Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung UE-40C6000 vs Samsung LE40C650. Co wybrać?

D.B. Cooper 22 Sep 2010 15:41 53448 73
    gem58
    Level 15  
    Szymek43 wrote:
    Kolory są świetne i bardzo żywe, nie wierzę że na zwykłym LCD są takie same.

Obserwując to samo w sklepie nie mogłem oprzeć się wrażeniu że te kolory to nie jest jedynie kwestia innego rodzaju podświetlenia (bo sama matryca jest w tej samej technologii) tylko "podrasowanych" ustawień obrazu... zwłaszcza że LEDy mają obecnie szalenie nachalny marketing. Tak czy inaczej zgadzam się z Tobą że efekt - nawet na sygnale TV a nie przygotowanych dla demonstracji ultra-kolorowych obrazach jest po prostu piorunujący. Miłego oglądania :)
    ryshard
    Level 15  
    Witam, też miałem dylemat LED czy LCD, kupiłem już ze dwa miesiące temu LE40c650, dla mnie telewizor rewelacja, IPLA i Tuba FM były od samego początku. Racja, dla materiału FullHD 1080i 40" to za mało by się wypowiedzieć o obrazie, ale nie sądzę by na krawędziaku 40c6000 był lepszy obraz. Poczytałem co nieco o tych modelach na forach naszych i zagranicznych, było tam zdjęcie czerni przy zgaszonym świetle i stąd mój wybór prądożerczego LCD, świeci minimalnie, o niebo mniej niż plazmy pierwszych generacji.
    Skalowanie na nim działa wyśmienicie, nie ważne czy content leci z anteny siatkowej (jak pisał poprzednik), czy jest to ps2 przez wejście component (576i), czy komputer o dowolnej rozdzielczości obraz jest wyraźny, że aż nie chce się wracać do monitora 19".
    1 PAWEL
    Level 42  
    Matryce

S = Samsung,
    A = AU Optronics,
    C = Chi Mei Optoelectronics

SQ01 - jest to matryca Samsunga, AA003 - matryca firmy AUO, CN01 - jest to matryca Chi Mei Optoelectronics
    szym0n
    Level 11  
    Czy możecie napisać z jakimi dekoderami poprzez HDMI współpracuje wam LE40C650?
    W isntrukcji TV jest że musi być HDMI minimum 1.3 a nie wiem jakie HDMI mają dekodery cyfryHD lub polsatuHD
    1 PAWEL
    Level 42  
    Tak mają HDMI 1.3 cyfra + lub polsat cyfrowy.
    szym0n
    Level 11  
    Nie będe zakłada nowego postu

Czy może mi ktoś odpowiedzieć na kilka pytań odnosnie ustawień:
    1) dlaczego jeżeli mam dekoder cyfry włączony pod wejście HDMI1 to po każdorazowym wyłączeniu i włączeniu TV domyślnie ustawia się wejście TV i chce na nowo szukac kanałów-musze ręcznie wybrac HDMI1 i wszystko jest ok. Jak to zmienić?
    2) Cały czasa pokazuje mi po przełączeniu na jakis problem w lewym górnym rogu rozdzieczlość i częstotliwość zawsze 50Hz gdzie zmienia się na 100Hz?
    3) ustawienia obrazu- obraz dostosowany do wielkości ekranu, a po przełączniu na inne programy obraz nie jest rozciągnięty na cały ekran (albo pasy po bokach albo na dole) i musze zmieniać to ręcznie.
    Szymek43
    Level 11  
    Ja mam UE-40C6000 i odnośnie twoich pytań:

1) Mam ten sam problem, nie wiem jeszcze jak go rozwiązać.
    2) Obraz z dekodera jest zawsze 50hz a telewizor sam zmienia go i wyświetla 100hz.
    3) U mnie tego nie zauważyłem.

