Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne.

SylwekK 10 Sep 2010 00:54 63872 52
Automation24
  • Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne.

Przedstawiam mój sterownik awaryjnego zasilania mieszkania, pieca CO i pompy od solarów.
    Urządzenie w takiej, a nie innej formie powstało w sumie przez przypadek. Początkowo miało to być tylko podtrzymanie pompy solarów gdyby zabrakło napięcia w sieci, a temperatura na dworze była by zbyt wysoka na tyle aby uszkodzić kolektory. Chwilę później zaświtała myśl o podtrzymaniu jeszcze nadmuchu i pompy pieca CO...
    Założeniem było uniezależnić się z zasilaniem awaryjnym od sieci energetycznej – zakupiłem panel fotowoltaiczny 110W 12V z regulatorem ładowania i akumulator 120Ah 12V. Wszystko szło ładnie do momentu zakupu popularnej taniej przetwornicy 500W – silniki buczały, a nadmuch chodził na maksymalnych obrotach bez względu na zadane mu przez sterownik pieca wartości... Czyli już wiedziałem, że potrzebna mi przetwornica sinusoidalna – cena za 150W 12V – astronomiczna. Po niedługich poszukiwaniach znalazłem fajnego używanego UPS'a Sinline za 180zł(!) z przesyłką. Moc użyteczna 520W w pełni mnie zadowalała, niestety okazało się, że jej zasilanie to 24V... No cóż, ku mojemu zmartwieniu (800zł za ogniwo) trzeba było dokupić drugi taki sam panel fotowoltaiczny i drugi akumulator (310zł).Z perspektywy czasu okazało się, że instalacja 24V jest o wiele bardziej praktyczna niż 12V (kable się tak nie grzeją bo prąd mniejszy na przetwornicę idzie). Po przerobieniu UPS (Sinline800) czyli wywaleniu aku, i założeniu większych radiatorów na tranzystory oraz dodanie wiatraków, które włączane są gdy trafo jest zbyt ciepłe (trafo się najbardziej grzeje) prawie przez całe lato przetwornica dzielnie pracowała jako napęd pompy solarnej. Bilans energetyczny był na plus. Przetwornica do pełnego zasilania pompy i samej siebie potrzebuje około 2A, a prąd jaki dają mi panele w pełnym słońcu to około 7-8A czyli akumulatory też w tym czasie były doładowywane.
    Mimo chronicznego braku czasu udało mi się sklecić prostą elektronikę, która to rozpoznawała brak sieci 230V i była sterowana dodatkowo zegarem – sterownik gniazdkowy – po wyrzuceniu gniazd i kilku bebechów odpowiedzialnych za zasilanie z sieci przelutowaniu kabelków miałem sterownik, który zwierał linię wyjściową do masy. Zegar początkowo służył do włączania przetwornicy rano i wyłączania po południu, kiedy słońce już nie grzało. Czym bliżej końca wakacji tym bardziej układ się nie sprawdzał, bo słońca mniej i przetwornica chodziła bez celu.
    W międzyczasie dojrzał pomysł awaryjnego zasilania oświetlenia wieczorem w domu gdy energetyka zawiedzie. Kolejna przeróbka sterownika... zaczynają się schody... poszczególne moduły nieco pogryzły się między sobą i elektronika zaczęła zawodzić – pojawiały się nieprzewidziane stany urządzenia (które teoretycznie nie powinny wystąpić). W głowie zalew nowych pomysłów rozbudowy. Przy okazji kupiłem kolejną przetwornicę sinusoidalną PowerWare 5125 jako rezerwa (ta ma już 700W), która to ma zupełnie inaczej zrealizowany start / stop i wypadało by układ przystosować gdyby Sinline zawiodła. Niestety, jak już nowy schemat był prawie gotowy urodziły sie kolejne pomysły, których zrealizowanie tradycyjną metodą mijało się z celem...
    I tu narodził się najważniejszy pomysł – sterownik mikroprocesorowy załatwił by mi wszystko co sobie wymyślę tyle, że pojęcia o nich żadnego nie miałem... Dawne doświadczenie z programowania 8-o bitówców, dwa dni zbierania literatury i zapoznania się z najpopularniejszymi procesorami oraz decyzja, że do programowania będzie BASCOM spowodowała powstanie pierwszego projektu na rozgrzewkę jaki tu już prezentowałem - wycieraczka do Seicento.

Teraz już mogłem zrealizować to co chciałem i po nieco przydługawym wstępie przedstawiam funkcje wraz z opisem mojego sterownika zrealizowanego na ATTINY 2313:

- Stan aktywny urządzenia sygnalizowany jest przez krótkie miganie diody PRACA co ok. 4s. Miganie zrealizowałem świadomie bez użycia przerwań, a opóźnienie zrobione jest na zwykłych przeskokach. Dzięki temu wiadomo, że główna pętla programu cały czas czuwa,a nie wisi i reakcja warunkowa dowolnej funkcji sterownika to tylko kilkanaście ms.

