Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Harry Classic (stary z ASC) - problem z nadawaniem

spox5 18 Sep 2010 18:59 10122 16
    spox5
    Level 13  
    Posiadam starego Harrego w którym padło nadawanie. W momencie naciśnięcia PTT zapala się wskaźnik TX oraz wszystkie pozostałe diody na wskaźniku. W normalnych warunkach na kolektorze końcówki 2SC2078 jest około 12,24V, gdy nacisnę PTT miernik wskazuje piękną 1. Wylutowałem końcówkę oraz driver i wydaje się, że są ok ale może tylko tak mi się wydaje. Gdy sprawdzałem na innym radyjku czy mnie słychać to był słyszalny wyłącznie trzask od przyciśnięcia PTT ale głosu nic. Sprawdziłem diody D204 oraz D208 ale są sprawne.

Wcześniej była dokupiona gruszka z mikrofonem dynamicznym w którym podczas włączania radyjka oraz przy naciśnięciu PTT był słyszalny pisk. Rozkręciłem gruszkę i podłączyłem inaczej przewody na przełączniku i problem zniknął. Było jakiś czas ok potem sprawdzałem czy radyjko pójdzie z mikrofonem elektretowym, ale nie dawało rady i nastąpił powrót do dynamika. Kilka minut było ok a potem nadawanie padło.

Jakieś sugestie?

Widok płytki:

Prawdopodobny schemat:

PS. Co to jest to czarne pudełeczko z przewodami, widoczne na pierwszym zdjęciu w lewym dolnym rogu?

Nie używaj w tytule zwrotu "problem" (regulamin punkt 11.1). Zmień, zanim post trafi do kosza. /c2h5oh/
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

spox5 wrote:
    Rozkręciłem gruszkę i podłączyłem inaczej przewody na przełączniku i problem zniknął. Było jakiś czas ok potem sprawdzałem czy radyjko pójdzie z mikrofonem elektretowym, ale nie dawało rady i nastąpił powrót do dynamika.

Zastanawia mnie dlaczego Harry pracuje z mikrofonem dynamicznym.
    Przecież elektronika jest typowa dla zasilania mikrofonu pojemnościowego. ??

Chyba że ktoś już to radio przerabiał.

I jakie przewody zamieniłeś, że uzyskałeś pozytywną modulację AM-u. ???

Pozdrawiam.
    spox5
    Level 13  
    W tym radyjku jest wtyczka 6PIN, podłączenie przewodów w gruszce oryginalnie i po mojej przeróbce wygląda tak:

gdzie: 1 Mic, 2 RX, 3 TX, 5 GND, 4 i 6 nie wykorzystane

Ciężko stwierdzić czy ktoś nie przerabiał tego radyjka. Pochodzi ono z wymontowanego samochodu, które było na szrocie ;) Niestety gruszki nie było, dopiero potem ją dokupiłem.

Ogólnie mnie się wydaje, że jest to Harry Classic ale ręki uciąć sobie nie dam. Panel przedni wygląda następująco:

Z tyłu napis: Made in P.R.C. Serial No. 0 3 4 0 2 0 6 4
    spox5
    Level 13  
    Problem nadal nie rozwiązany. Dziś dla świętego spokoju znalazłem, jeszcze jeden sposób podłączenia gruchy lecz nie wiele on się różni od tego co zamieściłem wcześniej, a wygląda on tak:

Potem poprawiłem wszystkie luty gniazda mikrofonu oraz połączenia płytki wyświetlacza z płytką główną. Niestety i tym razem bez żadnych efektów.
    Jakieś rady?
    Olek II
    Moderator
    Witam, zrób tak:
    podłącz jakieś słuchawki przez kondensator 10µF/50V między masę, a kolektor tranzystora końcowego w.cz.
    Dotknij palcem kołka mikrofonu w gnieździe. Powinieneś słyszeć przydźwięk, jeśli nie, to w/g schematu sprawdzaj kolejne stopnie m.cz. Szybko zlokalizujesz usterkę.
    Pozdrawiam.
    db68
    Level 10  
    Mikrofon w tym modelu powinien być elektretowy. Należy tak podłączyć, żeby wkładka włączała się dopiero po wciśnięciu ptt , bo inaczej się sprzęga.(Po podłączeniu omomierza między pin 5,a 1 powinna pojawić się wartość ok 1 Kohm dopiero po wciśnięciu ptt ). To pudełeczko, o które pytasz, to jest moduł ASC.
    gregorio27
    Level 31  
    Podepnij mikrofon tak jak na schemacie i napisz czy radio odbiera bo nie mogę doczytać, jak nie to prawdopodobnie TDA1905 do wymiany (padł po sprzężeniu ).
    spox5
    Level 13  
    @gregorio27 Teraz mam mikrofon dynamiczny i radio odbiera. Problem jest tylko z nadawaniem. Gdy radyjko jeszcze było sprawne, podłączyłem mikrofon elektretowy, ale było mnie słabo slychać i wróciłem do dynamika. Wtedy właśnie padło nadawanie.

