michal7786 wrote:... jaki zastosować rozdzielacz sygnału dla dvbt ...
Taki sam a wręcz identyczny jak do emisji analogowej.
Pozdrawiam.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremichal7786 wrote:jaki zastosować rozdzielacz sygnału dla dvbt, na dzień dzisiejszy mam antenę typu YAGI i rozdzielacz aktywny dipola R-51.
W mojej okolicy (Kraków) jeszcze nie jest nadawany sygnał cyfrowy więc nie wiem czy na tym rozdzielaczu będzie działać.
irekr wrote:Widzę to tak:
Jak dotąd w Łodzi wystarczała zwrotnica:
http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_zwau_ukf-6-12-21-27-31-60_lodz__C0510.htm
Po uruchomieniu DVB nie będzie ona miała zastosowania.
Proponuję:
....
Trochę zabawy ale będzie działać....
tomek.ch wrote:irekr wrote:Widzę to tak:
Jak dotąd w Łodzi wystarczała zwrotnica:
http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_zwau_ukf-6-12-21-27-31-60_lodz__C0510.htm
Po uruchomieniu DVB nie będzie ona miała zastosowania.
Proponuję:
....
Trochę zabawy ale będzie działać....
Bardzo konkretny opis. Czy w ramach dobrych chęci i wolnego czasu mogę poprosić o podobną rozpiskę dla mojej lokalizacji (51°47'29,7"N 19°21'56,9"E)? Będę niedługo przeprowadzał renowację całej instalacji. Na zdjęciu stan obecny.![]()
Antena na samej górze jest skierowana na EC4, środkowa wylatuje z masztu, dolna odbiera Zygry. Pomimo fatalnego stanu technicznego mam w miarę przyzwoity odbiór (bez wzmacniacza). Czy antenkę UHF zostawić, czy wymienić na jakąś o większym zysku? Będę wdzięczny za dobre rady.
A tak przy okazji, to w Łodzi ma podobno być coś nadawane z nowej lokalizacji:
51°48'40.9"N 19°33'40.9"E. Wiadomo coś więcej?
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek
irekr wrote:Tomek.ch.
Na temat SLR Dąbrowa - Kopanka nie mam żadnych informacji. Nigdy mnie tam nie było i nie znam obiektu. Mało prawdopodobne by posłużył jako obiekt RTV, jest za niski.
No i najważniejsze: Tomek.ch - ta lokalizacja która podałeś jest znakomita, Sienkiewicza i komin EC4 masz niemal dokładnie w osi. wystarczy jak zdemontujesz stara antenę w polaryzacji pionowej po nadajniku TVP2 na kanale 6tym, zakładasz nowe kable oraz symetryzatory i pozamiatane.
Nie ma zapisków z punktu pomiarowego w twojej okolicy, mogę je określić tylko orientacyjnie. I z tego co widzę to wielkości będą idealne do odbioru. Dobra antena bez wzmacniaczy i bez tłumików, będzie dobrze....
irekr wrote:Ja bym został na tej antenie. Jak będzie nie tak to wymienisz. Szkoda wydawać pieniądze jak nie jest to potrzebne.
Ta mała antenka ma zupełnie dobre parametry.
Anteny na Zygry nie likwiduj, może się jeszcze przydać.
Na temat tego co podają w na stronie to są tam różne obiekty, nie tylko nadawcze.
Na oficjalnej stronie EMITEL-a jest coś innego:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telew...yfrowa-dvb-t/harmonogram-wdrazania-mux-2-2397
irekr wrote:
Ustawienia filtrów.
Na zestawie filtrów przyłączonych do anteny skierowanej na EC ustawiamy pierwszy i trzeci filtr na kanał 21, drugi i czwarty na kanał 47.
Na zestawie filtrów dołączonych do anteny skierowanej na Sienkiewicza ustawiamy kanały: pierwszy na k.43, drugi na kanał32, trzeci na kanał 49, czwarty na kanał 57 (obejmie wówczas kanały 56 i 59).
irekr wrote:Ja bym został na tej antenie. Jak będzie nie tak to wymienisz. Szkoda wydawać pieniądze jak nie jest to potrzebne.
Ta mała antenka ma zupełnie dobre parametry.
/quote]
Zostanę zatem na razie przy starej. Wymienię symetryzator i kable i zobaczymy.
Pozdrawiam
Tomek
tomek.ch wrote:irekr wrote:Obróć antenę to będziesz wiedział.
Najszybciej złapiesz Mikstat bo jest najbliżej i ma najlepszą trasę do Łodzi. Zresztą z bramy Mikstatu widać maszt w Zygrach...
Że obrócić to wiem, ale czy taka antenka wystarczy?
michal7786 wrote:Witam
Widzę ze są tu ludzie którzy się znają na rzeczy więc może mi ktoś pomoże, jaki zastosować rozdzielacz sygnału dla dvbt, na dzień dzisiejszy mam antenę typu YAGI i rozdzielacz aktywny dipola R-51.
W mojej okolicy (Kraków) jeszcze nie jest nadawany sygnał cyfrowy więc nie wiem czy na tym rozdzielaczu będzie działać.
Pozdrawiam
Michał