Ja natomiast mam pytanie o dysk zewnętrzny bo używam pendrive 16 gb kingstona i działa bez zarzutu, chciałbym kupić 1,5 tb dysk WD Elements. Ktoś wie czy to ma szanse działać?
    szym0n
    Level 11  
    Najbardziej wkurza mnie problem nr 1
    ryshard
    Level 15  
    szym0n wrote:
    Najbardziej wkurza mnie problem nr 1

Włączaj telewizor przyciskiem Power to się włączy na wejście ostatnio wybrane, a nie przez program wyżej. czy cyfrę.

A może wiecie jak zrobić, żeby HDMI było wyżej w menu niż Euro?
    dylus72
    Level 10  
    Mam zamiar w tym tygodniu kupić któryś z tych telewizorów .
    Główne różnice
    le 40 c650

DLNA, Wireless DLNA Ready, Internet@TV, USB - zdjęcia, muzyka, film, PIP - obraz w obrazie (1 tuner), Digital EPG, cyfrowe wyjście audio - optyczne, dwa złącza USB

ue 40c6000

DLNA, Wireless DLNA Ready, USB - zdjęcia, muzyka, film, PIP - obraz w obrazie (1 tuner), cyfrowe wyjście audio - optyczne, dwa złącza USb

C6000 poświetlany jest ledowo a w cenie różnica 300 zł dodatkowo c6000 ma kontrast mega a 650 ultra w zasadzie to jedyne większe różnice między tymi telewizorami .Zastanawiam się głównie jak wygląda sprawa internetu w tych telewizorach czy na ue6000 spokojnie obejrzę popularne serwisy czy to raczej lipa ???? Kłaniam ku temu na ledach ale telewizor tańczy nie ledowy ma funkcję internet tv której nie ma ue 6000 .Czy brak tej funkcji uniemożliwi mi korzystanie z internetu ????

Pozostałe różnice to
    ue 6000
    100 Hz Motion Plus, HyperReal Engine, Wide Color Enhancer Plus, Ultra Clear Panel
    c650
    100 Hz Motion Plus, HyperReal Engine, Wide Color Enhancer 3
    ue6000
    dekoder Dolby Digital, Dolby Digital Plus, AVL, wbudowany głośnik niskotonowy
    c650
    Dolby Digital Plus, AVL
    Który wybrać ???? w zasadzie 300 zł żadna różnica no ale .
    gem58
    Level 15  
    dylus72 wrote:
    Czy brak tej funkcji uniemożliwi mi korzystanie z internetu ????

Tak. Jeśli zależy Ci na dostępie do Internetu z poziomu telewizora to możesz wybrać na przykład nieco droższy model UE40C6500, wtedy różnica w cenie do LE40C650 wyniesie już 600 złotych :)

Należy jednak zdawać sobie sprawę że Internet@TV to nie jest Internet jako taki tylko zestaw programów, takich jakby przeglądarek internetowych, z których każda obsługuje jeden serwis Internetowy np. Wikipedia, Gazeta.pl, Google Maps, facebook, YouTube, Dailymotion lub IPLA. Jeżeli aplikacji do przeglądania przykładowo forum elektroda.pl nie ma na platformie dostępnych aplikacji, to nie będziesz miał z telewizora dostępu do forum.

Zresztą nawet treści z tych obsługiwanych serwisów też są prezentowanie w inny sposób niż w przeglądarce na komputerze. Telewizor z Internet@TV nie jest stricte przeglądarka do internetu, tylko można w nim obejrzeć niektóre rzeczy z internetu.
    dylus72
    Level 10  
    gem58 wrote:
    dylus72 wrote:
    Czy brak tej funkcji uniemożliwi mi korzystanie z internetu ????

