Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zacięcia przed wejściem pod Kartridż w HP LJ P4014

RICOMAN 13 Sep 2010 19:11 1530 3
    RICOMAN
    Level 12  
    Witam!!!
    Mam problem z drukarką HP LJ P4014. Każda kartka czy to z podajnika ręcznego czy kasety na papier zatrzymauje się przed bębnem. Wygląda to tak, że rejestracja popycha kartkę dalej a ta zatrzymując się tuż przed bębnem robi harmonijkę. Drukarka wyświetla komunikat o zacięciu w obszarze utrwalania, ale to moze byc spowodowane tym, że kolejny czujnik do ktorego papier miał dotrzec znajduje się właśnie w tej okolicy. Co dziwne silniczek napedzajacy beben się kręci, po wyciągnieciu kartridża i "sztucznym" zamknięciu pokrywy górnej - zębatka napędzająca bęben wysuwa się i też się kręci. Kręcąc ręcznie silniczkiem napędzającym bęben wszystko wygląda w porządku. Zębatki nie są wytarte, silniczek wymieniony, czujniki działają(sprawdzałem w opcji drukarki) nawet podmiana kartridża nic nie daje.

Co może być przyczyną zatrzymywania się papieru bo już kończą mi sie pomysły...
    WeeTQ
    Level 12  
    CZy problem został rozwiązany?? Mam taki sam problem tylko w HP LJ P4015
    Rozebrałem napęd - jest cały. Czujniki w sekcji rejestracji?
    WeeTQ
    Level 12  
    Część, która napędza bęben nie wchodzi w odpowiedni miejsce w kasecie z tonerem i to jest powodem, ale jeszcze nie rozgryzłem jak to naprawić, prawdopodobnie wystarczy inny toner - może jakiś zły odlew był poprzednich
    qkaracza
    Level 2  
    na prawdopodobnie sa dwa objawy, bęben ślizga sie na plastikowym kole zębatym które powinno być sztywno z nim połączone, Lub na ścieżka papieru jest zablokowana.
    Sprawdź prace bębna. wymontuj kasetę z tonerem z drukarki sprawdź czy bęben obraca się zamontowanym do niego kołem zębatym, czy aby koło zębate jednak ślizga sie.