@db68 jesteś pewien, że tam ma być elektret?
    gregorio27
    Level 31  
    A więc tak sprawdź czy na mikrofon przychodzi napięcie podczas nadawania dla elekreta powinno być 4-8V i to radio ma w oryginale z takim współpracować. Jak możesz zrób fotę gniazda mic od strony druku i "rozpakuj" to pudełeczko bo mi za bardzo na ASC nie wygląda, bo były to jakieś partie "harrego" przerobione na pseudo ASQ poprzez zastosowanie rezystora na wyłączniku potencjometru SQ. To pudełko wygląda raczej na wzmacniacz mic, trochę nieudolnie wpakowany i być może w nim problem.
    spox5
    Level 13  
    Próbowałem wcześniej metody @Olek II lecz nie było słychać przydźwięku. Jedynie w momencie dotknięcia palcem obudowy i końcówki mocy jednocześnie było słychać buczenie. Mikrofonu dziś już nie zdążę sprawdzić ale zrobiłem zdjęcia tej kostki oraz widok gniazda z każdej ze stron. To czarne pudełeczko zalane jest chyba żywicą epoksydową i nie ma do niego dojścia. Jest na nim napis "PRESIDENT". Z drugiej strony wychodzi wiązka przewodów oraz (pod izolacją były widoczne) dwa rezystory i kondensator. Poniżej wrzucam fotki:

President Harry Classic (stary z ASC) - problem z nadawaniem President Harry Classic (stary z ASC) - problem z nadawaniem President Harry Classic (stary z ASC) - problem z nadawaniem President Harry Classic (stary z ASC) - problem z nadawaniem President Harry Classic (stary z ASC) - problem z nadawaniem

Na drugim obrazku słabo widać po lewej stronie przylutowane gniazdo gruszki. Nie ma tam jakiś dodatkowych rezystorów oprócz dwóch elementów smd (słabo widać - zdjęcia telefonem).
    gregorio27
    Level 31  
    Odszczekuję :D, to jest pudełko z "ASC". Zobacz czy piny z gniazda są podłączone tak jak na schemacie, może coś było kombinowane, interesuje mnie jakie masz napięcie do zasilania mikrofonu, spróbuj zablokować wyjście mic do masy kondensatorem 100nF i zobacz czy pojawi się pisk.
    Last Minute ≈ Stabilizator 7808 trzyma napięcie?
    spox5
    Level 13  
    Dziś znalazłem czas sprawdzić wszystkie opcje, które zaproponowaliście. Otóż piny gniazda muszą być dobrze podłączone gdyż płytka wyświetlacza jest lutowana bezpośrednio do płytki głównej (żadnego grzebania nie zauważyłem). Zasilanie pomiędzy "Mic"-"Gnd" wynosi około 3,5V. W przypadku dołączenia kondensatora 100nF między "Mic"-"Gnd", przy odłączaniu PTT pojawia się pisk. Stabilizator wylutowałem i sprawdziłem na zewnętrznym zasilaczu. Napięcie jakie on utrzymuje bez kondensatorów filtrujących wynosi 7,85V. Wartość rezystancji pomiędzy "Mic"-"Gnd" po wciśnięciu PTT wynosi dokładnie 875Ω.
    sp9nsq
    Level 15  
    spox5 wrote:
    Posiadam starego Harrego w którym padło nadawanie. ... W normalnych warunkach na kolektorze końcówki 2SC2078 jest około 12,24V, gdy nacisnę PTT miernik wskazuje piękną 1.

Quote:
    i wtedy padło nadawanie

Czy ja dobrze czytam:
    - w czasie nadawania na kolektorze 2SC2078 1wolt?

No i co z tym nadawaniem?
    Czy nie ma mocy, czy nie ma modulacji?

JS
    Olek II
    Moderator
    Miernik pokazuje piękną 1, ponieważ pomiar jest poza zakresem, a sam pomiar wykonywany pewnie multimetrem. Tak nie mierzymy napięcia, na kolektorze w czasie nadawania, jest również napięcie w.cz. Proszę poprawnie zmierzyć napięcie i podać wynik, albo cały temat trafi do kosza. Pisanie w tym dziale, obliguje do znajomości podstaw chociaż prawidłowego pomiaru napięć.
    spox5
    Level 13  
    No niestety nie dorobiłem się sondy w.cz. ani oscyloskopu. Szkoda, że zwykłe multimetry mają za mały zakres... Nie zmienia to faktu, że nie dawno podmieniłem drivera i końcówkę na nowe, i nic się nie zmieniło (końcówka wyglądała jak oryginalna - identyczna obudowa, identyczne podpisana). Dziś sprawdzałem na innym radyjku czy mnie będzie słychać i tylko były słyszalne trzeszczenia. Coś mi się wydaje, że będę musiał poszukać kogoś kto to naprawi za mnie. Niestety w promieniu 50km ode mnie nikt się naprawą radyjek nie zajmuje dlatego liczyłem na wasze wskazówki.
    sp9nsq
    Level 15  
    spox5 wrote:
    ..... liczyłem na wasze wskazówki.

No niestety, z fusów nikt Ci nie wywróży!
    Czytając uważnie opisy można wywnioskować, że stwierdzenie "padło nadawanie" wcale nie oznacza jego brak, ale raczej brak modulacji.
    Ale diagnostyka nie polega na przypuszczeniach, muszą być zrobione określone pomiary, do których wcale nie potrzeba oscyloskopu czy sondy w.cz. Skoro mierzysz multimetrem na kolektorze i on pokazuje Ci jedynkę, to masz w.cz. bo
    przy nadawaniu "wszystkie diody świecą". Oczywiście mulimetrem napięcia stałego można pomierzyć napięcie, ale w miejscach gdzie nie ma w.cz. np. przed dławikiem w samym stopniu końcowym, pomiar będzie wiarygodny.
    Jeśli odbiornik działa normalnie, to pozostaje jeszcze wkładka mikrofonowa, wzmacniacz mikrofonowy, trafo modulacyjne itd.

Proponuję przenieść post do "Początkujący..."