- Gdy przetwornica jest uruchamiana miga co 0,5s dioda PRACA – dla Sinline trwa to około 8s, dla PowerWare jakieś 4-5s. Koniec procedury uruchamiania jest w momencie gdy pojawi się napięcie na wyjściu przetwornicy. Jeśli napięcia nie ma w ciągu 10s mimo uruchamiania to włącza się tryb awaryjny – świeci dioda AWARIA i po 5s ponowna próba startu; jeśli nadal napięcia brak sterownik oczekuje 15 min po czym znów próbuje uruchomić przetwornicę i tak do skutku. W tym czasie miga tylko wolno dioda AWARIA z czasem 4s/4s. Wyjście z trybu możliwe tylko po wyłączeniu zasilania lub kiedy żadna funkcja nie musi korzystać z przetwornicy (np.temp. na dworze spadła i pompa od solarów już nie musi pracować)
    Jeśli przetwornica uruchomiona pomyślnie to dioda PRACA świeci i tylko co 4s przygasa na znak, że pętla główna cały czas czuwa.

- Może się zdarzyć, że przetwornica zostanie przeciążona i sama się automatycznie wyłączy wtedy natychmiast wyłączane są wszystkie aktywne przekaźniki i następuje wejście w tryb awaryjny. Jeśli po 5s uda się ją zrestartować to wszystko wraca do stanu z przed awarii jeśli nie - patrz opis wyżej.

- Wykrywanie napięcia sieci energetycznej 230V. Gdy zaniknie (lub pojawi się) napięcie sterownik czeka 4s (w tym czasie bardzo szybko miga dioda AWARIA) od ustabilizowania się stanu napięcia po czym ustawia odpowiednią flagę w programie potrzebną do działania funkcji UPS. Stan braku napięcia sygnalizowany jest przez krótkie mruganie diodą AWARIA co około 2s. Te 4s opóźnienia jest po to aby przy jakimś krótkim impulsie nie włączała (wyłączała) się niepotrzebnie przetwornica.

- Zasilanie awaryjne pompy od solarów w razie zaniku napięcia – połączone z jednoczesnym badaniem temperatury na zewnątrz. Jeśli temp. Niższa niż ok 28 stopni w słońcu to uruchomienie pompy nie nastąpi. (temperatura na tyle bezpieczna, że raczej kolektorów nie powinno przegrzać w razie zaniku napięcia i temperatury tuż pod progiem). Miga też co dioda PRACA tyle, że dwa razy co 4s a nie raz jak przy innych funkcjach.
    Opcja przyszłościowa - będzie badany stan naładowania akumulatora i jeśli będzie w pełni naładowany to pompa będzie mogła chodzić także w wtedy gdy jest napięcie w sieci (bilans i tak będzie na plus)

- Zasilanie awaryjne pieca CO – bardzo ważna opcja, bo jak w zimę prądu nie będzie to kaloryfery w domu bym miał zimne.

- Zasilanie awaryjne oświetlenia mieszkania w wybranych pokojach (czyli prawie w całym domu), jednego szeregu gniazd (wykorzystywane w praktyce tylko do ładowarek telefonów i choinki w święta) i bramy wjazdowej. Instalację elektryczną domu mam tak zrobioną, że bez problemu mogłem wydzielić obwody na których mi zależy aby były „pod ochroną”. W większości mam żarówki energooszczędne i maksymalne obciążenie przetwornicy to jakieś 380W (brama wjazdowa nie wliczona), a w praktyce około 100 do 200W

- Zasilanie oświetlenia mieszkania o wybranej godzinie. Do tego wykorzystałem wspomniany już sterownik zegarowy więc nie musiałem go robić w programie, a sterownik ten ma na tyle fajnych opcji, że nawet nie zamierzam z niego rezygnować. Na dzień dzisiejszy zegar załącza zasilanie w godzinach wieczornych od 19 do 23. Jeśli zbyt długo jest kiepska pogoda to przestawiam go na „co drugi dzień”. W praktyce po 3 dniach niepogody i korzystania z zasilania przez te 3 dni po pojawieniu się słońca akumulatory naładowały się do pełna w ciągu 1,5 dnia. Warto zaznaczyć że były to i tak dni ze sporą ilością chmur. Średni prąd ładowania wyszedł jakieś 3-4A

- Łatwa zamiana przetwornic – zasilanie z aku podkręcamy pod dwa gniazda, przełożenie wtyczki wyjścia 230V, przełożenie wtyczki sterownika DB9 i przełącznik z boku obudowy sterownika do góry.

Podsumowując:
    Urządzenie jak na razie pracuje bez problemów. Co jakiś czas testuję jego opcję próbuję ogłupić – bez rezultatów – wszystko działa jak należy.
    Z ekonomicznej strony jako zasilanie przez panele fotowoltaiczne nawet nie wiem za ile lat się zwróci, natomiast wiem, że jeśli choć raz zadziała opcja ochrony solarów albo podtrzymania pieca CO to... się zwróci bardzo szybko.

Całość wyniosła mnie (w przybliżeniu):
    2x Bateria słoneczne 110W 12V +reg. ładowania – 1800zł
    2x akumulator 120Ah 12V – 620zł
    parę kątowników na ramy dla ogniw, akumulatorów i części do sterownika – około 200zł

A żeby nie było, że słońca czasem brak to już myślę, o małej elektrowni wiatrowej podłączonej razem z ogniwami. Po za tym jeszcze w tym roku planuję (o ile czas pozwoli) zrobić pozycjoner, który będzie śledził najjaśniejszy punkt na horyzoncie (rozwiązanie techniczne już mam...tylko robić...). Z obserwacji wynika, że pozwoli to zwiększyć wydajność ładowania o co najmniej 30%.

