Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Duży spadek napięcia na zasilaniu

Lufkenzi 10 Wrz 2010 09:41 2698 7
  • #1 10 Wrz 2010 09:41
    Lufkenzi
    Poziom 10  

    Witam.

    Mam problem ze spadkami napięcia, i zastanawia mnie co moze być tego przyczyną. Od transformatora do obiektu zasilanego, a raczej do złącza jest ok 130 metrow 4x25 aa od złącza do obiektu 20 metrów już kablem 4x70, więc juz tu widać błąd w sztuce... Napięcie międzyfazowe mierzone na zaciskach na zasilaniu wewnątrz obiektu to tylko 360/370 V przy prądzie 60A (mogę wymienić urządzenia oraz ich moce) bez obciążenia ok 400V...

    Czy takie spadki napięcia mogą być spowodowane zbyt małym przekrojem kabla zasilającego? 4x 25? podejrzewam że obiekt pod pelnym obciążeniem moze pobierac dużo więcej prądu...

    Z góry dziekuje za pomoc!

    dodam jeszcze że głowne odbiorniki to pompy niedużych mocy 2-4 kW oraz 3 duże dmuchawy i prasa do odpadow (5 silnikow 0.5 -1kW).

    Proszę poprawić pisownię. pkt 14 regulaminu. [retrofood]

    0 7
  • #2 10 Wrz 2010 17:23
    michald
    Poziom 30  

    spadek napiecia to wina tych 4x25 mniejszy przekroj wieksza rezystancja

    Tak sie nie robi, ten co zrobil ten projekt byl nieukiem.

    0
  • Pomocny post
    #3 11 Wrz 2010 14:02
    zubel
    Warunkowo odblokowany

    Jeżeli "moc" jaką zużywasz jest taka lub mniejsza na jaką masz umowę a spadek napięcia jest taki, to wystąp do ZE o umożliwienie ci korzystania bez takiego spadku z tej mocy. Przecież za to płacisz. Możesz domagać się wymiany sieci zasilającej do złącza, ale tylko wtedy gdy zużywasz tyle mocy co w umowie. W przeciwnym wypadku, lepiej się nie "wychylaj" bo możesz mieć kłopoty ze strony sąsiadów i ZE.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Tak sie nie robi, ten co zrobil ten projekt byl nieukiem.[/quote]

    Kolego. Nie masz najmniejszej podstawy do obrażania projektanta, bo nie znasz warunków zasilania tego obiektu.

    0
  • #4 11 Wrz 2010 15:00
    Lufkenzi
    Poziom 10  

    Wielkie Dzięki za podpowiedź! :please:

    Problem polega na tym że obiekt jest po modernizacji i zainstalowana moc bardzo znacznie wzrosła, zatem przejrzę dokumentacje i wystosuję odpowiednie pismo do ZE.

    Jeszcze jakby ktoś mogł jednoznaczne stwierdzić czy ten przekrój nie jest zbyt mały? dla 30kW? 50? odległość od słupa to 130m~ i 20 do obiektu co daje ok. 150 metrow! czy to wina połączeń juz w obiekcie?

    Sytuacja jest taka: pracują 3 dmuchawy o mocy 7.5kW każda, kilka zaworów klapek i małych pomp, łacznie myślę że ok 30 kW+ uruchamiam Prasę (6 silników) o mocy 10kW, nastepnie, bez reguły, po 30sek,minucie, 15 minutach wyrzuca RCD głowny... możliwe że to przez spadki napięcia? pewien inżynier po wykonaniu pomiarów stwierdził że napięcie moze spadac do ok 340 V !

    "Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 grudnia 2004 roku w sprawie szczegółowych warunków przyłączania podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci, określa warunki jakim powinno odpowiadać napięcie w punkcie odbioru energii przez odbiorcę następująco: W każdym tygodniu 95% ze zbioru 10 minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego powinno, wyłączając przerwy w zasilaniu, mieścić się w przedziale odchyleń +- 10% napięcia znamionowego. Wymusza to przyjęcie spadków napięć na linii zasilającej około 5%."

    Jak to sie ma do moich spadków? 10%? czyli jeśli mają do tego prawo, teoretycznie: na zasilaniu 360 ( minimum ) plus wspomniane spadki, daje nam nieco ponad 300V? czy te 10% to właśnie spadki które ja powoduje duzą mocą odbiorników?

