Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Saeco Vienna wolno chodzi zaparzacz

skywalker8217 17 Sep 2010 10:02 8411 11
    skywalker8217
    Level 14  
    Witam.
    silnik zaparzacza chodzi bardzo wolno. na wyjŚciu jest 5v zamiast okoŁo 30v.
    wymieniŁem tip33 diodĘ zenera i t8 ale nic siĘ nie zmieniŁo.
    ma ktoŚ pomysŁ co moŻe byĆ uszkodzone na pŁytce?
    na nowej chodzi jak zŁoto.
    dziĘki z gÓry za wszystkie sugestie.
    pozdrawiam.

Proszę poprawić post zgodnie z pkt 15 Regulaminu.
    <skryn>
    chrisro
    Level 13  
    Mam to samo. Kolego co pomogło?
    BRum
    Level 21  
    Do wymiany tranzystor TIP33C i być może dioda ZD 33V czasem leci mostek Gretza.Na wyjsciu musi być 33V.Najlepiej wymienić tranzystor i diodę równocześnie .Powinno ruszyc.
    marcinc711
    Level 9  
    Witam, Panowie miałem taki sam problem. Zmieniłem triaka i diodę, ekspres ruszył, ale kawa nie leci, wysypuje suchą i to nawet nie do pojemnika, pompka chodzi jakby ciszej/słabiej niż poprzednio para leci i co ciekawe na wstępie woda kapie tak jak na początku zaparzania. Zaparzacz staje w pozycji parzenia i poza wstępnymi kropelkami woda nie leci,proszę o sugestie
    BRum
    Level 21  
    Brak przepływu wody,dlatego pompka chodzi ciszej.
    Jaki tam jest bojler ,jeśli typu J to na pewno zapchany na wyjściu.Wymontować i sprawdzić drożność bojlera oraz wężyków ciśnieniowych.Jak zapchane to potraktować 30% kwasem fosforowym lub kamixem.
    marcinc711
    Level 9  
    Jeszcze jedno, kawa ląduje na tacce a nie w zaparzaczu. Koła zębate ustawiłem w pozycji "home" możliwe że się rozregulowały same? Czy może to mieć związek z zatkanymi rurkami?
    BRum
    Level 21  
    Zaparzacz da się wyjmować bez problemu?
    marcinc711
    Level 9  
    Czujnik? Gdzie on jest? To jeden z tych dwóch na dole? I jak się robi reset? Z góry dzięki
    BRum
    Level 21  
    Sorry,pomyliłem z DeLonghi w Saeco Viena nie ma czujnika Hala.
    marcinc711
    Level 9  
    Zaparzacz da się wyjąć po odkręceniu śrubki. Zapchany raczej nie jest, woda Leci bez problemu. Jak się robi reset?
    obi69
    Level 11  
    U mnie wystarczyła wymiana TIP33 (+pasta termoprzewodząca). W sklepie nie mieli TIP33 więc wsadziłem TIP35.