I jeszcze kilka fotek:

Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne.

Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne. Awaryjne zasilanie mieszkania - ogniwa fotowoltaiczne.

Może się wydawać, że sterownik w środku to totalny chaos... zapewniam jednak, że wszystko jest solidnie poskręcane i polutowane, a kabelki są odpowiednio zaizolowane i pięknie się układają przy zamykaniu obudowy. Płytka natomiast jest jeszcze z pierwszej wersji sterownika, a że ścieżki wysokonapięciowe dość solidnie tam były wykonane więc przerobiłem ją tylko lekko i potraktowałem jako moduł mocy, a procesor jest na dodatkowej płytce.

Jeśli u kogoś już pracuje coś podobnego albo ktoś ma jakiś pomysł to proszę o komentarze i może jakieś sugestie.

Posiadaczy UPS PowerWare5125 proszę jeszcze o zajrzenie i odniesienie się do wątku :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1710061.html

Pozdrawiam

Cool? Ranking DIY
    About Author
    SylwekK
    Level 32  
    Tu można zajrzeć www.sylwekkuna.com
    SylwekK wrote 2704 posts with rating 2635, helped 82 times. Live in city Lipsko. Been with us since 2007 year.
  • Automation24
    Vein
    Level 22  
    Witam,

Szczerze, to popełniłeś błąd zakupując akumulatory rozruchowe. Do tego typu aplikacji lepiej by posłużył akumulatory głębokiego rozładowania firmy TROJAN.
    Snikers
    Level 24  
    ...lub akumulatory trakcyjne

ps. ...jeszcze taka uwaga o timerze. Korzystam z takiego do sterowania oswietleniem w akwarium i nie mogę powiedzieć o nim, że jest niezawodny. Zdarza się, że sie zawiesi (nic nie wyświetla ekran, klawisze nie reagują) albo, że się zresetuje (kasują sie programy i liczy godziny od 0:00).
    SylwekK
    Level 32  
    Akurat tylko takie były z pojemności jakie mnie interesowały (były jeszcze 55Ah czyli ciut za mało). Też się zastanawiałem czy to dobra opcja ale... przecież kiedyś ich trzeba będzie wymienić :D , a na razie chodzą...

Snikers wrote:
    ps. ...jeszcze taka uwaga o timerze. Korzystam z takiego do sterowania oswietleniem w akwarium i nie mogę powiedzieć o nim, że jest niezawodny. Zdarza się, że sie zawiesi (nic nie wyświetla ekran, klawisze nie reagują) albo, że się zresetuje (kasują sie programy i liczy godziny od 0:00).

hmm, nie wiem jak się do tego odnieść... mam jeden sterownik, który kupiłem chyba z 6 lat temu w Lidu działa i działał zawsze bez problemu, w tym roku (na wiosnę jakoś tak) kupiłem jeszcze trzy podobne zegary - jeden chodzi przy akwarium dziecka, drugi w opisywanym sterowniku, a trzeci luzem (kilka razy był wykorzystywany) i jak do tej pory absolutnie żadnych problemów, o których piszesz. Może to zależy od tego jaka chińska firma ich produkuje...
    tfx85
    Level 11  
    Witam.

Akumulatory stosowane w motoryzacji nie nadają się do zastosowań stacjonarnych ponieważ bezruch im szkodzi. Według mojej wiedzy ;) Natomiast co w sytuacji kiedy braknie prądu ponieważ nie do końca rozumiem... Czy osoby naprawiające instalacje nie zostaną porażone prądem wytwarzanym u kolegi?
    SylwekK
    Level 32  
    @tfx85 - dlatego właśnie żeby akumulatory pracowały dodałem opcję zegara i "korzystam ze słońca" od godz. 19 do 23 rozładowując je. Dopiero jak co najmniej 3-4 dni jest pochmurno przełączam na "co drugi dzień". Zresztą przetwornica bada stan aku i w razie jak będą całkiem rozładowane to się nie włączy.
    Instalację w domu mam tak zrobioną, że podpiąłem kilka obwodów (tych co na nich chciałem zasilanie awaryjne) pod dwa bezpieczniki, które normalnie zasilane są przez styki przekaźnika z sieci 230V, po podaniu napięcia na ten przekaźnik odłącza on obwód zasilania energetycznego i dołącza przetwornicę. Z tego co przetwornica wytworzy nawet mV nie przedostanie się do głównej sieci energetycznej lub nawet na inny obwód w moim domu - fizycznie obwód jest po prostu odizolowany. Wspólne jest tylko "zero".
    maciaspy
    Level 11  
    Dołączam się do kolegów którzy twierdzą, że akumulatory rozruchowe nie nadają się do takich celów sprawdziłem na własnej skórze i dodam, że ani razu nie zdarzyło się, żeby napięcie spadło poniżej 10,5V a i tak uległy destrukcji.

