Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer łapie sygnał routera ale nie ma internetu.

Bartek20 13 Sep 2010 10:32 18649 4
  • #1
    Bartek20
    Level 2  
    Witam,
    Proszę o pomoc z następującym problemem:
    Mam router tp-link tl-wr543g, Internet jest z Aster.

    Po podłączeniu kabla od modemu do laptopa internet działa. Kiedy podłączam ten kabel do routera, laptop wykrywa siec bezprzewodową, wchodząc w przeglądarke wpisuje w pasku adresu "192.168.1.1" wyskakuje mi menu konfiguracji routera, i na tym koniec. Kiedy próbuje wejść na jakąkolwiek strone wyswietla się błąd połączenia z serwerem. Po podłączeniu routera kablem do laptopa jest to samo. Próbowałem podłączać inny router - Tp-link wr340g, i jest to samo, z tym, że po podłączeniu routera kablem internet w laptopie jest. Dzwoniłem do Aster, aktywowali router, ale nic więcej nie są w stanie pomóc, więc zwracam się do Was.
    Dodam, że cały ten problem jest u mojego wujka, wiec nie mam na bieżąco dostępu do tamtego routera

    Z góry dziękuje za odpowiedzi
    Bartek
  • #2
    sezamnet
    Level 15  
    Witam.

    Czy router ma dostęp do sieci internet?
    Wejdź w ustawienia routera i odszukaj w menu narzędzie do sprawdzania pingu, wpisz jakiś adres i powiedz czy zwraca odpowiedz.

    Na laptopie dostajesz IP po DHCP?
    Po podłączeniu laptopa do routera wejdz w start>Uruchom>cmd i wpisz „ipconfig” , podaj nam to co zostało zwrócone.

    Po tym jak aster aktywował router podłączysz laptopa to jest internet?
    Nie wiem czy dobrze pamiętam ale w ASTER klient ma dostęp do panelu klienta w którym można zmieniać ustawienia takie jak MAC klienta.
    Jeśli w ASTER można zdefiniować tylko jeden adres MAC karty klienta to po aktywacji routera, podłączenia laptopa bezpośrednio pod modem nie będzie możliwe.

    Przykładowe poprawne ustawienie laptopa
    IP: 192.168.1.2
    Brama: 192.168.1.1
    DNS1: 194.204.159.1
    DNS2: 194.204.152.34

    Pozdrawiam
  • #3
    Bartek20
    Level 2  
    Tak jak pisałem, nie mam narazie dostępu do tamtego routera, najwczesniej jutro pewnie, i wtedy podam to o co Pan prosił.
    sezamnet wrote:

    Jeśli w ASTER można zdefiniować tylko jeden adres MAC karty klienta to po aktywacji routera, podłączenia laptopa bezpośrednio pod modem nie będzie możliwe.

    Dzwoniłem na infolinie, powiedziałem, że jest podłączony router, i został on aktywowany. Jednak, ze względu na to, że internet nie działał, odłączyłem router, i komputer podłączyłem bezpośrednio do modemu, i wtedy internet był.

    Pozdrawiam:)
  • Helpful post
    #4
    sezamnet
    Level 15  
    Ok, w takim układzie albo może być więcej niż jeden adres MAC albo nie aktywowali routera tylko ponownie laptopa.

    Jak pan będzie na miejscu i sprawdzi ping z routera to będzie wiadomo czy on posiada dostęp do sieci Internet.

    Proszę jeszcze sprawdzić jaki adres IP otrzymuje router i laptop po podłączeniu do modemu, powinny być identyczne.

    Pozdrawiam
  • #5
    biscuit85
    Level 10  
    W niektorych przypadkach moze dzialac Klonowanie adresu MAC na router. Moze pan sprobowac w ten sposob podlaczyc modem bezposrednio po kablu do do komputera i po tym jak sie polaczy z internetem wpisac ipconfig /all w konsoli. Teraz spisac adres mac karty sieciowej i podlaczyc sie do routera czyli w przegladarce 192.168.1.1. W ustawieniach napewno bedzie mozna znalesc MAC cloning i tam przelaczyc z drop downa na enable i wpisac spisany MAC pana karty sieciowej. Zachowac ustawienia zresetowac router i podlaczyc do niego kabel z modemu . Jesli nie zadziala moze pan sklonowac karte WIFI a nie ethernetowa. Prosze dac znac czy pomoglo