Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piła tarczowa ręczna (pilarka) elprom - klinuje się

phanick 18 Sep 2010 01:33 10962 15
    phanick
    Level 28  
    Witam serdecznie!
    Znalazłem u siebie w zakamarkach ręczną pilarkę (bodajże firmy Elprom Łowecz). Do pilarki tej mocuje się wiertarkę Elprom, taką jak ta:
    Piła tarczowa ręczna (pilarka) elprom - klinuje się o mocy 420W i chyba 1000 obrotów (nie powiem ile dokładnie bo nie jestem w stanie odczytać naklejki).

Pilarka działa, jednakże problem jest taki że gdy wchodzi więcej jak 2cm w drewno to się mocno klinuję i obroty mocno spadają i często się nawet zatrzymuję. Chciałbym się zapytać jak można to naprawić.

1. Wiertarka może nie jest zbyt dużej mocy, no ale wszyscy wiemy że ta wiertarka prędzej wypadnie z rąk niż się zablokuję przy wierceniu otworów, także siłę ma.

2. Przy obracaniu ręką tarczy w tej pilarce dochodzę do wniosku że ma ona nieregularne bicie jakieś 1 czy 1,5 milimetra. Sytuacja jest o tyle dziwna, że tarcza po wyjęciu z pilarki wydaje się idealnie prosta. Tarcza w pilarce jest mocowana w dziwny sposób - spróbuję to narysować widok z boku (to tylko schemat, pominąłem metalową konstrukcję pilarki)

Te szare części są wykonane z jakiegoś dziwnego rodzaju metalu (łatwo brudzi ręce, w dotyku podobny do grafitu - może ołów? i średnio twardy - raczej miękki). No i to że są tak spiłowane. Natomiast na elemencie 3 jest podziałka i wskazówka. I w zależności od tego jak ustawie element 3 to zwiększa sie lub zmniejsza bicie tarczy. Jak na podziałce jest 5 to bicie jest bardzo duże, jak jest na 0 to bicie jest w granicach 1milimetra. Nie udało mi się tak wyregulować żeby nie było bicia. Może bo te elementy szare się zużyły.

Jak wywiercę np. w jakiejś desce szczelinę, to potem z wielkim trudem wkładam tarczę w nią - praktycznie nie chce wejść. Szczelina jest albo trochę krzywa, albo za wąska.

3. Tarcza ma taki kształt:

Jeden ząb jest skrzywiony o 1 mm w lewo, drugi o 1 mm w prawo, i tak naprzemiennie.
    Czym taka tarcza różni się np od takiej:
    Piła tarczowa ręczna (pilarka) elprom - klinuje się Piła tarczowa ręczna (pilarka) elprom - klinuje się

Chodzi mi o to że w tej ze zdjęcia zęby są proste, tylko końcówki mają trochę szersze i przez to cięty otwór jest szerszy od całej piły i pewnie piła wchodzi w niego z łatwością. No i zębów jest mało.

Jak można sprawić, żeby ta pilarka cięła drewno lżej? Bo powiem szczerze że nawet strasznie ciężko jej ciąć deski grubości 1cm.

pozdrawiam!
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Witam

Te tarcze które pokazałeś na zdjęciach to tzw. widia. Do cięcia twardych materiałów np. płyta wiórowa , MDF , aluminium. Tarcza którą masz to zwykła piła do drewna , rozsunięcie zębów tzw. rzaz jest włąśnie po to aby tarcza się nie klinowałą. I pierwsza najważniejsza sprawa : Czy jest odpowiednio naostrzona? Jak będzie tępa to takie będą efekty.
    User removed account
    User removed account  
    phanick
    Level 28  
    A jak mam sprawdzić czy jest ostra? W dotyku palcami jest.
    Ustawiłem na zero i nadal jest malutkie bicie.

Rozgiąłem kombinerkami zęby trochę bardziej i powiem że teraz dużo lżej się sprawuję - ale nie przypomina to jeszcze cięcia gorącym nożem masła.
    landy13
    Level 31  
    Jeśli chcesz uniknąć klinowania to zwiększ bicie. Efekt będzie taki jak przy rozginaniu zębów.
    phanick
    Level 28  
    Tego tez próbowałem. Zwiększyłem bicie, i wtedy podczas cięcia cała piła, drewno i moje ręce je trzymające wpadają w takie drgania, jakbym obsługiwał młot pneumatyczny.
    User removed account
    User removed account  
    phanick
    Level 28  
    No mówię że to jest z wyglądu normalna pilarka tarczowa, aluminiowa tylko po prostu jako silnik służy wiertarka. Na schemacie nie narysowałem obudowy ale wierz mi że ona ją posiada ;)
    Mogę zrobić jutro zdjęcia jeśli tak bardzo chcecie zobaczyć.
    Obudowa tej pilarki jest naprawdę solidna, bo pozwala ustawić tarczę pod dowolnym kątem (0-45stopni) oraz regulować głębokość jej wysunięcia ponad blat.
    rupcio
    Level 17  
    Bardzo możliwe, że powodem kłopotów jest stępienie piły. Trzeba spróbować ją naostrzyć. Można to zrobić trójkątnym pilnikiem. Ostrzy się na przemian kolejne zęby jeden z jednej, drugi z drugiej strony, tak aby krawędź tnąca zęba powstawała po tej stronie, w którą ząb został odgięty przy rozwodzeniu. Można też zrobić to na szlifierce z odpowiednią tarczą, ale wymaga większej wprawy niż praca trójkątnym pilnikiem.
    phanick
    Level 28  
    Powodem kłopotów jest to że tarcza biję. I mimo tego że powstała szczelina jest ciut szersza od szerokości tarczy, to jednak bicie tarczy sprawa że podczas piłowania tarcza ma `ciasno` w tej szczelinie. W efekcie już po dwóch cięciach tarcza robi się dość gorąca, drewno w miejscu cięcia też i czasami nawet widać że drewno jest `czarne` po przecięciu - jakby nadpalone.

Zęby spróbuję naostrzyć według rady kolegi, aczkolwiek najlepszym sposobem byłoby wg. mnie usunięcie tych szarych elementów które narysowałem, utoczenie zamiast nich nowego mocowania które byłoby bez regulacji, które zapewniłoby idealną prostość.
    rupcio
    Level 17  
    Jak już napisał Kolega sławexmetal, bicie tarczy w tej pile służy do frezowania nią rowków różnej szerokości (po ustawieniu właściwego zagłębienia w materiał). Wymaga to, poza ustawieniem bicia odpowiedniego dla wybranej szerokości, wolnego przesuwania piły. Żeby tarcza zdążyła wyciąć całą szerokość rowka.
    Przy ustawieniu zerowego bicia, tarcza powinna być prostopadła do osi obrotów i nie powinno nic przeszkadzać w normalnym cięciu. Jedyne co może stwarzać problemy to zbyt szybkie przesuwanie piły (w stosunku do jej możliwości wynikających z mocy i prędkości obrotowej) lub tępe zęby tarczy. Oba przypadki powodują zwiększone grzanie się tarczy, aż do przypalania materiału obrabianego i tarczy, chyba że wcześniej zostanie zatrzymany przeciążony lub nawet spalony silnik...
    User removed account
    User removed account  
    phanick
    Level 28  
    Dziękuję za pomoc. Tarcza po rozszrankowaniu zębów pocięła sporo, ale i tak wiertarka miała małą moc, więc użyłem do cięcia krajzegi z silnikiem 1.1 kW. Pocięłem sporo drewna.