Mam pytanie odnośnie samych baterii jak wyglądała ich wydajność przy upałach i rozgrzanym dachu? Czy zauważyłeś jakiś spadek mocy? Pytam bo mam baterie o mocy 40W i niestety gdy nagrzewała się w upalne dni jej moc spadała ok. 3 krotnie.
    SylwekK
    Level 32  
    W upały dawały prawie 8A, spadku mocy nie zauważyłem... zastanawiam się jak będzie zimą.
    Akumulatory... cóż, może sprzedam i kupię inne :) Pocieszam się, że cały czas pracują a nie tylko stoją.
  • Automation24
    maciaspy
    Level 11  
    Widocznie twoje baterie słoneczne czymś od mojej 40W się różnią? Może któryś z kolegów wie? chętnie bym się dowiedział :)
    Zimą słońce jest bardzo ostre więc jak już już się pojawi to gwarantuje, że będziesz mieć uśmiech od ucha do ucha z tym że kąt padania promieni jest inny musisz na to wziąć poprawkę. Gorzej jak będą grube chmury i śnieg na bateriach :)
    Svavo
    Level 23  
    Czy mógłbyś powiedzieć jaki regulator ładowania zastosowałeś i ile kosztował?
    Pozdro.

EDIT: już go widzę na zdjęciu ;)
    piotr32
    Level 14  
    Dla mnie pomysł swietny , aktualnie buduje coś podobnego ale ponieważ ty już posiadasz doswiadczenie , więc pozwolisz że kiedy zabrnę w głębsze stadium realizacji podobnego systemu bedę miał pytania.
    Pierwsze słyszę że akumulator rozruchowy to nie dobry pomysł i bezruch im szkodzi.
    Jak zaczynałem pracę naście lat temu tamte systemy podtrzymania zasialnia awaryjnego były złożone właśnie z takich baterii akumulatorów rozruchowych, wiadomo że technika przez te lata znacznie się rozwinęła i akumulatory żelowe ze względu na kilka czynników ekspoloatacyjnych są dedykowane do takich zastosowań , więcej energi niż ich pojemność nie da się zmagazynować, w rozruchowych też nie ale te mają zaletę że są znacznei tańsze w zakupie.
    Projek wart zachodu mnie sie podoba.
    marik_te
    Level 22  
    Sam kiedyś miałem podobnego upsa, ale zdecydowanie lepszy jest serwerowy compaq. U mnie pod elektrownią wiatrową potrafi pracować na akumulatorach nawet 12godzin i nic się nie grzeje.
    SylwekK
    Level 32  
    W moim Sinline przy obciążeniu około 400W praktycznie też mało co się grzeje. Nie sprawdzałem go długo na dużym obciążeniu (nie było okazji i takiej potrzeby) ale po godzinie nic mu nie było, a chłodzenie załączało się bardzo rzadko. W sumie najcieplejszy jest transformator i to tam umieściłem czujnik temperatury, który włącza wentylatory jeśli temp. przekroczy około 40-45 stopni. Trafo w zasadzie to nawet przy bardzo małym obciążeniu jest ciepławe, natomiast tranzystory nawet jak radiatorów nie miały to ledwo można było ciepło wyczuć ręką. W sumie jestem z tej przetwornicy zadowolony. PowerWare nie przerabiałem praktycznie w ogóle (tylko drobiazgi ułatwiające podłączenie się pod ster. i aku). Sam w sobie jest przystosowany do dłuższej pracy ze względu na możliwość dołączania dodatkowych akumulatorów zewnętrznych dlatego go kupiłem (podobnie jak Sinline o wiele taniej niż typową przetwornicę sinusoidalną o mniejszej mocy). Na razie jako rezerwa stoi bezczynny, chociaż by ze względu, że ma nieco mniejszą sprawność niż sinline (tak wyszło z pomiarów prądów pod różnymi obciążeniami).
    M. S.
    Level 34  
    Hmm.
    Mam w zasilaniu awaryjnym pieca CO/CU, który pracuje cały rok, dwa akumulatory rozruchowe po 34Ah każdy - takie od malucha. Pracują zasilając podobny UPS (24V) tylko od wielkiego dzwonu, tj. w razie braku zasilania. I tak już od 5lat. Od czasu do czasu dam im się napić wody. Akumulatory te są najprymitywniejsze z prymitywnych. Płaciłem za nie ok. 65zł/szt. Dobre czasy to były.
    tfx85
    Level 11  
    Problem z zużyciem akumulatorów samochodowych polega na tym iż akumulator w bezruchu zużywa się. W aucie w czasie użytkowania elektrolit jest naturalnie mieszany na wskutek wstrząsów itp. Elektrolit bez mieszania wchodząc w reakcję z płytkami na dnie akumulatora spowoduje z czasem zwarcie pomiędzy płytkami. Stąd lepiej wybierać akumulatory dedykowane do instalacji fotowoltaicznych. Z drugiej strony może by wprowadzić system niemiecki gdzie wyprodukowana energia jest sprzedawana do sieci, wtedy nie inwestujemy w akumulatory, jak i oszczędzamy środowisko, co było jedną z idei powstania fotowoltaiki.
    submariner
    Level 32  
    Nieźle się napracowałeś ale bardzo fajny projekt. Co do wypowiedzi niektórych kolegów przeciwników akumulatorów rozruchowych , takie akumulatory spokojnie można użyć w tym celu tyle, że potrzebują specjalnej ładowarki pracującej w cyklu npco 2 godziny doładowujemy akumulator do napięcia 14,4V i wyłączamy ładowanie za 2 godziny timer załczy ponownie... Przy rozładowanym akumulatorze sam sie i tak nie wyłączy przed osiągnięciem pełnego naładowania. Mój akumulator przepracował tak ponad 6 lat oczywiście głównie na czuwaniu.
    Normalnym stanem akumulatora kwasowego jest stan naładowania a 10,5V to całkowite rozładowanie i każdy kwasowy akumulator ołowiowy ulegnie zniszczeniu trakcyjny wolniej bo ma mniej porowate elektrody nie tak wrażliwe na rozładowanie ale za to fatalnie wypada przy porównaniu ilości zgromadzonej energii do jego masy.
    Idealny do tego celu jest akumulator hermetyzowany z katalizatorem lub żelowy.
    SylwekK
    Level 32  
    Myślę (i mam nadzieję :D) , że o prawidłowe ładowanie zadba już regulator ładowania (który zresztą jak się zdążyłem zorientować jest bardzo chwalony przez innych użytkowników), który przeznaczony jest do tego typu instalacji. Daje on w menu możliwość wyboru z jakiego aku korzystamy - kwasowy/żelowy.
    pawelj
    Level 15  
    A nie lepiej/taniej byłoby postawić agregat prądotwórczy jako awaryjne zasilanie a samego ups-a do pompy c.o.?

