Witam
Przesyłam praktyczny układ sterowania prądem zgrzewarki. W kilkunastu urządzeniach został zastosowany w miejsce ignitronów lub styczników. Na rys. 1 jest prosty układ sterowania oparty na obwodzie hybrydowym prod. polskiej typ GL-081 i opisany w książce "Tyrystory i ich zastosowania" wydanej w 1979 roku. Więcej informacji o tej ciekawej książce nie mogę podać, albowiem wskutek nadmiernego "czytania" odpadły okładki i stopka wydawcy. Schemat ukł. GL 081 podaję na załączonym pliku. Jest to układ, który wykrywa "zero" sieci zasilającej i w chwili podania sterowania na diodę transoptora (pin 1 i 2) załącza tyrystory mocy. Układ spełnia rolę elektronicznego wyłącznika, a zatem nie jest możliwa płynna regulacja mocy w oparciu o przesuwnik fazowy. Tym samym jest znakomita okazja, aby oprócz załączenia zgrzewarki, można płynnie regulować prąd w uzwojeniu pierwotnym. Na rys. 2 jest fragment sterowania dwóch tyrystorów w układzie "odwrotnie równoległym", gdzie oprócz funkcji "włącz wyłącz) można płynnie regulować prąd w uzwojeniu pierwotnym zgrzewarki praktycznie w zakresie 5 do 175 stopni elektr. Opis tego sterownika jest w Elektronice Praktycznej nr 12/03 (Spawarka impulsowa do spawania metodą TIG), który należy zaadaptować do Pana potrzeb. Jeśli zdecyduje się Pan na to drugie rozwiązanie, to należy pamiętać o starannym wykonaniu (solidna izolacja między uzowjeniami) transformatora sterującego bramki tyrystorów. Na ich uzwojeniach występuje napięcie sieci 380 (400)V i tu kończą się żarty. Transformator taki wg. opisu z EP 12/03 najlepiej "zalać"
w plastykowym pojemniku żywicą epoksydową. Tyrystorami, które podałem na schemacie "wysterowałem" zgrzewarkę o mocy 40 kVA, a dla Pana Potrzeb wystarczy mniejsza moc (prąd tyrystora). Większość sterowników tyrystorowych dużej mocy w zastosowaniach przemysłowych jest chłodzonych wodą. Jest to dość karkołomne skojarzenie (woda i prąd elektr.) i radiatory wodne w tym wypadku są dość złożoną konstrukcją elektryczno mechaniczną. Jeśli jest Pan amatorem, proszę w to nie "wchodzić". Bezpieczny układ stycznika tyrystorowego rozwiązałem w ten sposób, że w tunelu wykonanym z materiału izolacyjnego umieściłem dwa tyrystory na radiatorach. Na wejściu i wyjściu tunelu umieścilem dwa wentylatory ( np. od zasilacza komutera - jeden pcha, a drugi ciągnie), tym samym uzyskałem skuteczne chłodzenie tyrystorów. Na zakończenie dodam, aby wszelkie czynności od strony sieci zasilającej wykonywali fachowcy z odpowiednimi uprawnieniami SEP (Stowarzyszenie Elektryków Polskich). To stwierdzwenie, to nie truizm, lecz dobra rada, albowiem życie jest tylko jedne.
Bardzo wszystkich Kolegów przepraszam, ale zaszła pomyłka, bowiem moduł GL 081 nie nadaje się do sterowania w sieci o napięciu 380 (400)V, tylko do zasilania urządzeń z sieci 220 (230)V.
Powodzenia
Stanisław Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl