Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla E 12, 1.4 D4D skrzynia MMT - ślizgające się sprzęgło

empire7 11 Sep 2010 07:55 21226 11
    empire7
    Level 2  
    Jestem posiadaczem Corolla E 12, 1.4 D4D skrzynia MMT 2004 r z przebiegiem 170 000 km. Zauważyłem ostatnio, coś jakby ślizganie się sprzęgła pojawiające się szczególnie na wyższych biegach (5,5). domyślam się tylko, że to prawdopodobnie zużyte sprzęgło. Być może ktoś z was ma w tym względzie jakieś doświadczenia, jaki typ sprzęgła tam występuje, czy wymiana jest czymś skomplikowanym, czy wymagane jest jakieś specjalne oprzyrządowanie, czy może to wykonać zwykły warsztat mechaniczny czy tylko service.
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i wskazówki.
    arek558
    Level 11  
    :) mam to samo. Tylko w moim przypadku dochodzi jeszcze pikanie przy dodawaniu gazu. Wniosek: koniec sprzęgła naprawa tylko w serwisie toyoty. sprzęgł kosztuje 1200zł a wymiana 1300zł w serwisie w łodzi. spokojnie jeśli jeszcze u Ciebie nie pika to możesz zrobić ok 10tys km. Zwykły mechanik założy Ci sprzęgło bez problemu ale nie pojedziesz, no chyba że ma akurat komputer od toyoty warty 10tys. zł. Więcej na ten temat będe wiedział w czwartek po telefonie od dobrego mechanika
    empire7
    Level 2  
    arek558. Ja wczoraj usiłowałem znaleźć sprzęgło do mojej Corolli poza serwisem Toyota ale niestety bezskutecznie. Udało mi się ustalić nr oryginalnego sprzęgła jest to: 31250-19085. Dowiedziałem się również, że montowane jest tam sprzęgło firmy AISIN o numerze katalogowym KT-328R. U mnie, czyli w Szczczecinie takowe sprzęgło wraz z dociskiem to koszt 1650 zł do tego łożysko dociskowe 303 zł. Wymiana w serwisie w Nowogardzie to około 500 zł czyli taniej niż w Łodzi. Może więc zakup w Łodzi a wymiana w Nowogardzie? Poprosiłem kilka osób o zorientowanie się czy osiągalnym jest zakup sprzęgła w przyzwoitszej cenie ale na razie nie mam odpowiedzi. Czy mógłbyś napisać jaki przebieg ma twoja Toyota? W moim przypadku jest to 170 000. Ale zastanawia mnie to piszczenie. U mnie piszczenie i zapalenie lampki pojawia się kiedy zadziała system kontroli trakcji. Może spróbuj go wyłączyć i sprawdź jak będzie zachowywał się samochód. Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek informacje to bardzo proszę o ich zamieszczenie. Ja ze swojej strony również postaram się opisywać dalsze kroki związane z tematem. Pozdrawiam.
    Jednocześnie zachęcam pozostałych na forum o ewentualne wypowiedzi.
    arek558
    Level 11  
    WITAM PONOWNIE. JA CI TYLKO NAPISAŁEM TO CO MI POWIEDZIELI W SERWISIE, ŻE 2.5 TYS. MOŻE DLATEGO ŻE MOJA NIE MA TEJ KONTROLI TRAKCJI I DLATEGO JEST TANIEJ NIŻ U CIEBIE. TEN MECHANIK CO WCZEŚNIEJ PISAŁEM PRACUJE W SERWISIE KIA, A JEGO KOLEGA W SERWISIE TOYOTY I DZIEKI TEMU DRUGIEMU BĘDZIE MOŻNA Z KALIBROWAĆ KOMPUTER Z NOWYM SPRZĘGŁEM. PRZYNAJMNIEJ TAK MA BYĆ A NA 100% BĘDE WIEDZIAŁ DOPIERO W CZWARTEK. JA MAM PRZEJECHANE 223TYS. A I MAM NADZIEJE ŻE NIE BĘDE ŻE Z TEGO SERWISU MI POWIEDZIELI ŻE TE 1200ZŁ TO CAŁKOWITY KOSZT CZĘŚCI A NIE TYLKO SPRZĘGŁA. POZDAWIAM

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

DZWONIŁEM DO TEGO SERWISU CO PISAŁEŚ I TAM BARDZO MIŁA PANI MI POWIEDZIAŁA ŻE U NICH WYMIANA SPRZĘGŁA KOSZTUJE 15OOZŁ CZYLI NAWET WIĘCEJ NIŻ W ŁODZI. :(

Dodano po 42 [sekundy]:

DZWONIŁEM DO TEGO SERWISU CO PISAŁEŚ I TAM BARDZO MIŁA PANI MI POWIEDZIAŁA ŻE U NICH WYMIANA SPRZĘGŁA KOSZTUJE 15OOZŁ CZYLI NAWET WIĘCEJ NIŻ W ŁODZI. :(

Dodano po 20 [sekundy]:

wojti29
    Level 11  
    do wymiany sprzegła potrzebny tester toyoty,przed demontarzem należy zaparkować siłownik,wymiana jak w normalnym aucie z mechaniczna skrzynia,nastepnie po montarzu trzeba przeprowadzić kalibracje testerem
    arek558
    Level 11  
    Ja już jestem po wymianie. samochód stał u mechanika w kostrzynie nad odrą przez tydzien. Całkowity koszt z częściami i wymianą to 1800zł!!!!
    Terez jest o niebo lepiej. Samochód przyspiesza tak jak powinien i zmienia biegi tak jak było to 5 miesięcy przed naprawą. Polecam.:D
    empire7
    Level 2  
    Czy mógłbyś dać jakieś namiary na tego mechanika (imię, adres, telefon). Będę zobowiązany.
    I jeszcze jedno czy czy części kupowałeś sam, czy za pośrednictwem mechanika?
    mój mail empire7(_at_)o2.pl
    arek558
    Level 11  
    ja nic nie kupowałem oni wszystko załatwili. A to numer do nich 957523703 jeśli wpiszesz ten numer w google to wyskoczy ich strona.
    adam jar
    Level 2  
    Mam podobne problemy przy wyprzedzaniu po dodaniu gazu slychac pikanie czyzby to bylo sprzęglo w tej skrzyni MMT.Jeżeli ktos wymienial w trójmieście to podpowie gdzies servis
    arek558
    Level 11  
    NIE CZYŻBY TYLKO NA PEWNO! JEŚLI WYCIĄGNIESZ SCHOWEK TAK JAKBYŚ WYMIENIAŁ FILTR KABINOWY. I TAM PO PRAWEJ STRONIE JEST TAKA METALOWA PUSZKA W KTÓREJ JEST TO CO PIKA. POZDRAWIAM.
    empire7
    Level 2  
    Czy istnieje możliwość odłączenia owego sygnalizatota? Robił ktoś coś takiego?
    rafalgtii
    Level 9  
    Witam,posiadam wiedzę umiejętnosci oraz sprzę.[IT2] oraz warunki do wymiany takiego sprzęngla[MMT TOYOTA,SUZUKI ,OPEL,MERCEDES itd] oraz regulacji w każdym momencie naprawy,kontakt na nr 503395744[dużo cierpliwosci w kontakcie]POZDRAWIAM