Takie rozwiązanie wyeliminowałoby te nieszczęsne akumulatory :) no i nie byłoby zależne od słońca.

Chociaż samo wykonanie projektu mi się podoba.
    seba_x
    Level 31  
    Gratuluje niezłej roboty , myślę jednak że nakłady finansowe nigdy ci się nie zwrócą w porównani gdybyś kupił tylko ups-a i z niego zasilał awaryjnie pompę .
    Przy dzisiejszych cenach ogniw słonecznych taka zabawa staje się bardzo droga , ale ogólnie jestem pełen podziwu dla twojej konstrukcji .
    SylwekK
    Level 32  
    @pawelj, @marik_te - przede wszystkim chciałem się odciąć od zwykłych i co ważne - hałaśliwych agregatów spalinowych, które wymagają trochę więcej zachodu w użytkowaniu (konserwacja, paliwo), i które nie dawały by mi takiej swobody automatycznego rozruchu (przynajmniej nie w tej klasie cenowej)

@seba_x - Tak jak już wspomniałem na początku zdaję sobie sprawę z nakładów względem zysków. Generalnie chodziło mi o trochę szersze wspomaganie zasilania mieszkania żeby np. przy świeczce w nocy nie siedzieć, a jak zajdzie potrzeba to i TV czy radio podłączyć i nie martwić się, że za 10min baterie w UPS wysiądą. Poza tym lubię eksperymenty :)
    Czekam tylko jak ogniwa stanieją do przyzwoitego poziomu... mam jeszcze sporo miejsca na dachu :D
    hotdog
    Level 26  
    Hej. Ogólnie to zajebiste. Mam nadzieje że kiedyś postawie dom i będę mógł zrobić coś podobnego. Na razie zostaje mi M2.

Gdzie kupiłeś ogniwa? Możesz podać linka?

Sugeruję abyś wykorzystał ta przetwornicę nie sinusoidalną do zasilania oświetlenia.

Pozdrawiam
    SylwekK
    Level 32  
    Bardzo duży wybór baterii jest na allegro dlatego ze względu na regulamin bezpośredniego linka nie podaje.

Ja mam tylko sinusoidalne przetwornice :) Podejrzewam, że zwykła by nie ruszyła moich żarówek energooszczędnych albo by były z nimi problemy, a tak się nie martwię o nic co włączam (również do szeregu gniazd awaryjnych).
    Pozdrawiam
    Bojleros
    Level 16  
    Witam.

@sylwek k, Piękna konstrukcja. Sam obecnie zaczynam budowę podobnego urządzenia. Muszę podtrzymać pompę pieca z płaszczem wodnym bo już raz lekko rozszczelnił rurki jak pompie zasilania brakło. Dodatkowo zakładam że piec gazowy też może z tego działać.

Mój obecny pomysł to UPS offline. Zasilanie z przerobionego ATX mam już prawie gotowe. Z tego wątku wnioskuję że najlepiej kupić akumulatory żelowe. Zakładam że będę je ładował stałym prądem nie więcej niż C/4 a po podniesieniu napięcia i wyłączeniu się ograniczenia prądowego ładowania będę utrzymywał 13,8V na baterii. Czy taki sposób ładowania aku żelowego jest optymalny ??

Czy przełączanie zasilania realizuje się dalej na przekaźnikach, a detekcja zaniku to po prostu puszczenie styków a nie żadna jakaś bardziej wyrafinowana elektronika ? Ciekawe jak piec gazowy zniósłby takie szarpnięcie jakbym zdecydował się na budowę ups przełączanego.

Jak obecnie ma się sprawa z przetwornicami DC/AC. Pierwsze jakie wyskakują na googlach mają około 400W/500zł netto. Z tego co pisaliście można to zrobić taniej korzystając z części z ups tylko że opisywany Sinline jest na 24V a ja mam prawie gotowy zasilacz buforowy .... Czy ktoś nie zna jakiegoś innego ups byle by pracował z 12V ?

