Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zniknelo polaczenie LAN w Laptop Amilo Pi 2550

Anna Leman 21 Wrz 2010 12:33 2634 6
  • #1 21 Wrz 2010 12:33
    Anna Leman
    Poziom 8  

    Witam,
    posiadam Laptop Fujitsu-Siemens Amilo Pi 2550.Posiadam 4 sztuki i we wszystkich występuje ten sam problem.WLAN i LAN funkcjonują super do momentu gdy LAN wyłączę.Czasami nowe software przy instalowaniu Update wyłączają na chwile połączenie LAN.W takim przypadku znika całkowicie moja karta sieciowa,nie ma jej nigdzie i nie mogę aktywować.Gdy pierwszy raz to wystąpiła sądziłam, że jest uszkodzona i zaniosłam do naprawy (gwarancja)Napisali,ze została wymieniona i jest wszystko w porządku, jednak tylko na nowo zainstalowali system.Wczoraj gdy robiłam Update sterowników znowu wystąpił ten problem.WLAN funkcjonuje i można go dowolnie dezaktywować i aktywował.Czy ktoś wie gdzie leży problem.Karta jest na Board i jest w porządku.

    0 6
  • SterControl
  • #2 21 Wrz 2010 13:29
    cyja86
    Poziom 13  

    Z tego co opisałaś jest to wina sterowników dokładnie update . możliwe ze w serwisie wymienili kartę na nowa ale także zawsze wykonują format komputera.

    0
  • SterControl
  • #3 21 Wrz 2010 15:49
    Anna Leman
    Poziom 8  

    sterowniki nie maja tu nic wspólnego,karta jest wbudowana w Board.Każde połączenie jak WLAN,LAN,Bluetooth można wyłączyć i włączyć.To funkcjonuje z WLAN i Bluetooth tylko nie z LAN. Jeśli wyłączę LAN to znika wszystko łącznie z symbolem.System zachowuje się tak jakby nigdy nie było karty dla połączenia LAN. Mogą być stare albo najnowsze sterowniki.to nie ma żadnego wpływu. Można szukać do renty i nie znajdzie się połączenia przez LAN. Dzisiaj wróciłam do ustawień z przed 5 miesięcy i karta się znalazła. Musze dodać ,ze pracuje na Viscie.

    0
  • #4 13 Lis 2010 16:22
    koliat
    Poziom 2  

    Również przyłączam się do pytania o przyczyny tego zjawiska. Stało mi się tak i teraz, a nie widzi mi się przywracanie systemu do stanu sprzed roku. Wszelkie instalatory sterowników ze stron oficjalnych niewiele pomagają. Ostatecznie sprowadza się do to tego, że gdzieś w rejestrze (?) jest zapisana stara karta, bo kiedy tylko próbuję ręcznie zainstalować nową, pojawia się przemiły dopisek: #2 - czyli że są dwie takie same karty. Domyślam się, że jak uda mi się usunąć pierwszą i drugą i zainstalować sterowniki zwyczajne (mam folder na C) to powinno zadziałać?

    Dodano po 5 [godziny] 18 [minuty]:

    Generalnie wyjście jest, udało mi się to naprawić. Wywalić wszystkie pliki w %windir%/inf i %windir%/system32/drivers które odpowiadają za tego trefnego realteka. Należy również dodać zmienną środowiskową, więcej w cytacie z innego forum:

    Cytat:
    jeżeli chcesz uzywać karty siecowej zintegrowanej wyciągnij pozostałe karty ze slotów, następnie zrób zmianke w rejestrze, start-> uruchom-> regedit

    HKEY_USERS\S-1-5-21-343818398-1563985344-1202660629-1003\Environment


    gdzie dodaj klucz Wartość ciągu o nazwie DEVMGR_SHOW_ NONPRESENT_DEVICES gdzie daj wartość 1
    Następnie restart PC, gdzie przejdz do menadzera urządzeń, start-> uruchom-> devmgmt.msc Menu-> Widok, Pokarz ukryte urządzenia, gdzie następnie sprawdz czy jakaś sieciówka się tam ni ukryła.
    Jeżeli tak to usuwamy i restart następnie instlacja sterwoników.


    Generalnie - wywalić wszystko, co jest sterownikiem dla tej karty sieciowej i dać reset: po resecie komputer zaskoczony informuje, że jest nowy sprzęt. Pozwoliłem ściągnąć mu przez Windows Update sterownik, i teraz mam nadzieję, że dobrał lepszy.

    0
  • #5 13 Lis 2010 16:50
    Anna Leman
    Poziom 8  

    Hallo,
    tego nie probowalem,gdy Laptopy byly na gwarancji to po prostu oddalem do serwisu a oni tylko na nowo system instalowali.Mam teraz najnowsze sterowniki, ale i tak jesli deaktywuje polaczenie LAN znika wszystko, to znaczy zostale polaczenie WLAN.W serwisie Fujitsu-Siemens nie dostalem zadnej odpowiedzi.Sprubuje teraz metoda kolegi koliat odzyskac karte.Mosze przyznac ,ze te Laptopy sa nic specjalnego.Kupilem je tylko dlatego ,ze u nas byl angebot jak trzy kupisz to czwarty jest extra.Jednak polecac go nie bede

    0
  • #6 24 Lis 2010 18:54
    jacek8789
    Poziom 10  

    witam
    mam taki programik jak się nada to wyśle mi pomogło oto jego tłumaczenie;
    System pokazuje BlueScreen system mrożenia lub podczas pracy z LAN-karta w żaden sposób. (Na przykład: przeglądania stron w Internecie za pośrednictwem sieci LAN, połączenie), których dotyczy systemów AMILO Pi 2512 AMILO Pi 2515 AMILO Pi 2530 AMILO Pi 2540 AMILO Pi 2550 Powód / Przyczyna Ten problem jest spowodowany przez błąd w firmware Realtek LAN-chip (RTL810x). Rozwiązanie Aktualizacja firmware z LAN-moduł do najnowszej wersji (patrz załącznik). Dodatkowe informacje flash załączonego firmware, rozpakować pakietu i nagrać obrazu *. iso na CD. Uruchom ponownie komputer i uruchomić system z CD / DVD. CD uruchomi się automatycznie do punktu: RTL8101 FW1.20 Flash Drucke beliebige Taste zum Flash. naciśnięcie dowolnego klawisza dalej ... Po firmware-flash została zakończona, wyjmij płytę i zrestartuj system. Wiaczesław Aleksiejew Service Partner Manager Fujitsu Siemens Computers

    2
  • #7 28 Sty 2016 15:13
    darco2
    Poziom 12  

    Rozwiązał ktoś ten problem ?? Skąd zdobyć flash do karty ??

    0