Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C5 2,2HDI 2001 - gaśnie podczas jazdy

goethe2 22 Sep 2010 12:47 5976 6
  • #1
    goethe2
    Level 10  
    Witam wszystkich i proszę o radę, pomoc. Moje auto gaśnie podczas jazdy, postoju bez róznicy, jeśli jadę z większymi obrotami potrafi się załączyć. Pierwszy raz objawiło się to 3 m=ce temu, ale potem spokój, przejechałem 3 tyś km i problem wrócił. Auto po przejechaniu ok 3 km gasnie, wyskakuje komunikat imobilaizer fauld, po przekręceniu kluczyka raz można odpalić raz nie. Błędów na kompie zadnych nie ma. Robiłem już sztuki z rozpinaniem klem i nic. Zauważyłem, że jak się porusza kablami idącymi od komputera można go odpalić albo zgasić, jesli silnik pracuje. Wymieniłem filtr powietrza, bo myślałem że może to ale lipa. Nie mam kompletnie pojęcia, co robić i jaka może to być przyczyna, może ktoś kiedyś miał taki problem i może mi coś podpowiedzieć, za co z góry dziękuję.
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    goethe2
    Level 10  
    wszystkie kable idące od komputera sprawdził elektryk, są dobre. Nawet jak coś budziło jego niepokój to czyścił. Może to zbieg okolicznosci z tymi kablami aleto by bylo najmniejsze zło.
  • #5
    robertrobson
    Level 13  
    Pewnie coś z immobilizerem. Może nawet komp siadać. Więcej uzyskasz pomocy od tych co mają takie auta. Zajrzyj na forum: www.citroen.org.pl
  • #6
    goethe2
    Level 10  
    Witam, dziś jest maj a ja od pół roku zmagam się z tym samym problemem, nie mam już siły dotego auta. Wymieniłem komputer, wywaliłem filtr cząstek stałych i nadal auto mi gasnie. Wcześniej przed wymiana kompa wyskakiwał komunikat imobilaizer fauld, po zmianie kompa gasnie i koniec, po takiej sytuacji podłączenie pod komputer nie wykazuje zanych błędów. Nawet kable które idą przez bsi odpowiedzialne za zapłon sa puszczone po za bsi. Może ktos jest elektromechanikiem i ma do tego głowę bo mmechanik u którego mam auto w czestochowie pewnie nie wie jak to zrobic. Jestem z czestochowy może ktoś zna kogoś z okolic co mógłby poradzic coś w tym temacie albo sam miał taki problem, pozdrawiam
  • #7
    archie39
    Level 13  
    Pytam z ciekawości - udało Ci się zdiagnozować problem? Wg mnie gaśnie bo nie dostaje paliwa, a paliwa nie dostaje bo albo włacza się immo albo pompa w baku się wyłacza - częsty przypadek w tym silniku z wypalonymi stykami przekaźnika w bsm pod maską, możesz też mieć upalony któryś z pinów we wtyczce silnika do ecu. wg mnie dobry elektromechanik z lexią powinien sobie z tym szybko poradzić. tak dla dodatkowej informacji powiem, że w bsm jest bezpiecznik nr1, który odpowiedzialny jest za prawidłowe działanie wszystkich układów sterujących i m.in. immo. Jeśli tam nie ma styku to wszystko może wariować. Ten bezpiecznik odpowiedzialny jest tez za światła cofania i w przypadku jakiegoś zwarcia w tamtych okolicach może "przy okazji" wyłaczać auto, z tym, że u Ciebie chyba nie pali żadnych bezpieczników więc pozostaje brak styku. Przy okazji sprawdziłbym regulator ciśnienia na pompie CR, z tego co pamiętam to immo odcina zasilanie paliwem również poprzez niego.