Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralko suszarka EW1248W wypompowuje 60sekund i zwraca E33

Pawel1812 21 Sep 2010 03:11 5536 5
    Pawel1812
    Level 26  
    Witam
    Mam problem z ww pralko suszarką z modułem EWM2000. Po włączeniu, niezależnie czy w trybie serwisowym, czy też nie, czy drzwi otwarte czy nie pralka kilkakrotnie podaje pojedynczy sygnał na cewkę blokady, po czym zgłasza błąd E42, koncząc podawanie tego sygnału. W pralce cały czas świeci się lampka sygnalizująca zadziałanie blokady drzwi.
    Skoro cewka blokady działa to oznacza iż triak jest sprawny.
    Czy fakt iż w pralce jest woda lub może być uszkodzony hydrostat analogowy może mieć wpływ na takie zachowanie w trybie serwisowym?
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam.
    And41x1
    Level 26  
    Blokada to element wykonawczy - zwykle pozystor i styki sygnalizujące że zamknięto. Te styki mogą być sklejone lub przemieszczone, a przez to stale zwarte.
    Pawel1812
    Level 26  
    Podłączyłem pozystor ten pod stykiem i bimetalem pod 220V. Nagrzanie bimetalu powoduje zablokowanie drzwi ale nie powoduje zamknięcia styku, nie powoduje go również żaden ruch cewki. Czy to oznacza konieczność zakupu nowej blokady?
    And41x1
    Level 26  
    Nie widząc blokady, trudno ocenić, ale możliwe że do prawidłowego działania potrzebna jest współpraca z zaczepem w drzwiach - hak przesuwa element blokady do pozycji umożliwiającej połączenie styku. Czasem zdarza się że na skutek odkształceń, lub przemieszczenia / przegięcia całej blokady, zaczep będący w drzwiach, najczęściej zbyt płytko wciska ten przesuwany element blokady, co skutkuje brakiem sygnału - zamknięte. Może wystarczyć odpowiednie przegięcie blachy na której blokada jest zamocowana, tak aby zaczep w drzwiach robił swoje.
  • Helpful post
    peterwolski
    Level 20  
    sprawdź grzałkę na przebicie , odłącz grzałkę i sprawdź czy zaskoczy blokada
    Pawel1812
    Level 26  
    Zmieniłem blokadę i pralka zachowywała się nadal tak samo. Po dokładnej analizie schematu doszedłem do wniosku że dodatkowy problem powodowała zalegająca woda w zbiorniku, bocznikując styki blokady przez styki presostatu. Po jej ręcznym spuszczeniu pralka zaczęła normalnie pracować.

Okazało się jednak, że pralka okresowo po wybraniu programu i naciśnięciu przycisku start wypompuje wodę przez 60 sekund po czym nie reaguje na przycisk start zgłaszając w trybie serwisowym błąd E33 - różnica wskazań hydrostatu analogowego i mechanicznego.
    Próbowałem odłączyć rurki od obu hydrostatów i niestety jest to samo, tak jakby hydrostat analogowy wskazywał że woda jest w zbiorniku gdy jej nie ma.
    Zmierzyłem częstotliwość na wyjściu hydrostatu analogowego i przy pustym zbiorniku wynosi 44.7 Hz - mierzone multimetrem Fluke 87 więc pomiar jest w miarę wiarygodny.
    Po całkowitym odpięciu hydrostatu analogowego od instalacji pralki po kilku sekundach pompowania pralka sie blokuje, podobnie jak przy podłączonym, i zgłasza tym razem E31 - częstotliwość poza zakresem.
    Gdy w pralce jest woda pojawia się problem opisany na początku tematu, czyli blokada bez końca stuka próbując otworzyć drzwi - spowodowane jest to zadziałaniem hydrostatu mechanicznego, który bocznikuje styki blokady.
    Pozostaje chyba tylko wymiana hydrostatu analogowego, ale zmierzona częstotliwość według posiadanej przeze mnie dokumentacji jest właściwa dla pustego zbiornika.
    Jeśli ktoś spotkał sie z podobnym przypadkiem byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Problem wygląda na podobny do tego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1534097.html
    Czeka mnie przemierzenie induktorem grzałki.
    Pralko suszarka EW1248W wypompowuje 60sekund i zwraca E33

Rysunek przedstawia hydrostat tradycyjny modułu EWM2000. AE-1 i AE-2 sensing to linie do modułu ustalajająe pozycję styków hydrostatu. Jeśli grzałka ma przebicie, a w gniazdku jest zerowanie, to styk hydrostatu tradycyjnego zostaje zbocznikowany i linia A1 sensing lub A2 sensing w zależności od tego gdzie jest faza a gdzie zero poinformowana o zamknięciu hydrostatu, co oczwiście wprowadzi pralkę w błąd i spowoduje zasygnalizowanie opisywanego błędu.

Usterka nie występowała po dłuższym postoju pralki bez wody, co sugeruje uszkodzenie grzałki.

Grzałkę sprawdziłem induktorem - miała przebicie. Po wymianie pralka pracuje prawidłowo.