Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pojazd gasienicowy zdalnie sterowany

wiesiek132 15 Sep 2010 18:13 6114 27
    wiesiek132
    Level 10  
    Chcialbym uzyskac od ktoregos z uzytkownikow pomoc, poniewaz mam problem jak zbudowac czolg.

Do napedu chcialem uzyc dwoch silniczkow od "wkretarek z promocji" oczywiscie identycznych. Lecz zastanawiam sie nad tym jaki zrobic naped czy z dwoch silniczkow czy z jednego i zrobic jakies przekladnie? Oczywiscie chcialbym by byl zdalnie sterowany. I mam pytanie czy do "dobrego skrecania" musze uzywac jakis serwo mechanizmow czy wystarczy mi wziecie z lodzi zdalnie sterowanej pakiet elektroniki by poprostu skrecac? Tak jak w temacie chcialbym by ten pojazd byl na gasienicach wiec kolejne pytanie czy zrobic samemu gasienice czy lepiej kupic gotowe ? I oczywiscie budzet mam ograniczony wiec prosze o jakies "tanie" mechanizmy. Uprzedzam ze w tym temacie jestem zupelnie nowy, wiec prosilbym o zrozumiale i przydatne informacje. Dziekuje z gory wszystkim uzytkownikom za pomoc.
    Mr Killer
    Level 14  
    Ha kolega widze podobnie jak ja.

1. Zatem Sterowanie musi być oddzielne dla każdej z gąsienic.
    2. jak już doszedłem chyba lepiej kupić oryginalny czołg-zabawkę i zrobić sterowanie przez tranzystory.
    3. Napęd oczywiście z 2 silników, no chyba, że chcesz się bawić w przekładnie i inne bzdety, co raczej jest drogie i trudne do zrobienia.
    4. Ja z Gąsienic zrezygnowałem na samym początku zamiast tego będą 2 lub 3 koła, z każdej strony pojazdu, o szerokości co najmniej 6cm.

Trochę informacji odnoście sterowania masz już parę tematów wyżej lub niżej. ( Pług RC z napędem czołgowym)
    dj-glok15
    Level 11  
    to zależy od pakietu sterującego jaki miałeś w łodzi
    jeśli to niebyła zabawka z tesco to powinno się udać na jedno serwo przypadałby jeden silnik
    który byłby sterowany sterujący za pomocą regulatora obrotów(w samochodzie RC masz zazwyczaj jeden taki)

gąsienice jak zrobić to znajdziesz tu: http:
    //www.dioda.com.pl/forum/topics20/gasienice-do-naszego-robota-vt2817.htm?highlight=g%B1sienice
    wiesiek132
    Level 10  
    Aha a dlaczego kolega zrezygnowal z gasienic ? a czy gasienice nie beda lepsze w terenie niz kola ?
    jednak ja zostaje przy gasienicach, chociaz opcje 6 kol tez rozpatruje.
    lodz zobaczylem 4 lata temu na stronie www.zdalniesterowane.pl .. lodz jest sterowana przez zatrzymanie jednej ze srub napedowych. czyli tak jak kolega powiedzial.
    mam pytanie co do stelaza, bo nie wiem jak go zrobic czy z katownikow o srednicy 1cm czy z jakis listewek aluminiowych (czy cos takiego).
    co do silnikow to czy od razu je "podczepic" do kol w gasienicach czy przez jakas przekladnie ? i gdzie mialbym zrobic "srodek ciezkosci" ? bardziej z przodu, z tylu czy na srodku ? i 2 pytanie zwiazane z silniczkami to jakie te silniczki kupic ? i jak ktos wie to gdzie i w granicach 50 zl za sztuke.
  • Helpful post
    Mr Killer
    Level 14  
    Ok.
    Z gąsienice odpuściłem z lenistwa :)
    Tak, takie sterowanie jest dobre ale pod warunkiem, że masz przestrzeń do manewrowania, bo do tyłu już nie pojedziesz. Jeśli chcesz tylko takie opcje - jazda w przód i skręcanie, to dam ci schemat do fajnego nadajnika i odbiornika sterowanego potencjometrem.
    Jeśli chodzi o sam napęd to silniki musisz dać przez sporą przekładnie np. 1:250 wtedy nie będzie pędzić 100km/h ale łatwo podjedzie pod górkę itp.

