Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie subwoofera aktywnego

14 Wrz 2010 16:58 4959 6
  • Poziom 2  
    Otóż mam taki problem:

    - Posiadam subwoofer aktywny, w którym są wejścia o nazwie : GND , +(POWER) , ON . Do tego są jeszcze wejścia LINE INPUT( na chinch) , HIGH LEVEL INPUT .

    - W samochodzie mam wyprowadzony czerwony kabel od akumulatora, 2 x przewód RCA wychodzący z radia, niebieski kabelek wychodzący z radia(z tego co mierzyłem ma on 12 V, tak samo jak i czerwony) .
    Problem jest taki, że dioda w subie świeci się na czerwono, ale nic nie gra, nie wiem jak podłączyć tą rzekomą masę, czy mógłby mi ktoś tutaj napisać szczegółowo co robić? :( Byłbym bardzo wdzięczny .
  • Poziom 14  
    Masę podłącz do dowolnego miejsca karoserii możliwie jak najgrubszym przewodem , niebieski przewód steruje włączaniem i wyłączaniem subwoofera . Musi chodzić jak nie jest uwalony...
  • Poziom 2  
    Zrobiłem tak jak mówiliście, ten sub wgl bardzo dużo zabiera prądu z akumulatora - > na odpalonym silniku obroty wzrosły . Podłączałem też inne urządzenie prócz radia i też nic .
    - Nie działa, możliwe, że coś jest z tubą . Co tam się mogło zepsuć?
  • Poziom 12  
    Masę masz podłączoną napewno? Daj zdjęcie jak masz to podłączone. I od czego ta czerwona dioda? Ten niebieski kabelek to REMOTE po włączeniu radia pojawia się tam 12V po to aby włączyć wzmacniacz w tym wypadku sub aktywny.
  • Poziom 2  
    Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęcia (brak aparatu)

    Niebieski przewód jest podpięty do == > ON
    MASA do -- >> GND ( kabelek podpięty jest do karoserii w miejscu nie pomalowanym, przewodzi napewno )
    Czerwony kabel od akumulatora do == > "+"POWER

    Próbowałem już chyba wszystkich podłączeń z tymi 3ma wejściami, nie wiem czy przez to nie spaliłem czegoś w tubie(może bezpiecznik tam jakiś jest?) na radiu wszystko mam uruchomione. Dioda czerwona pali się gdy radio włączone i gaśnie kiedy się je wyłącza :) ale dźwięku jak nie było tak nie ma .
  • Poziom 11  
    Ale masę bardzo ciężko znaleźć przez lakier w samochodzie.
    Ja u siebie w bagażniku przewierciłem dziurę wiertarką (dowolne miejsce byle kabla starczyło) i przykręciłem kabel do karoserii - taka masa jest pewna.

    btw. zapalała ci się ta dioda na subie choć na chwilę za zielono?
  • Poziom 2  
    Nigdy! Przyniosłem sub'a do domu podłączyłem go pod zasilacz 12V - do "+" wpiąłem + , a do GNB - , chinche od wieży, jeszcze nigdy nie zaświeciła na zielono, nawet nie wiem czy posiada ona taką możliwość ;)