Jakiego rodzaju bezpieczniki stosujecie w częsci DC instalacji ? Z tego co wiem to zwykłe S się nie nadają ...

Pozdrawiam
    SylwekK
    Level 32  
    Bojleros wrote:
    Czy przełączanie zasilania realizuje się dalej na przekaźnikach, a detekcja zaniku to po prostu puszczenie styków a nie żadna jakaś bardziej wyrafinowana elektronika ?

W moim przypadku po zaniku napięcia minimalny czas załączenia się awaryjnego zasilania to około 12 sekund - 4s trwa detekcja braku sieci i 8s start samej przetwornicy sinline (5s dla PowerWare). Przekaźniki to najprostsza, najłatwiejsza i chyba najpewniejsza metoda w tym wypadku zarówno do przełączania napięć jak i ich detekcji. Wrzucił bym tu schemat całego sterownika ale jest to w zasadzie szkic na kartce i cudów tam nie ma. Jak będzie zainteresowanie to go umieszczę w załączniku razem z programem w Bascom'ie...

A co do przetwornic - przy 24V w układzie płyną mniejsze prądy i w zasadzie czym większej mocy przetwornice tym wyższe napięcie zasilania (w niektórych szereg akumulatorów spokojnie ponad 200V). Poszukaj mniejszej mocy UPS z sinusoidą - powinno coś być na 12V.
    Anonymous
    Anonymous  
    Lucas82
    Level 12  
    Witam. Byłbym zainteresowany, jak pewnie kilka innych osób, abyś wstawił schemat plus program w Bascomie ewentualnie plik hex. plus ustawienia fusebitów procesora Attiny 2313. Pozdrawiam
    SylwekK
    Level 32  
    W załączniku skompilowany wsad do Attiny 2313. W nowym procku żadnych fusów nie trzeba przestawiać. Schemat jak wspominałem naszkicowany i nie mam zamiaru go przerysowywać. Gdyby jakieś pytania były to odpowiem na bieżąco.
    Program jest prosty i nie ma tam cudów. Wszystko opisane w komentach gdyby ktoś chciał go nieco przystosować do swoich potrzeb. Oczywiście mile widziane jakieś uwagi lub spostrzeżenia - zawsze coś mogłem przegapić :D

Kod źródłowy podaje w ten sposób bo nie wiem dlaczego ale za cholerę nie chciał wejść jako trzeci załącznik (?)

'----------------------------------------------------------------------------
    'Sterownik awaryjnego zasilania v2.0
    '
    'Program sterujący awaryjnym zasilaniem mieszkania z wykorzystaniem
    'przetwornic sinusoidalnych Sinline 800 i PowerWare 5125
    'Sylwek Kuna
    '20.08.2010
    '
    'Przetwornica Sinline załącza się jednym przekaźnikiem i pracuje
    'do momentu wyłączenia tego przekaźnika, Program jednak bada czy napięcie
    'wyjściowe jest już 230V, bo przetwornica załącza się około 8s i na wyjściu
    'napięcie narasta płynnie co nie zawsze jest dobre dla niektórych odbiorników.
    'PowerWare wymaga dwóch przekaźników - załączający, który musi być
    'włączony około 4-5s i podobny czas dla wyłączającego.
    'Algorytm programu w połączeniu z układem elektronicznym automatycznie sprawdza
    'czy przetwornica osiągnęła napięcie dzięki czemu nie jest potrzebne dokładne
    'określenie czasu rozruchu. Zatrzymanie Sinline jest natychmiastowe, a dla
    'PowerWare czas ustalony na około 5s.
    '
    'Podczas trybu awaryjnego na około 15 minut następuje wstrzymanie pracy
    'sterownika.Przyczyną wejścia w tryb awaryjny może być np. przeciążenie
    'przetwornicy, która to wtedy wyłącza napięcie na swoim wyjściu albo
    'rozładowanie akumulatora
    '----------------------------------------------------------------------------
    $regfile = "attiny2313.dat"
    $crystal = 1000000

Dim Ups As Bit                'uruchomiona przetwornica (1=aktywna)
    Dim Solar As Bit              'znaczniki aktywności przekaźnika
    Dim Co As Bit                 '      ---//---
    Dim Dom As Bit                '      ---//---
    Dim Dom_z As Bit              '      ---//---
    Dim Awaria As Bit             'Awaria=1 brak zasilania z przetwornicy
    Dim Napiecie As Bit           'flaga=1 jeśli jest napięcie
    Dim Licznik As Byte           'taka pomocnicza zmienna
    Dim L_aw As Byte              'licznik od diody LED awarii
    Dim L_nap As Byte             'opóźniacz do badania napięcia

Config Portb = Output         'port B jako wyjścia
    Reset Portb.0                 'pu Solar
    Pu_solar Alias Portb.0
    Reset Portb.1                 'pu CO
    Pu_co Alias Portb.1
    Reset Portb.2                 'pu Dom
    Pu_dom Alias Portb.2
    Reset Portb.3                 'Pu Start/Stop dla Sinline, Start dla PW
    Sin_start Alias Portb.3
    Reset Portb.4                 'Pu Stop (dla PW)
    Sin_stop Alias Portb.4
    Reset Portb.5                 'LED Awaria - brak napięcia przetwornicy
    Led_awaria Alias Portb.5
    Reset Portb.6                 'LED Rozruch przetwornicy
    Led_rozruch Alias Portb.6
    Reset Portb.7                 'chwilowo niewykorzystany

