Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
SterControlSterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

fujitsu-siemens (amilo Pa 1510), nie działa wyjście s-video

15 Wrz 2010 13:40 3713 14
  • Poziom 11  
    Witam, problem jak w temacie, zakupiłem nowiutki, sprawny kabelek s-video, by podłączyć laptopa do telewizora (TV Grundig arcanace), lecz po podłączeniu do TV nie widać na telewizorze obrazu, jedynie gdy naciskam w lapku przycisk od zmiany wyjścia obrazu (lapek, monitor zewnętrzny etc), to na TV widać "mignięcie".

    W opcjach wyświetlania ekranu nie znalazłem żadnych errorów etc. Kombinowałem ze zmianą rozdzielczości, częstotliwości wyświetlania. Nie sądzę też by wymagało to jakiegoś dodatkowego oprogramowania. Jakieś pomysły?
  • SterControlSterControl
  • Poziom 11  
    Częściowo udało mi się rozwiązać problem. "Częściowo" dlatego, że obraz wyświetla się na TV (wystarczyło doczytać manual, należało wyłączyć lapka i tv, dopiero podpiąć kabelek i włączyć). Natomiast nadal nie jestem zadowolony, bo wyświetla mi się tylko 'tapeta' na TV, działa to jak przedłużenie pulpitu. W efekcie mogę oglądać filmy i to co przeciągnę do TV, natomiast nie działa tryb full-screenu. (w momencie włączenia full-screenu wyświetla się on na ekranie lapka, nie TV).

    Próbowałem zainstalować ATI catalyst control center byś coś pokombinować z obrazem, ale to dziadostwo (aplikacja) nie chce się odpalać w ogóle. Korzystałem kiedyś z tego na PC-cie i tam to działało.

    Czy możliwe jest by ATI CCC w ogóle nie współpracowało z moją kartą? (ATI RADEON X1100). Na stronie ATI znalazłem tylko informacje, żeby oprogramowania do tego modelu lapka szukać na stronie producenta. Na stronie fujitsu-siemens takowych aplikacji nie ma. Jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    We właściwościach ekranu gdzie wyświetlone masz oba urządzenia, kliknij prawym klawiszem myszki na ekranie TV (zapewne ten oznaczony 2) i z podręcznego menu, które się rozwinie wybierz opcję: Ustaw jako Podstawowy (lub Główny). Teraz film powinien wyświetlić się na TV i dać się powiększyć. Ale pamiętaj by po zakończeniu oglądania z powrotem ustawić laptopa jako ekran główny. W przeciwnym wypadku po restarcie obraz będzie automatycznie przełączany na TV i jeśli go nie będzie nie ujrzysz pulpitu... ;)
    Jeśli w sterownikach Ati od Fujitsu nie było CCC, to oznacza iż Twoja karta z takowym nie współpracuje...

    MfG
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Subedit świetnie sobie tez radzi z wyborem pelnoekranowego oglądania bez zmian ustawień systemowych. Pełnoekranowe aplikacje typu gry zazwyczaj "zamrażają" obraz na TV. Możesz jeszcze wybrać opcję klonowania. Wtedy masz to samo na obu urządzeniach tylko nie przesadź z rozdzielczością i odświeżaniem TV.
  • SterControlSterControl
  • Poziom 11  
    co do rady kolegi seweb:

    nie mogę u siebie ustawić TV jako ekran podstawowy, właśnie w tym problem. Na dowód dołączam screena.
    fujitsu-siemens (amilo Pa 1510), nie działa wyjście s-video
    Opcja 'podstawowy' jest po prostu nieaktywna, nie wiem co z tym zrobić.
    Gdy zaznaczę 'dołączony', to TV służy za przedłużenie pulpitu, jak pisałem w pierwszym poście.


    co do subedit'a, sprawdzę dzisiaj.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Jasne rozumiem, ale ze screen -u wynika że ekran jest nieaktywny (niepodłączony). Przy takim statusie to zrozumiałe iż nie możesz ustawić go jako podstawowy...
    Czy podłączany TV to LCD? Jeśli tak to ustaw mu we właściwościach takie parametry wyświetlania jak ma laptop, czyli jak widzę 1024 x 768 dpi. No chyba że jest to jakaś panorama wtedy ustaw 1280 x 800 dpi. Może to ułatwi sprawę... :)

    MfG
  • Poziom 11  
    Podłączany TV, to zwykły kineskopowy telewizor (grundig arcance). Akurat na screenie był 'odkliknięty', gdy aktywna jest opcja 'dołączony', też nie można go ustawić jako podstawowy. (Screen poniżej)
    fujitsu-siemens (amilo Pa 1510), nie działa wyjście s-video



    Rozdziałki są raptem dwie do wyboru (te na TV), 1024x768 i 800x600 pix.