Ja kupuje 2 takie same wkrętarki z jakiegoś demobilu warsztatowego z nich silniki wraz z przekładniami już. w ogólnym rozrachunku i tak muszę zrobić jeszcze przekładnie łańcuchową ale to ze względu na cel budowy mojego pojazdu.

PS na silniki i przekładnie wydałem 25 zł z przesyłką! :)
    wiesiek132
    Level 10  
    Aha.. a te przekladnie to jak ja mam ja zrobic ? 1:250 (1 to wkretarka, a 250 to przekladnia?) a silniczki to o jakiej mocy ? i czy lepiej bedzie zrobic je na akumulator ze skutera czy oddzielnie do kazdego silniczka ?
    a czy jak bym chcial by jezdzil do tylu to czy bym musial dawac kolejny silniczek do jazdy do tylu czy jak ? Tak jak mowilem : "w tych sprawach jestem nowy" wiec prosze o wytlumaczenie najbardziej tego 1:250 bo jakos tego nie moge rozkminic. Serdecznie dziekuje za pomoc.
  • Helpful post
    Mr Killer
    Level 14  
    chodzi o ilość przełożeń. Aby oś napędzana (ta z gąsienicami) wykonała jeden obrót silnik musi wykonać ich 250. To był taki przykład. Jak kupisz działającą używaną wkrętarkę to ona jest już z przekładnią (chyba planetarne) i tam przełożenie jest jak 1 do 150 około, a to troche za mało, chyba, że czołg ma szybko jeździć a mieć dużą moc do pchnięcia czegoś.

Silniczki z wkrętarki mają zwykle od 15 do 30 wat nam wystarczy 20 w zupełności. Jak chcesz jeździć do tyłu to zmieniasz bieguny w silniku (odwracasz napięcie)

Znasz się chodź trochę na elektronice?
    wiesiek132
    Level 10  
    troche sie znam wiem co to tranzystory itd. lecz nie wiem co i jak zrobic.
    myslalem o tym by dac poprostu akumulator, silniczki, pakiet sterujacy i to wszystko. ale jednak sie nie poddam i dam rade :) dzieki za pomoc i zycze Ci milej wspolpracy ze mna :) bo "jestem pilnym uczniem"
    i co mialbym zrobic z tej elektroniki ?
    Mr Killer
    Level 14  
    Póki co sam szukam ale mam pewien pomysł jutro skonsultuje sie z dziadkiem radiowcem i popracuje nad przeróbką układu. Ide spać, bo szkoła rano wzywa.

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1768453.html

Przeczytaj ten topic odnośnie sterowania tam jest.
    wiesiek132
    Level 10  
    Aha no ale jesli bym chcial uklad sterujacy wziac od wczesniej wspomnianej lodzi to czy moglbym go uzyc bo np chcialbym miec jak najmniejsze wydatki.
    Niestety budzet mam ograniczony :( dzieki za pomoc :) i czy do silnikow moglbym uzyc tej aparatury czy lepiej jakiejs innej bo chyba w lodzi mam 2 kanalowa, poniewaz mam dwa silniczki wiec wydaje mi sie ze sie nada.

a co do silniczka to jak by mi sie udalo dac takie 2 i podlaczyl do tego ukladu sterujacego. i oczywiscie oddzielne zasilanie

http://allegro.pl/silnik-bezszczotkowy-48v-350w-silnik-do-skutera-i1219549383.html#gallery

albo
    http://allegro.pl/silnik-do-hulajnogi-elektrycznej-120-w-i1226550152.html
    Mr Killer
    Level 14  
    trochę przesadziłeś z mocą z 15kg pojazdu robisz 100kg czoł z 300 amperowymi akumulatorami

mówiłem kupujesz 2 silniki 30 watowe z przekładnią - 2 takie same wkrętarki z demobilu (nie więcej jak 50 zł z dostawą za wszystko)

