włąsnie tak zrobiłem igła z cieniutka końcówka i lekko z dwóch stron przpychanie i zaczeło lecieć, nie mam instrukcji więc nie zauważyłem że ta dysza jest w uchwycie do kapsułki ,myślałem że wychodzi z wężyka przy expresie.
jeszcze jedno pytanie po wyciągnięciu pojemnika na wode w środku jest takie malutkie sitko czy je się wyciąga do czyszczenia?
próbowałem wyciągnąć lekko poszło do góry i jak by zassało ta wodę co była jeszcze w sitku , docisnołem z powrotem i chodzi ale do czego ono jest i czy się wyciąga/
sitko jest po to zeby jakies dziwne osady nie lecialy do ekspresu np kamien ze zbiornika. radze po kapsulce z mlekiem zawsze przepuscic zimna wode przez uchwyt.
poza tym odkamien sobie czasem ekspres odkamieniaczem jakims markowym... jura saeco krups itp.
Nie wiem dlaczego piszesz o jakichś markowych odkamieniaczach. Przecież te polskie mają ten sam skład chemiczny, a są wiele tańsze. Zobacz na www.odkamieniacz.pl Za 1litra zapłacisz 30zeta a nie 100.
ja ma Dolce ponad rok i nie używam odkamieniacza , raz tylko mi sie przypchala dysza jak pisalem wyżej ale to chyba od kawy.jakos nie mam przekonania do takich rzeczy.
jestem szczęśliwą posiadaczką Dolce Gusto- kawa faktycznie jest bardzo dobra. najbardziej mi smakuje pomarańczowa Lungo i żółta Grande Aroma.
niestety tak jak większość z Was- miałam problem z dyszą. Kawa parzyła się baaaardzo długo, dosłownie parzyła się po kropelce, co mnie rozjuszyło- bo nie mam zwykle tyle czasu na poranną kawę
Przetykanie dyszy- niestety u mnie nie pomogło, więc postanowiłam użyć starą, skuteczną w innych sytuacjach metodę
mianowicie- dolałam do wody octu spożywczego (miałam pod ręką akurat tylko winny:) ). włączyłam ekspres iii.... sam się odetkał. później przepłukałam go jeszcze samą wodą- przelałam po prostu- tak, jakbym robiła kawę, tylko że bez kapsułki.
Słuchajcie! rewelacja! cały zabieg trwał 20 minut, bez dłubania, grzebania, męczenia się i strachu, że coś urwę!
Teraz piję (pierwsza po zabiegu) kawkę i nic nie czuję octu. nawet gdyby się tam znalazł, to nie jest w takiej ilości szkodliwy dla organizmu.
Jedyna wada tej metody- w domu czuć ocet i trzeba to wywietrzyć
Instrukcja jest w internecie kolorowa pieknie opisana . Zeby leciala kawa to dysza musi byc czysta i kamieniona od wody i kawy. Te expresy posiadaja funkcje odkamieniania wystarczy przeczytac instrukcje. Dokladnie nie opisze bo sporo tego ale w skrocie naciska sie 5 s wlacznik zaczyna migac wsypuje sie saszetke do 1 litra wody. Pozniej 45s na goracej zatrzymuje sie na zimnej to samo jakis tak. I gotowe.
patent z wodą + ocet działa w 100%! mam starego krupsa, który jeszcze nie posiadał funkcji czyszczenia. Wlewam roztwór wody z octem przelewam gorącą wodą cały pojemnik, potem płuczę dokładnie pojemnik na wodę, wlewam czystą wodę, przelewam 10 sek gorącą potem zimną do końca i można zakładać kapsułkę - octu już nie czuć. Od zawsze czyszczę w ten sposób i działa
Roztwór 2 (woda) do 1 (ocet) działa cuda! Z Mojego ekspresu Dolce Gusto wylatywało coraz mniej wody, aż wreszcie zupełnie przestała. Tylko buczał. Najpierw postanowiłem odkamienić go sprawdzonym kwaskiem cytrynowym, ale nic nie pomogło. Dopiero metoda z octem pomogła i to praktycznie od razu. Nie trzeba kupować żadnych wyszukanych środków. Dzięki za poradę! Idę napić się kawy