Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane 1.4 16V jak ustawić rozrząd?

sados261024 09 Sep 2010 15:54 20426 6
    sados261024
    Level 2  
    Jak ustawic rozrząd w tym aucie reno megan 1.4 16v bo niemam koncepcji .
    Mam klucz do blokowania wałków i wału . Mam problem z ustawieniem wału prosze o pomoc.:?:
    jezyk83
    Level 14  
    Wał blokuje się na przeciwwadze za pomocą narzędzi specjalnych.
    Zresztą to prosty silnik znajdz gmp i pomysl.
    Anonymous
    Anonymous  
    mczapski
    Level 39  
    Co to takiego ten klucz do blokowania wałków? Czyli rozumiem, że kolega nie zabezpieczył się przed demontażem układu w wiedzę i obserwacje? Zatem teraz trzeba uruchomić wyobraźnię i kombinować z głową. Wał korbowy ustala się na kole zamachowym (taki specjalistyczny trzpień). Wałki rozrządu według schematu faz rozrządu lub bieżących obserwacji. A jeśli ten klucz jest odpowiednim przyrządem to po prostu zastosować. I ważny element to odpowiednie dokręcenie śruby koła na wale korbowym. Teoria mówi o wymianie śruby i podkładki. Czujnik położenia wałków rozrządu raczej nie pozwoli na uruchomienie silnika w przypadku przestawienia wału o obrót. Ale nie było potrzeby kręcenia wałem więc chyba taka możliwość nie wystąpi..
    sados261024
    Level 2  
    Wszystko mam nowe napinacz,rolkę,śrubę . Chodzi mi dokładnie o ustawienie wału mam ten trzpień ale niewiem jak go zablokować.
    KAROL1138
    Level 16  
    Musisz wykręcić śrubę z bloku,znajduje się na dole bloku po prawej stronie w to miejsce wkręca się blokadę