V/1A(drugi tor) oraz anodowe, 130-200V/0,05A(pierwszy tor) to z opisu tego ukladu. Jak podaje te Vsin to glupoty tez wychodza. I wlasnie chyba w tym miejscu jest blad bo niewiem jakie zapodac zrodlo.
    Tak jak na tym obrazku ma byc zapodane:

A tu symulacja z tym zrodlem jak mowiles:

Łagu
    Level 12  
    Wypunktuje kilka rzeczy.
    1.
    Nie patrz na te wartości napięcia co są przy układzie tylko na wykresy, czas ponad 1s, nie warto chyba więcej niż 3s.
    2.
    Zwiększ wartości na odbiornikach (bo chyba odbiornik nie ma wartości 1). Ja sprawdzałem przy 15k ale chyba powinno być więcej,lecz nie wiem jaką wartość ma tam odbiornik. Daj inne wartości na kanał P i L to stwierdzisz która jest lepsza.
    3.
    Rezystor R1 ma wartość z przedziału 0.5-5k, przy 0.5k to jakoś wmiarę wychodzi, pokombinuj z wartościami R1 i odbiorników.
    4.
    Źródła to mają być Vsin'y, z opisem jak wcześniej.
    Vahur
    Level 9  
    Dzieki, no tak teraz juz kumam o co chodzi.