Jak się uprzesz na te 120wat to sterowanie przez triaki albo przekaźniki z 2 akumulatorów 12v samochodowych połączonych szeregowo. Problem w tym, że będzie ci to strasznie zrywać aż spalisz silniki lub przekaźniki a nie wiem, czy dobierzesz do tego regulator silników.
    wiesiek132
    Level 10  
    aha czyli poprostu z moca przesadzilem. a jesli bym dal 2 wkretarki z castoramy czy innej firmy to te najtansze moga byc ? czyli mowisz ze 30 watowe moga byc. a czy one beda z przekladniami ? bo tak mysle nad zrobieniem ich ale nie wiem od czego sie mam zabrac. i dzieki za odpowiedz. i mam pytanie jak bym chcial regulowac predkosc to w jaki sposob moglbym to zrobic. tak jak mowilem to jestem w tym temacie nowy i z elektronika na powaznie mialbym doczynienia 1 raz. i czy silniki od razu polaczyc do przekladni ? czyli ze przez zebatke do osi gasienic.
    i czy sterowanie z tej lodzi moze pasowac ? oto link do lodzi
    http://zdalniesterowane.pl/?s=home&category_id=4;1&tab_id=&page=&firma_id=&product=&product_id=30

i czy nie spali mi sie ten uklad sterowania przy "zabawie"
    i czy moge uzyc do tego inny akumulator do zasilania silnikow ? i jaki uklad chlodzenia silnikow mam zrobic ? bo myslalem by dac 2 wiatraczki (komputerowe) o tej samej (mniej wiecej) wielkosci co silniczki.
    wymiary pojazdu wynosza 500-700mmx400-500mm a wysokosc ok 350mm

a takze mam pytanie czy nadajnik ten moze byc czy mam kupic nowy/uzywany.
    bo szczerze mowiac nie wiem ile ona ma kanalow. a lodke ta to mam wiec pakiet sterujacy wezme sobie z niej :]
    Mr Killer
    Level 14  
    nadajnik 27 mhz 2 kanały znaczy tam 27 mhz z przecinkiem ale po rozkręceniu jego powinien być albo trymer albo kwarc jeśli kwarc, to będzie działać.

Sygnał z odbiornika przez regulator, bo odbiornik spalisz
    wiesiek132
    Level 10  
    Aha. a czy takie 2 silniki mogly by sie nadac ?
    http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p3870,pulso-x2203-34
    i co do tego pakietu to mam go w lodce ale lodke mam na gwarancji wiec musze jakis identyczny zamiennik kupic? i czy bedzie dzialac tak ze:
    1 gasienica sie zatrzyma np lewa to skreca w lewo a jak prawa to w prawo ? i myslalem o podlaczeniu tego pakietu do akumulatora i silnika. czyli ze jeden kabel laczy sie z silnikiem a 2 z akumulatorem. czy moge takie polaczenie zastosowac ?

i czy ktorys z tych moge zastosowac ? http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?k83,silniki-elektryczne-silniki-komutatorowe
    Mr Killer
    Level 14  
    nie rozumiem jak jeden kabel z silnikiem drugi z aku? ... Pakiet w sęsie odbiornik tak?

Stary zobacz sobie te temat przeze mnie założony ,,pług RC z napędem czołgowym''...

Pisałem Ci pare razy, że sygnał z odbiornika w pojeździe musi iśc, przez układ wzmacniacza/regulatora lub przekaźniki... bezpośrednio to możesz malutkie silniczki napędzać.
    Odnośnie pytania, o sterowaniu, to będzie tak jak w łódce czyli działają 2 jedzie do przodu działa jedna (jeden kanał) skręca. Sęk w tym, że do tyłu tym nie pojedziesz.