    Pokombinowałem z różnymi programami do wyświetlania filmów --> bestplayer, smplayer, subedit etc. Co ciekawego - smplayer'em mogę ustawić fullscreena na TV, tyle, że... nie wyświetla wtedy obrazu (film chodzi, lecz ekran totalnie czarny).

    Spróbuję poinstalować różne kodeki, może to coś zmieni. Do tej pory (od kilku lat) używam stale kodeków XP codec pack 1.3.4 - nigdy nie miałem z nimi problemów.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    cyt: "Podłączany TV, to zwykły kineskopowy telewizor (grundig arcance)."

    Jeśli to faktycznie zwykła kineskopówka to jej możliwości jeśli chodzi o rozdzielczość obrazu są mocno ograniczone. Z zasady 800 x 600 dpi to max a i z taką rozdzielczością bywają problemy. Pamiętaj iż rozdzielczość sygnału PAL dla którego by on budowany wynosi 720 x 576 dpi. :)

    MfG
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Podłączałem różne zestawy i czasem po prostu nie chciały ze sobą współpracować. Masz już pulpit więc nie ma co mieszać z kablami (svideo na chinch). Jeśli video w małym oknie da się przenieśc na TV a po kliknięciu na full znika to możesz się bawić w rozciąganie. Jak pisałem W subedit masz opcje wyboru pełnego ekranu i dla mnie to było jedyne wyjście w kliku przypadkach. Upewnij się też czy ustawienia Pełnego Ekranu nie przekraczaja zakresu TV ( w danej aplikacji - opcje pełnego ekranu).
    Sprawdź odświeżanie TV (ustawienia monitora ) na 60 Hz. Jeżeli TV nie obsługuje np 100 Hz uważaj bo za niskie i za wysokie mogą uszkodzić sprzęt.
  • Poziom 11  
    No faktycznie zostało bawić się w 'rozciąganie'. TV 100hz jest więc nie powinno być problemu. Temat zostawię póki co otwarty, może na coś ktoś jeszcze wpadnie.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    witam, jestem tu nowy i nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale ale wydaje mi się że mam podobny problem to kolegi choć nie identyczny.
    Zakupiłem KONWERTER VGA/DSUB--EURO i podłączam go do wejścia VGA w karcie grafiki geforce 2 MX/MX 400, telewizor skytronic kineskopowy. pulpit sie wyświetla nawet znośnie bo po lekkiej poprawce ucina tylko jakies 2-3cm obrazu od góry. Natomniast gdy uruchamiam odtwarzacz filmów to film nie dopasowywuje sie do odtwarzacza, tak samo jest na full screen, wyświetla mi poprostu górną przybliżoną część filmu..... próbowałem wiele odtwarzaczy, subedit,allplayer, VLC player, media player clasic, i nic to samo. w suedicie bawiłem sie też w zmianach rozdzielczosci, w efekcie w najlepszym przypadku obraz filmu pojawial sie caly lecz podójny dzielony na środku linią pionową. gdy zmieniłem w komputerze rozdzielczośc wyświetlania programem PowerStrip z PAL 768x576 na 720x576(PAL 50Hz) to również obraz filmu dzielił mi sie na dwa takie same obrazy pionową linią na środku. nie mam pojęcia jak to naprawić, walcze z tym cały dzień, byłbym wdzięczny za pomoc
  • Poziom 11  
    Napisz kolego jaki masz system jeszcze. Mi ostatecznie pomogło używanie zwykłego windowsowskiego media playera (full screen się wyświetlał, ale wiadomo, napisów nie puszczę w tym programie).

    Zdarzyło mi się też, że któregoś razu przy uruchamianiu obraz tak jakby "zaskoczył" i widziałem na TV klon pulpitu. Następnym razem już znów była lipa.

    Widocznie, tak jak pisał któryś z kolegów wyżej czasami po prostu sprzęt nie da rady w takiej konfiguracji ni jak pracować.

    A o system pytam, bo na win vista (komp kolegi) już w ogóle obrazu nie było, win7 działał identycznie jak na XP.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    posiadam windows XP service pack 1,

    mi pulpit pokazuje na telewizorze praktycznie bez problemowo (u góry ucina może z 2cm) i wszystko inne działa nawet filmy z youtube na full screen wyświetla bez problemu lecz z filmami z odtwarzaczy są problemy takie jak opisałem
  • Poziom 30  
    Saikomiki ?

    Za co ty rozdajesz te POMÓGŁ ?
  • Poziom 10  
    i jak z moją sprawą? pomoże ktoś?