Na początku chciałbym prosić o wyrozumiałość moderatorów . Pierwszy raz zamieszczam mój projekt na forum . Jeśli pomyliłem tematykę prosił bym o przypisanie do odpowiedniego działu na forum .
Założeniem projektu miała była prosta i zarazem tania przetwornica napięcia. Stałego w ty przydatku 12V na przemienne o wartości ok 230V i obciążalności do 250W.W sieci znalazłem wiele projektów bardziej lub mniej udanych. Aż natrafiłem na prezentowany układ . Pod spodem do dałem fotki zmontowanego i uruchomionego układu. Niestety wykorzystałem do próby transformator. O mocy 50 VA. W przyszłości planuje kupić większy o normalnej mocy 250W.

W załącznikach jest szczegółowy opis układu i schemat wraz z spisem elementów.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1482958#1482958
Serce układu stanowi SG3524 jest to scalony generatorem PWM. Który może pracować w szerokim zakresie częstotliwości. Od 10Hz do blisko 300KHz. Tu pracuje z częstotliwością 50Hz, która odpowiada sieci w naszych domach. Steruje on dwoma tranzystorami N-Mosfet IRFP 240 działającymi jak klucze załączające i rozłączające .Wtórne uzwojenie transformatora . Częstotliwością pracy układu ustalają R15 i C9.Mocy wyjściowa w główny stopniu zależy od zastosowanego transformatora.
Układ jest wyposażony w dwa rodzaje stabilizacji napięcia wyjściowego. Co sprawia, że przetwornica ma małe wahania napięcia przy znaczny obciążeniu.
Pierwszy to diody D6, D7 wraz z dzielnikiem napięcia R11 I R12., Z którego sygnał napięciowy trafia na wejście IN- wzmacniacza błędu US3.Następnie jest porównywany z Vref.Pozwala to generatorowi na „dostrojenie „się z napięcie na wyjściu akumulatora
Drugi to D9, R6, PR1, US2, R7, R8 i C4. Które w zasadzie działają podobnie ja sprzężenie zwrotne w wzmacniaczu audio. Elementy te tworzą i dostarczają sygnał zwrotny zależny od napięcia na wyjściu przetwornicy. Który trafia na nóżki 10 układu US3.
Przetwornica posiada też proste zabezpieczenia termiczne oraz przeciw zbytniemu rozładowaniu akumulatora.
Zabezpieczenie termiczne tranzytów uaktywnia się w momencie, gdy temperatura radiatora przekroczy 40 stopni. Należ zastosować termistor PTC o dodatni współczynniku termicznym. W skutek, czego kompaktor US5 zmienia stan wyjściowy na przeciwny. Co z kolej wysteruje T4 załączający wentylator.
Dioda D1 zabezpiecza przed pomyłkowym podłączenie biegunów zasilania. Obwód załączającym przekaźnikiem jest również zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora. Gdy wartości napięcia zasilania spadnie poniżej 10.5V na koncówne US1.Co z kolej blokuje tranzystor T1 i załączający przekaźnik.
W roli zabezpieczenia przeciw zwarciowego zostały wykorzystane dwa bezpieczniki. 30A od strony zasilania przetwornicy i 2 A na wyjściu z układu.