Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przezwojenie silnika jednofazowego na trójfazowy JAK?

tom_2388_ 14 Sep 2010 13:38 3498 1
    tom_2388_
    Level 10  
    Witam, mam taki problem chciałbym przezwoić sobie silnik 1.1kW jednofazowy ilość żłobków 24, obroty 2800obr/min
    na trójfazowy, ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać przeszukałem elektrodę ale niestety nic nie znalazłem na ten temat. Prosiłbym o jakieś porady i wzory.
    Pozdrawiam.
    konteno
    Conditionally unlocked
    Nie wiem czy jest warto ponieważ musisz dobrać odpowiedni do tego drut nawojowy, zaopatrzyć się w preszpan , folię poliestrową , taśmę do związania czół uzwojeń i lakier do zaimpregnowania nawiniętych uzwojeń , koszulki elektroizolacyjne do zaizolowania połączeń końców zezwojów.

Przydałoby się mieć szablon z nawijarką i zgrzewarkę lub lutownicę do łączenia końców zezwojów (te urządzenia mogą ułatwić pracę ale dla jednego silnika nie warto w nie inwestować )

Koszt nowego silnika 1,1 kW oscyluje w granicach 200-250 zł a samo przewinięcie to koszt około 160 zł .

Jeśli silnik jest dobry to wielka szkoda go marnować , spróbuj znaleźć kogoś kto posiada na zbyciu trójfazowy i zechce w rozliczeniu przyjąć twój silnik.

Przewinięcie silnika wiąże się z wymianą tabliczki zaciskowej , jeśli koniecznie potrzebujesz silnika to zadbaj by miał wyprowadzone wszystkie końce i początki uzwojeń(6 szt) , wówczas będzie ci łatwiej wrócić do zasilania jednofazowego(w razie potrzeby)