Tak. Jeśli zależy Ci na dostępie do Internetu z poziomu telewizora to możesz wybrać na przykład nieco droższy model UE40C6500, wtedy różnica w cenie do LE40C650 wyniesie już 600 złotych :)

Mam jeszcze do tv podpiętą konsolę ps3 tak że to nic straconego mogę net oglądać na ps .Jednak ue 6000 posiada DLNA, Wireless DLNA Ready, czy oznacza to, że nic z netu nie obejrzę? Czy będę miał dostęp do niektórych serwisów. Ue w tej chwili RTV 2 990 więc cena dobra za 40 cali .
    gem58
    Level 15  
    dylus72 wrote:
    Jednak ue 6000 posiada DLNA, Wireless DLNA Ready, czy oznoacz to że nic z netu nie obejrzę ???? Czy będę miał dostęp do niektórych serwisów

Od początku:

LE40C650 też ma DLNA, nie ma tylko Wireless DLNA ready. Wireless DLNA Ready oznacza że telewizor współpracuje z kartą sieciową WiFi Samsunga wpinaną do USB (oczywiście trzeba ją kupic osobno). DLNA będzie też działać przez połączenie kablowe (LAN) - ale w żadnym wypadku nie przyda sie do przeglądania netu...
    Dzięki DLNA możesz np. na TV przez sieć oglądać filmy lub zdjęcia z dysku twardego konsoli (PS3 też ma DLNA)
    dylus72
    Level 10  
    No to inaczej czy Internet@TV oznacza dostęp do wybranych serwisów .LE40C650 posiada taką funkcję UE-40C6000 tego nie ma więc i dostępu do wybranych serwisów brak ???? Czy dobrze rozumiem ????
    gem58
    Level 15  
    dylus72 wrote:
    No to inaczej czy Internet(małpa)TV oznacza dostęp do wybranych serwisów .LE40C650 posiada taką funkcję UE-40C6000 tego nie ma więc i dostępu do wybranych serwisów brak ???? Czy dobrze rozumiem ????

Tak.
    lantern
    Level 1  
    gem58 wrote:
    dylus72 wrote:
    Jednak ue 6000 posiada DLNA, Wireless DLNA Ready, czy oznoacz to że nic z netu nie obejrzę ???? Czy będę miał dostęp do niektórych serwisów

Od początku:

LE40C650 też ma DLNA, nie ma tylko Wireless DLNA ready. Wireless DLNA Ready oznacza że telewizor współpracuje z kartą sieciową WiFi Samsunga wpinaną do USB (oczywiście trzeba ją kupic osobno). DLNA będzie też działać przez połączenie kablowe (LAN) - ale w żadnym wypadku nie przyda sie do przeglądania netu...
    Dzięki DLNA możesz np. na TV przez sieć oglądać filmy lub zdjęcia z dysku twardego konsoli (PS3 też ma DLNA)

LE40C650 MA Wireless DLNA ready i obsługuje adapter Wi-Fi Samsunga.
    gem58
    Level 15  
    lantern wrote:
    LE40C650 MA Wireless DLNA ready i obsługuje adapter Wi-Fi Samsunga.

To tym lepiej dla LE40C650:) Samsung na swojej stronie nic nie podaje na temat Wireless DLNA Ready, stąd mój błąd.
    Grevinsky
    Level 2  
    Witam Kupiłem pare dni temu Samsunga UE40C6000 i mam nastepujace pytanie

Wszystkie filmy jakie ogladam i kanaly mam wrazenie jakby byly nagrywane sztucznie. O co chodzi ? Mianowicie ogladajac film albo jaki kolwiek kanal ma sie wrazenie jakby krecone sceny byly tandetne niczym z brazylijskich tasiemcy niema plynnosci miedzy klatkami film nie jest naturalny najazdy kamera sa mało płynne. Nie chodzi mi o to ze ekran mi klatkuje raczej o to ze kazdy film to jeden wielki brazyliski tasiemiec. No nie wiem moze ktos lapie oco mi chodzi ? Wkoncu widac różnice miedzy kinowymi super produkcjami i jak kamaera sie tam plynie zachowuje a filmami kreconymi dla danej telewizji na szybko i przy niskim budrzecie.

