Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak dobrać tyrystor do zgrzewarki oporowej

Wojtech 17 Sep 2004 10:20 9349 10
Altium Designer Computer Controls
    Wojtech
    Level 11  
    Chciałbym zastosować łącznik tyrystorowy zamiast stycznika do zgrzewarki punktowej.

Moc zgrzewarki 16 kVA zasilanie międzyfazowe 400VAC ( uzwojenie pierwotne jest podłaczone do 2 faz).

Nie chodzi tu o sterowanie fazowe ani grupami impulsów ale tylko o załaczanie napięciem sterującym.
    Dostępne mam napięcie sterujące 24VDC.
    Może ktoś dysponuje sprawdzonym schematem takiego dwupołówkowego łącznika :?:

Czy indukcyjny charakter obciążenia nie spowoduje kłopotów?

Pozdrawiam
    Wojtech
  • Altium Designer Computer Controls
    inikue
    Level 14  
    witam
    proponuję 100-150 A aby tyrystora nie przeciążać, 800-`1000 V.
    nie stety jednym tyrystorem tego nie da się załatwić , chyba że
    z mostkiem prostowniczym - diody 4x100 A
    ewentualnie dwa tyrystory 100 A lub triak 150 A
    tyrystory muszą być wyzwalane triakiem lub tyrystorami z powodu
    dość dużych prądów bramek tyrystorów 100 A.
    z tego co pamiętam starsze modele były wyzwalane ignitronami
    - duże ale skuteczne. tyle teoria.
    poszukam schematu to dodam do postu.
    pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
    Wojtech
    Level 11  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Czyli trzeba iść w kierunku sporego przewymiarowania. Zarówno prąd jak i napięcie.
    A może macie jakiś gotowy schemat? Byłbym wdzięczny...

Do inique: u mnie był stycznik. Ale wiem że z nieznanych mi powodów ignitrony też zastępuje się półprzewodnikami. Może znajdzie się ten schemat?

Co do załączania tyrystorem obwodu z indukcyjnością, to podobno warto to robić nie w zerze napięcia ale pomiędzy 0 a 90 st. I to w połówce przeciwnej do tej w której obwód transformatora został ostatnio wyłączony. Chodzi o pozostałość magnetyczną w rdzeniu (remanencja?), ale nie wszystkie materiały rdzeni mają tę cechę.

Z tego co już znalazłem na tem temat - to w praktyce stosuje się przewymiarowanie + ochrona przeciwprzepięciowa + tłumik(?). Ja jednak nie czuję sie na siłach sam projektować oś takiego dlatego proszę o schemat, jeśli macie.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Stanisław Krasicki
    Level 15  
    Witam

Przesyłam praktyczny układ sterowania prądem zgrzewarki. W kilkunastu urządzeniach został zastosowany w miejsce ignitronów lub styczników. Na rys. 1 jest prosty układ sterowania oparty na obwodzie hybrydowym prod. polskiej typ GL-081 i opisany w książce "Tyrystory i ich zastosowania" wydanej w 1979 roku. Więcej informacji o tej ciekawej książce nie mogę podać, albowiem wskutek nadmiernego "czytania" odpadły okładki i stopka wydawcy. Schemat ukł. GL 081 podaję na załączonym pliku. Jest to układ, który wykrywa "zero" sieci zasilającej i w chwili podania sterowania na diodę transoptora (pin 1 i 2) załącza tyrystory mocy. Układ spełnia rolę elektronicznego wyłącznika, a zatem nie jest możliwa płynna regulacja mocy w oparciu o przesuwnik fazowy. Tym samym jest znakomita okazja, aby oprócz załączenia zgrzewarki, można płynnie regulować prąd w uzwojeniu pierwotnym. Na rys. 2 jest fragment sterowania dwóch tyrystorów w układzie "odwrotnie równoległym", gdzie oprócz funkcji "włącz wyłącz) można płynnie regulować prąd w uzwojeniu pierwotnym zgrzewarki praktycznie w zakresie 5 do 175 stopni elektr. Opis tego sterownika jest w Elektronice Praktycznej nr 12/03 (Spawarka impulsowa do spawania metodą TIG), który należy zaadaptować do Pana potrzeb. Jeśli zdecyduje się Pan na to drugie rozwiązanie, to należy pamiętać o starannym wykonaniu (solidna izolacja między uzowjeniami) transformatora sterującego bramki tyrystorów. Na ich uzwojeniach występuje napięcie sieci 380 (400)V i tu kończą się żarty. Transformator taki wg. opisu z EP 12/03 najlepiej "zalać"
    w plastykowym pojemniku żywicą epoksydową. Tyrystorami, które podałem na schemacie "wysterowałem" zgrzewarkę o mocy 40 kVA, a dla Pana Potrzeb wystarczy mniejsza moc (prąd tyrystora). Większość sterowników tyrystorowych dużej mocy w zastosowaniach przemysłowych jest chłodzonych wodą. Jest to dość karkołomne skojarzenie (woda i prąd elektr.) i radiatory wodne w tym wypadku są dość złożoną konstrukcją elektryczno mechaniczną. Jeśli jest Pan amatorem, proszę w to nie "wchodzić". Bezpieczny układ stycznika tyrystorowego rozwiązałem w ten sposób, że w tunelu wykonanym z materiału izolacyjnego umieściłem dwa tyrystory na radiatorach. Na wejściu i wyjściu tunelu umieścilem dwa wentylatory ( np. od zasilacza komutera - jeden pcha, a drugi ciągnie), tym samym uzyskałem skuteczne chłodzenie tyrystorów. Na zakończenie dodam, aby wszelkie czynności od strony sieci zasilającej wykonywali fachowcy z odpowiednimi uprawnieniami SEP (Stowarzyszenie Elektryków Polskich). To stwierdzwenie, to nie truizm, lecz dobra rada, albowiem życie jest tylko jedne.

Bardzo wszystkich Kolegów przepraszam, ale zaszła pomyłka, bowiem moduł GL 081 nie nadaje się do sterowania w sieci o napięciu 380 (400)V, tylko do zasilania urządzeń z sieci 220 (230)V.

Powodzenia
    Stanisław Krasicki
    krasicki(malpa)ps.pl
    adamjur1
    Level 41  
    PRzepraszam że sie wtrącam,- obserwuję ten temat z boku z ciekawosci czystej, sciągnąłem plik i jest tam tylko schemat hybrydy, a co dalej?
    Pozdr. J.
    Stanisław Krasicki
    Level 15  
    Witam
    Nie wiem jak to się stało. ale "zadałem" komputerowi pobranie dwóch plików dot. zgrzewarki. Może teraz to się uda. Istone sprostowanie, moduł GL 081 nie nadaje się do zastosowania w sieci 380 (400)V. Przepraszam za pomyłkę.
    Pozdrawiam
    St. Krasicki
    Anonymous
    Anonymous  
    Stanisław Krasicki
    Level 15  
    Witam
    Oczywiście, moduł GL 081 nie nadaje się do sieci 380 (400) V, lecz do sieci o napięci 220 (230)V. Zaszła pomyłka, bowiem tyle zgrzewarek "przeszło" przez moje ręce, że doszlo do pomyłki za co serdecznie Kolegów przepraszam.
    St. Krasicki
    krasicki(malpa)ps.pl
    _Tomaszz
    Level 16  
    Proste sterowniki do tyrystorów zgrzewarek można kupic w ASPIE (Wrocław) w formie płytki.
    Równolegle do tyrystorów montuje się na radiatorze spory warystor do ochrony przepięciowej.