Odnośnie silnika pisałem wkrętarka stara akumulatorowa. Kupujesz takie 2 za bezcen (dosłownie) tam masz silnik + przekładnia już. Ten silniczek modelarski jest trzyfazowy a z tego co kojarzę to 3 fazy są raczej na prąd zmienny?... Poza tym musiałbyś dokupić/zrobić przekładnie...

Przy czym odnośnie samego silnika nie jestem pewien.
    Nie komplikuj sobie życia tylko zrób jak mówię, troche informacji masz w tym ww. temacie...
    Powodzenia :)
    wiesiek132
    Level 10  
    dzieki :] a ten wzmacniacz/regulator jaki musialbym kupic ? czy znajde go w tym sklepie gdzie sa silniczki ? czy to gdzies indziej musialbym kupic ?
    a co do odbiornika czy ten od lodzi moze byc czy musze jakis inny zamiennik kupic ?
    wiesiek132
    Level 10  
    Aha.. no ok :] po glebszym przeczytaniu powiem Ci ze nada sie i to bardzo dobrze :] dziekuje za odpowiedz :]
    Powiem Ci ze za ten odbiornik sterujacy z lodzi w sklepie gdzie kupowalem powiedzieli ze sprowadza mi za 50 zl :(
    Madrik
    moderator of Robotics
    Tylko, że w linku masz samą płytkę. Części i montaż też kosztują. Do takiego układu nie wsadzisz elementów o tolerancji 10% (czyli najtańszych).
    Po drugie - czy dasz radę wystroić precyzyjnie układ?
    wiesiek132
    Level 10  
    Wydaje mi sie ze nie dam rady wiec co mi radzisz ? a nie wiesz czy w tej firmie sprzedaja te plytki z elementami od razu ? czy musze samemu ? bo szczerze mowiac chcialbym by mi zrobili ta plytke i dostroili ja do pilota.
    Mr Killer
    Level 14  
    ale teraz mówisz o odbiorniku, czy o sterowaniu napędem? Przy samym regulatorze silnika nic nie musisz ustawiać, jedyne co to znaleźć elementy i go złożyć. Jeśli chodzi o sterowanie to już nie wiem czy masz odbiornik i nadajnika szukasz czy na odwrót...
    wiesiek132
    Level 10  
    Chodzi mi o sterowanie napedem czyli skrecanie itd.
    bo "pilot" do kierowania mam. i mowie raczej o odbiorniku czyli tym co chcialem z lodzi wykorzystac wiec pewnie o odbiorniku mowie.
    Mr Killer
    Level 14  
    Skoro masz nadajnik i odbiornik z łodzi to o co chodzi? wszystko jest tylko regulator pracy silnika musisz kupić + elementy do niego.
    wiesiek132
    Level 10  
    Aha no ok a mozesz mi powiedziec czy na stronie www.modelarnia.pl dostane te czesci ? czyli czy dostane regulator i czesci do niego ?
  • Helpful post
    Mr Killer
    Level 14  
    kurteczka. Jesteś z wawy więc sklepów z elektroniką masz co najmniej z 15 tam części w link do strony AVT z regulatoreem jest wyżej
    wiesiek132
    Level 10  
    Czy moge dac 2 regulatory obrotow ? czyli oddzielnie na kazdy silnik ?
    Jakie zrodlo zasilania mam dac ? bo zdecydowalem sie kupic 2 silniki modelarskie 540 lub 560 (ze wzgledu na koszty)
    Mr Killer
    Level 14  
    akumulatorek, lub jakiś pakiet. Zależy co dostaniesz, jaki masz prostownik itp. Ja akurat wziąłem akumulator samochodowy
    pawel4090
    Level 14  
    wiesiek132, kup dwa regulatory, będziesz miał dowolne sterowanie, każdym z silników.