Config Portd = Input          'port D jako wejścia
    Set Portd.0                   'zegar zewnętrzny (0=aktywny)
    Zegar Alias Pind.0
    Set Portd.1                   'Tryb Sinline/PowerWare (0=aktywny PW)
    Sinline_pw Alias Pind.1
    Set Portd.2                   'sygnał termometru (0=jest temperatura)
    Term Alias Pind.2
    Set Portd.3                   'napięcie przetwornicy 230V (0=brak)
    P_230 Alias Pind.3
    Set Portd.4                   'przełącznik UPS CO (0=aktywny)
    Ups_co Alias Pind.4
    Set Portd.5                   'przełącznik UPS Dom (0=aktywny)
    Ups_dom Alias Pind.5
    Set Portd.6                   'napięcie z sieci 230V (0=brak)
    S_230 Alias Pind.6
    '---
    Reset Awaria
    Reset Ups
    '---
    'mignij 3x diodą na start
    Licznik = 0
    Do
    Toggle Led_rozruch
    Waitms 150
    Incr Licznik
    Loop Until Licznik = 6
    '
    L_nap = 0 : L_aw = 0
    Napiecie = S_230
    '--
    Do
    Waitms 16                     'niewielkie opóźnienie głównej pętli programu
    '--
    'fragment odpowiedzialny za kontrolę awarii
    '--
    If Ups = 1 And P_230 = 0 Then 'jeśli zniknie napięcie z przetwornicy
       Waitms 150                 'to sprawdź czy to nie przez chwilowe przeciążenie
       If P_230 = 0 Then Set Awaria       'w przeciwnym wypadku ustaw flagę
    End If
    '
    If Awaria = 1 Then
       Set Led_awaria
       Reset Ups
       Reset Solar : Reset Co : Reset Dom : Reset Dom_z
       Reset Pu_solar : Reset Pu_co : Reset Pu_dom
       Gosub Zatrzymaj            'przydatne jeśli awaria z powodu przeciążenia
       Wait 5                     'odczekaj 5s przed pierwszą próbą restartu
       Gosub Uruchom              'próbuj uruchomić (dioda awarii też świeci)
       If Ups = 0 Then            'jeśli nie dało się uruchomić to czekaj ok 15min
          Gosub Zatrzymaj         'na wszelki wypadek zatrzymaj przetwornicę
          Licznik = 0             'albo wyjdź wcześniej z pętli jeśli sterownik
          Do                      'nie ma nic do roboty
          Toggle Led_awaria       'a w tym czasie migaj co 4s diodą od awarii
          Wait 4
          Incr Licznik
          If Term = 1 And Zegar = 1 And Ups_co = 1 And Ups_dom = 1 Then Exit Do
          Loop Until Licznik = 225
       End If
       Reset Awaria               'wyzeruj awarię (jeśli dalej coś będzie nie tak
       Reset Led_awaria           'to ten tryb się się znowu aktywuje)
       Licznik = 0
    End If
    '--
    'mignij sobie co ok. 4s diodą sygnalizując, że pętla główna czuwa
    '--
    Incr Licznik
    If Licznik > 240 Then
       Toggle Led_rozruch
       Waitms 50
       Toggle Led_rozruch
       If Solar = 1 Then          'jeśli solar aktywny to mignij jeszcze raz;
          Waitms 50               'zamiast tego można wykorzystać wolną końcówkę
          Toggle Led_rozruch      'procesora i zapalać inną diodę modyfikując
          Waitms 50               'fragment odpowiedzialny za sterowanie solarem
          Toggle Led_rozruch      'albo podłączając tę diodę pod przekaźnik
        End If
       Licznik = 0
    End If
    '--
    'badanie zaniku/pojawienia się napiecia w sieci 230V
    'zmiana zapisana jest dopiero po 4s od ustabilizowania się stanu sieci
    '--
    If S_230 <> Napiecie Then     'sprawdzanie czy zmienił się stan pinu
       Incr L_nap                 'jeśli tak to odliczaj 4s
       Set Led_awaria             'i w tym czasie migaj szybko diodą
       Waitms 32                  'od awarii
       Reset Led_awaria
       Waitms 16
       If L_nap > 62 Then         '62x(32+16+16)=około 4s
          L_nap = 0               'wyzeruj licznik pomocniczy
          Napiecie = S_230        'i zapisz stan sieci
       End If
    Else
    L_nap = 0                     'jeśli stan lini bez zmian to wyzeruj licznik
    End If
    '--
    'mignij sobie co ok. 2s diodą awarii jak brak sieci 230V
    '--
    If Napiecie = 0 Then          'fragment tak prosty, że komentarza nie wymaga
       Incr L_aw
       If L_aw > 120 Then
          L_aw = 0
          Set Led_awaria
          Waitms 25
          Reset Led_awaria
       End If
    End If
    '--
    'kontrola - UPS CO
    '--
    If Napiecie = 0 And Ups_co = 0 Then       'stan napięcia i przełącznika
       If Co = 0 Then             'czy przekaźnik jest już uruchomiony (0=nie)
          Gosub Uruchom           'uruchom przetwornicę
          If Ups = 1 Then         'czy uruchomienie powiodło się (1=tak)
             Set Co               'to zaznacz flagę
             Set Pu_co            'i przekaźnik
           End If
       End If
    Else                          'jeśli napięcie jest to...
