Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

hp laserjet 1000 prawie martwa

electro 16 Wrz 2004 20:23 1685 7
  • #1 16 Wrz 2004 20:23
    electro
    Poziom 17  

    witam mam problem z drukarka hp LJ 1000 po podlaczeniu kabla do kompa wszystko sie ladnie instaluje na drukarce swieci zielona. Pr\y probie wydruku cisza. Po wlaczeniu drukarki do zasilanie silnik nie pracuje, a jedynie "tyknie", przy probie wydruku strony testowej guzikiem z tylu chwile ruszy silnikiem i nic. Czasem zapalaja sie dwie diody na raz co to moze byc ?
    pozdrawiam

    0 7
  • #3 16 Wrz 2004 20:50
    Telex
    Poziom 26  

    W tej drukarce przy rozruchu zawsze pierwszy po utrwalaczu włącza się silnik lusterka lasera. I tu w tym przypadku tutaj bym szukał. jeśli wykrywa drukarkę i jest komunikacja z PC to nap 5V jest ok. Poszukałbym też usterek w samym zasilaczu po stronie wtórnej (kondziorki filtrujące). Ewentualnie cewka jeśli po uruchomieniu drukarki jest wszystko ok. a przy pobieraniu samego papiera to elektromagnesik i zębatkę którą jest zazębiana w momęcie brania papieru.


    Kolega był pierwszy postawił na utrwalacz.

    0
  • #4 17 Wrz 2004 11:23
    electro
    Poziom 17  

    fuser jest raczej dobry grzalka ma rezystancje termistory maja po okolo 350k, ale drukarka nawet nie zalacza przekaznika grzalki. Jesli chodzi o silnik to raczej tam jest ok, bo jak pisalem przy probie wydruku strony probnej chwile sie obraca. Zobacze jeszcze laser

    0
  • #5 17 Wrz 2004 11:53
    Telex
    Poziom 26  

    Silnik od luterka lasera - często się tuleje zacinają - trzeba wyczyścić i przesmarować - będzie głośniej chodzić ale będze działać. Było tego na forum dużo. Poszukaj na forum - powinien być opis przeprowadzenia czyszczenia.

    0
  • #6 17 Wrz 2004 16:00
    electro
    Poziom 17  

    Silniczek niestety nie jest zatarty. Sprawdzilem jeszcze raz przy probie wydruku wypisuje ze wykryto blad utrwalacza. No wiec zabralem sie za dokladniejsze ogledziny i zauwazylem ze na jednym termistorze jest napiecie 3.5V a na drugim 0.32V nie mam niestety schematu zeby to sprawdzic.[/b]

    0
  • #7 18 Wrz 2004 12:17
    alek25
    Poziom 23  

    Stawiam na grzałkę , pomiar jej rezystancji nie jest adekwatny do jej sprawności , na elektrodzie jest do niej serwisówka , możesz sprawdzić po objawach . Jeśli na moment rusza silnik i nic więcej to właśnie jest błąd grzałki . Ta drukarka nie posiada zaawansowanej elektroniki i nie bardzo potrafi "powiedzieć" co ją boli :)

    0
  • #8 25 Wrz 2004 13:20
    electro
    Poziom 17  

    ok mam druga, ale sprawna taka drukarke, Zamienilem plyty glowne i dziala. Okazuje sie ze uszkodzona jest elektronika a dokladnie padl procesor na plycie, na wejsciu termistora z fusera ma zwarcie. Domyslam sie ze zakup takiego procka raczej niemozliwy, pozostaje cala plyta czy ma ktos z was na sprzedaz ?

    0