Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ABIT IP35-E uszkodzona, problem.

11 Wrz 2010 16:47 6606 31
  • Poziom 10  
    Witam, na początku przepraszam jeżeli w złym dziale napisane. Otóż posiadam płytę główna z komputera firma ABIT model IP35-E, która niestety jest wadliwa. Otóż istotą problemu jest chyba to że na zdjęciu brakuje dwóch kondensatorów i kwarcu, i przez to nie ma obrazu, natomiast sama płyta chodzi. Nie posiadam schematu do niej, i tu nasuwa się moje pytanie. Czy posiada może ktoś taką samą płytę? i jest w stanie zrobić zdjęcie lub napisać wartości jakie powinny być? ewentualnie co może być problemem?
    ABIT IP35-E uszkodzona, problem. ABIT IP35-E uszkodzona, problem.
    Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.
  • Spec od komputerów
    Skąd pomysł że te elementy były zamontowane na płycie ?
  • Poziom 41  
    W tej płycie nie ma również baterii BIOSu. I to zapewne jest głównym problemem.
  • Poziom 10  
    Nie jestem zbyt dobry w te klocki ale po prostu wydaje mi się że tam powinny chyba być. Bateria została przełożona z innej płyty i niestety nic :( problem ten sam
  • Spec od komputerów
    Tych elementów zapewne nie było na płycie, zauważ też że brakuje układu scalonego przy rezonatorze. Problem leży co prawda na płycie, ale w innym miejscu. Zmierz czy jest prawidłowe napięcie zasilania procesora i pamięci.
  • Poziom 10  
    W jaki sposób to zrobić? niestety ja tylko czysto teoretycznie co do praktyki to niestety jestem zielony. Oraz jakie powinno tam być napięcie?
  • Poziom 43  
    Niczego nie brakuje na płycie, pewnie płyta tak wyszła z fabryki bez tych elementów.

    Dodano po 2 [minuty]:

    ABIT IP35-E uszkodzona, problem.
  • Poziom 10  
    tak wiec co może z nią być?
  • Poziom 32  
    Proszę podać z jakim procesorem (numer) uruchamia kolega płytę. Czy pojawiają się sygnały akustyczne jeżeli uruchamiasz płytę z procesorem oraz z procesorem i pamięcią?
  • Poziom 10  
    Bateria sprawna, Procek to intel Pentium Dual CPU E2160 1,8 Ghz a co do dźwięku to nie przypominam sobie by był, po prostu włącza się wentylator działa ale obrazu nie ma, jedyne co mi świta to czerwona dioda która najpierw mruga a jak podłącze do niej zasilanie 4 pin to przestaje i świeci cały czas.
  • Poziom 30  
    Proponuje zacząć naprawę od zaprogramowania biosu w programatorze.
  • Poziom 43  
    Baterie miernikiem sprawdź, zrób tak jak kolega @GUTEK@ napisał.
  • Poziom 10  
    jak moge zaprogramować biosa?
  • Poziom 15  
    Jaki zasilacz używasz do zasilenia tej płyty.
    Płyta wymaga nowszego modelu zasilacza - który zamiast 4PINowej wtyczki 12V tej której podpina się koło procesora wymaga wtyczki 8PIN.
  • Poziom 43  
    Kolega bandzior19 spostrzegł ważna i istotną rzecz wnosząca do tego tematu.Odpowiedz na pytanie zadane przez kolegę.
  • Poziom 10  
    posiadam zasilacz Corsaira 450 W wiem wiem, bo kupując płytę dostosowywałem również części, ale bez tej 4 pin również on nie działa podpinam te kostke 8 pin 24 pin i 4 pin (taka sama jak np. do napędu). Powiem więcej że wcześniej ta płyta działała tylko że przez burze niestety została spalona i nie chciała ruszyć. Oddałem ja do elektronika który "niby" ją naprawił no i płyta rusza tylko obrazu nie ma, a u niego niby działa.. Niestety z niego taki elektronik że urwał ze mną kontakt.
  • Poziom 43  
    Karta jak i inne podzespoły były testowane na innym komputerze?
  • Poziom 15  
    re-ligio napisał:
    Powiem więcej że wcześniej ta płyta działała tylko że przez burze niestety została spalona i nie chciała ruszyć.