    Następny post z niepoprawną pisownią pójdzie do kosza. Proszę poprawić. [retrofood]

    0
  • #5 11 Wrz 2010 18:05
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    Skoro moc mocno wzrosła, to nie ma się co dziwić spadkom napięcia przy za małym przekroju kabla. Te 130m 4x25 to jest Cu czy Al?

    Kabel pewnie był policzony do mocy zainstalowanej przed remontem / modernizacją...

    Co do RCD to ciężko cokolwiek powiedzieć, bo za dużo czynników mam wpływ na jego zadziałanie. Może kable, którymi są zasilane maszyny mają dużą upływność. Rezystancja izolacji była mierzona? A może "ucieka bokiem" na którejś maszynie?

    0
  • #6 11 Wrz 2010 19:00
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    Pytanie do kolegi Lufkenzi jaki ten przewód jest (Al, Cu)? Ina sprawa to to w jaki sposób będzie on położony.
    Według lektury H. Markiewicza obciążalność długotrwałą przewodu 70mm2 Cu, w zależności od sposobu ułożenia, będzie przewodził prąd rzędu 125-184A (teoretycznie). W praktyce trochę mniej - spadki napięcia, straty mocy.


    Lufkenzi napisał:

    Jeszcze jakby ktoś mogł jednoznaczne stwierdzić czy ten przekrój nie jest zbyt mały? dla 30kW? 50? odległość od słupa to 130m~ i 20 do obiektu co daje ok. 150 metrow! czy to wina połączeń juz w obiekcie?


    Dla obciążenia 50kW w inst. 3F Cu prąd będzie wynosił ok. 80A, także owy przekrój 70mm2 starczy z zapasem.
    Dla przekroju 70mm2 na długości owych 150m od transformatora do rozdzielnicy Twojej spadek napięcia przy owym obciążeniu wyniesie ok. 1,5%. Daje Ci to spadek napięcia do 394V.

    Jednak należało by wykonać odpowiednie obliczenia Twojej instalacji z uwzględnieniem odpowiednich współczynników jak i założeń. Należało by zacząć do Zapotrzebowanie na moc.PDF

    0
  • #7 12 Wrz 2010 14:07
    Darom
    Specjalista elektryk

    Witam
    Tak jak pisze kolega Johny należało by wystąpić do ZE o zwiększenie mocy. Kolega nie napisał nic o tym 4x25. Czy jest to kabel czy linia napowietrzna, Cu czy Al? Na pierwszy rzut oka widać, że udział linii 4x25 w spadkach napięcia nie powinien być aż taki duży jak to jest u kolegi. Przy 60A nie powinien być większy niż 10V. Kolega zaś sygnalizuje spadki rzędu 30 i 40V. Przyczyny więc (też) trzeba szukać gdzieś indziej - ale to już problem ZE.

    pzdr
    -DAREK-

    0
  • #8 12 Wrz 2010 22:41
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    Nasz kolega jest podpięty na początkowym odcinku linii. Być może do tego początkowego odcinka linii są podpięci inni odbiorcy którzy pobierają również znaczne obciążenia. Być może w pewnych okresach czasu - szczyt obciążenia, przez te przewody 25mm2 przepływa nadmierna wartość prądu.
    Jak ogólnie wiadomo największe straty i spadki występują na odcinkach najbardziej obciążonych - początek linii.
    W takim przypadku mogą wystąpić zbyt duże skoki szczególnie w sytuacji kiedy odbiornikiem są silniki - ich rozruch. Autor pisze:

    Lufkenzi napisał:
    Napięcie międzyfazowe mierzone na zaciskach na zasilaniu wewnątrz obiektu to tylko 360/370 V przy prądzie 60A (mogę wymienić urządzenia oraz ich moce) bez obciążenia ok 400V...


    To mogło by tłumaczyć zaistniałą sytuację.

    Najlepszym rozwiązaniem było by skontaktowanie się z ZE w celu poznania owej przyczyny jak i podłączeniu do transformatora przewodu o odpowiednim przekroju. Być może ktoś w ZE się pomylił. Być może sama moc trafo jest zbyt mała i β (wsp. obciążenia) transformatora jest większa od 1.

    Jestem ciekaw jak to w owej sytuacji wygląda :)

    Pozdrawiam :)

    0