       If Co = 1 Then             'czy przek. aktywny
          Reset Co                'odznacz flagę
          Reset Pu_co             'i wyłącz przekaźnik
       End If
    End If
    '--
    'kontrola - UPS Dom
    '--
    If Awaria = 0 Then            'przejdź dalej gdy nie ma awarii
    If Napiecie = 0 And Ups_dom = 0 Then       'stan napięcia i przełącznika
       If Dom = 0 Then            'czy przekaźnik jest już uruchomiony (0=nie)
          Gosub Uruchom           'uruchom przetwornicę
          If Ups = 1 Then         'czy uruchomienie powiodło się (1=tak)
             Set Dom              'to zaznacz flagę
             Set Pu_dom           'i przekaźnik
           End If
       End If
    Else                          'jeśli napięcie jest to...
       If Dom = 1 Then            'czy przek. aktywny
          Reset Dom               'odznacz flagę
          If Dom_z = 0 Then       'i sprawdź czy z przekaźnika nie korzysta zegar
             Reset Pu_dom         'jeśli nie to wyłącz przekaźnik
          End If
       End If
    End If
    End If
    '--
    'kontrola - Solar
    '--
    If Term = 0 And Napiecie = 0 Then       'czy jest temp (0=tak) i brak napięcia
       If Solar = 0 Then          'jeśli tak to czy przekaźnik jest już aktywny
          Gosub Uruchom           'jeśli jeszcze nie to uruchom przetwornicę
          If Ups = 1 Then         'jeśli start przetwornicy powiódł się to
             Set Solar            'zaznacz flagę
             Set Pu_solar         'i włącz przekaźnik
          End If
       End If
    Else                          'a jeśli temp za niska
       If Solar = 1 Then          'i przekaźnik jeszcze działa
          Reset Solar             'to wyłącz jego flagę
          Reset Pu_solar          'oraz przekaźnik
       End If
    End If
    End If
    '--
    'kontrola czasowego załączania zegarem - Dom
    '--
    If Zegar = 0 Then             'jeśli zegar się aktywował (0=tak)
       If Dom_z = 0 Then          'i jego flaga nie aktywna
          Gosub Uruchom           'to uruchom przetwornicę
          If Ups = 1 Then         'jeśli start przetwornicy powiódł się to
             Set Dom_z            'zaznacz flagę
             Set Pu_dom           'i włącz przekaźnik
          End If
       End If
    Else                          'jeśli zegar nie aktywny to
       If Dom_z = 1 Then          'sprawdź czy przekaźnik jeszcze działa
          Reset Dom_z             'jeśli tak to wyzeruj jego flagę
          If Dom = 0 Then         'i sprawdź jeszcze czy opcja ups_dom go nie używa
             Reset Pu_dom         'jeśli nie to go wyłącz
          End If
       End If
    End If
    End If
    '--
    'jeśli nic nie korzysta z przetwornicy, a ona jest uruchomiona to ją wyłącz
    '--
    If Ups = 1 And Solar = 0 And Co = 0 And Dom = 0 And Dom_z = 0 Then Gosub Zatrzymaj
    '--
    Loop
    End
    '
    '
    '--------------------------------------------------------
    'Podprogram startu przetwornic Sinline lub Powerware
    'Po zainicjowaniu startu przetwornicy nie można go przerwać.
    'Zrobi to program główny jeśli stwierdzi, że nie ma
    'potrzeby aby nadal była uruchomiona.
    '
    Uruchom:
    '--
    If Ups = 0 Then               'sprawdza czy przetwornica nie jest uruchomiona
       Licznik = 0
       Set Sin_start
       Do
          Toggle Led_rozruch      'LED miga podczas rozruchu
          Waitms 500
          If P_230 = 1 Then       'jeśli pojawi się napięcie z przetwornicy to
             Set Ups              'mozna wyjść z pętli wcześniej
             Exit Do
          End If
          Incr Licznik
       Loop Until Licznik = 20    '10s na start prztwornicay, jeśli nie to awaria
       If Ups = 0 Then
          Reset Sin_start
          Set Awaria
       End If
       Wait 1                     'jeszcze sekunda zwłoki na wszelki wypadek
       If Sinline_pw = 0 And Ups = 1 Then Reset Sin_start       'dla PowerWare
    Led_rozruch = Ups
    End If
    Return
    '
    '
    'Podprogram zatrzymania przetwornic Sinline lub Powerware
    Zatrzymaj:
    '--
    If Sinline_pw = 0 Then
    Set Sin_stop
    Licznik = 0
    Do                            'wyłączenie PowerWare
       Toggle Led_rozruch         'LED miga szybciej podczas zatrzymywania
       Waitms 50
       Incr Licznik
    Loop Until Licznik = 100      'czas wyłączania 50ms x100 = ok. 5s
    Reset Sin_stop
    Else
       Reset Sin_start            'wyłączenie Sinline
    End If
    Reset Led_rozruch
    Reset Ups
    Return
    '
    '
    maciaspy
    Level 11  
    Jak wygląda ładowanie przy obecnej pogodzie czyli szarym niebie?