    Mam nadzieję - że zasilacz podłączasz nowy. Jeśli ten sam na którym spaliła się płyta to ewidentnie zasilacz do wymiany.
  • Poziom 10  
    Niestety nie jest to prawdą, bo zasilacz był odłączony, a karta spaliła się przez wejście od neta. Zasilacz działa bez zarzutu na płycie którą teraz używam, ale tą chciałbym zrobić. Również karta graficzna pamięci i procek chodzą bez zarzutu. Reszta również prócz płyty.
  • Poziom 30  
    Coś kręcisz z tą płytą. Najpierw chciałeś dolutowywać elementy, teraz piszesz że padła po burzy.
    Skoro jakiś elektronik ją naprawiał powinno być widoczne co było tam przelutowywane, zobacz i napisz.
    Jeśli przepięcie poszło po sieci, to padła pewnie karta sieciowa zintegrowana i możliwe że spalony chip od tej karty blokuje start płyty, jednak bardziej prawdopodobne że uszkodzenia są większe - spalony chipset.
  • Poziom 10  
    Jak już mówiłem nie jestem elektronikiem z doświadczeniem, dopiero rozpoczynam zabawę, zmylił mnie brak tych elementów ( i brak schematu) dlatego wydawało mi sie ze to wina ich, ponieważ ten elektronik mi mówił ze u niego działa normalnie no i myślałem ze po prostu może gdzieś sie urwały lub coś, ale się okazało że jednak nie. Z tego co mi mówił to jakieś 3 kondensatory były przylutowywane, jutro sprawdzę i dam znać, czyli rozumiem że jest to jednak nie możliwe do naprawy?

    Edit:
    Niestety chyba zostałem ładnie wykiwany ;] nie widzę tutaj żadnych świeżych lutów wrzucam fotkę chociaż wydaje mi się ze dużo ona nie pomoże, a może jednak ktoś zobaczy czy są świeże. Niestety moja analiza jest jednak chyba słaba, ponieważ nie posiadam aż takiej wprawy. Co w takim przypadku? jak sprawdzić co może być powodem ?

    ABIT IP35-E uszkodzona, problem.
  • Poziom 43  
    Coś nakręciłeś z tą płyta.Płyta padła po burzy to jak bateria do podtrzymywania pamięci CMOS przepadła?Wydaje się że bez programowania bios płyta się nie obudzi.Możesz wykonać dokładniejsze zdjęcie płyty z strony z elementami elektronicznymi i zamieścić.
  • Poziom 10  
    Opisze to jeszcze raz dokładnie:
    Pewnego dnia była sobie burza, odłączyłem wszystko prócz kabla od neta, po pewnym czasie chcąc załączyć nie udało sie, wyciągnąłem i wsadziłem baterie w celu zresetowania BIOSu myśląc że to może przez to, nic to nie dało więc odłączyłem płytę bo od znajomego kumpla kumpel jest elektronikiem który niby naprawia takie rzeczy, więc mu ją dałem. Odzyskałem płytę po długim czasie i napisał mi że wymienił 3 kondensatory i baterie muszę wymienić oraz mi jej NIE oddał (dlatego mnie zmyliły te puste miejsca ponieważ myślałem że może się ułamały albo coś). Niestety kontakt się urwał po tym jak napisałem że nie działa, a zapewniał mnie, że u niego była sprawna. Mam drugą płytę główną z której wyciągnąłem baterie i przełożyłem do tej by sprawdzić czy działa (po odzyskaniu) płyta ruszyła, ale niestety nie było obrazu i dlatego napisałem temat co może być grane. Podłączyłem wszystkie podzespoły, aż taki tępy nie jestem żeby nie wiedzieć że muszą być.

    ABIT IP35-E uszkodzona, problem. ABIT IP35-E uszkodzona, problem. ABIT IP35-E uszkodzona, problem. ABIT IP35-E uszkodzona, problem. ABIT IP35-E uszkodzona, problem.
  • Poziom 43  
    Miernikiem zmierz czy bateria od cmos ma napięcie
  • Poziom 30  
    A od kiedy płyty główne z wyczerpaną baterią nie startują?

    Zrób taki test: Podłącz zasilanie włącz płytę, może być bez procesora i pamięci. Sprawdź czy grzeje się (może mocno) chip od karty sieciowej - kwadratowy układ z literką M, na ostatnim zdjęciu z lewej strony przy slocie od karty graficznej PCI-E x16.
  • Poziom 43  
    Startują.Trochę pogmatwane wypowiedzi o przyczynie padnięcia płyty głównej, więc nie wiadomo możliwe że kontroler Marvell jest sprawny.
  • Poziom 10  
    Co do baterii bateria ma 2,73 V. Przepraszam że tak późno ale nie miałam kiedy po prostu tego zrobić. Dzisiaj ją podłącze i napisze co się dzieje.
  • Poziom 43  
    Bateria powinna mieć około 3v.
  • Poziom 10  
    witam, posłuchałem waszych rad i dzisiaj podłączyłem ją, niestety chip sie nie grzeje jedyne co bardzo mocno się nagrzało to radiator ten poniżej wejścia na kartę graficzną (bez napisu ABIT). Karta normalnie rusza wentylatory się kręcą, dysk twardy działa (słychać), ale brak obrazu.