Ktos moze mi powiedizec co jest grane?
    Iceman31
    Level 20  
    Grevinsky, a telewizorek 1. włączyłeś tak jak przyniosłeś czy 2. grzebałeś w nastawach?? Bo w pierwszym przypadku trzeba sobie telewizor jednak dostroić do swoich potrzeb aczkolwiek 2. nie wolno przesadzić.
    Za Twój problem wg mnie na 95% odpowiada parametr ustawienia czerni..... po prostu za wysoko/za dużo. Zapewne jest na MAX.
    zmniejsz ten nastaw na ŚREDNI co wcale nie spowoduje, ze czerń będzie gorsza a filmy będą wyglądać jak filmy.
    Grevinsky
    Level 2  
    Iceman juz ustawialem poziom czerni i wciaz mam ten dziwny efekt jakby filmy byly krecone w tetrze . Niema zycia w tych filmach. Jak na głównym kadrze jest osobba mowiaca to tak jakby w tle byla makieta. Moze to wada fabryczna?

Dodano po 59 [minuty]:

Jeszcze jedna sprawa. Mam zablokowane opcje takie jak Opcje Obrazu -> tryb film / Opcje Obrazu -> Rozmiar -> Dopasuj do ekranu. Oczywiscie telewizor mam podpiety przez kabel HDMI do dekodera HD.

Dodano po 8 [minuty]:

W niektórych LCD występuje efekt teatralny spowodowany fatalnie działający układem 100Hz (polepszenie płynności ruchu ) i wyostrzeniem pierwszego planu.

To pewnie wlaśnie mnie denerwuje. Czy da sie z tym cos zrobic?
    Iceman31
    Level 20  
    W takim razie jest jeszcze jedna możłiwość.
    Wspomniane przez Ciebie 100 Hz.....
    W Samsungach (przynajmniej jeszcze w moim modelu tak jest i myślę że jest tak dalej) jest możliwość zmniejszenia owego 100Hz odświeżania ciut niżej... jest z tego co pamiętam kilka poziomów a nie tylko ON/OFF/50Hz jak zazwyczaj w innych TV. Ustaw to po prostu niżej.
    Sprawa z obrazem.... tu niestety nic nie zrobisz. Funkcja dopasowania obrazu nie działa pod HDMI i podłączonym cyfrowym tunerem. Mam dokładnie to samo i przełączam ręcznie z pilota. Na otarcie łez pozostają dość dobre funkcje własnoręcznego wyskalowania obrazu tak by mieścił się dokładnie w matrycy... bodajże opcja POWIĘKSZENIE ma tą możliwość.... piszę z pamięci bo w pracy jestem. W domu się upewnię i napisze w razie gdybym teraz się mylił.
    Grevinsky
    Level 2  
    Właśnie wróciłem ze sklepu przebadałem pod tym kontem kilka telewizorów samsunga i innych marek. Faktycznie w tych co jakość wyświetlania była na wysokim poziomie było wrazenie jakby film był kręcony własnoręcznie albo w tetrze :) Z tego wynika ze to normalka i faktycznie tak jak mowisz moge pokombinowac z hz - ami. Co do ustawien auto dopasowania one działaja na componencie, mało tego nawet lepszy był odbiór na componencie.

No nic uważam swoja sprawe za zamkniętą. Dzieki Iceman za pomoc.
    gem58
    Level 15  
    Szymek43 wrote:
    chciałbym kupić 1,5 tb dysk WD Elements. Ktoś wie czy to ma szanse działać?

Szanse ma, ale gwarancji ci nie dam. Mój le40c750 mimo że specyfikacja możliwych do podłączenia HDD mówi że ma to być FAT32 lub NTFS poprawnie wykrył i obsługuje w trybie MediaPlay dysk 2TB sformatowany jako ext3 :)

Grevinsky wrote:
    Faktycznie w tych co jakość wyświetlania była na wysokim poziomie było wrażenie jakby film był kręcony własnoręcznie albo w tetrze

Poszukaj w opcjach obrazu "Motion Plus" - to jest ustawienie odpowiadające za 100Hz (i ew. więcej)
    Grevinsky
    Level 2  
    Dokładnie tak zrobiłem mozna tez w inny sposób. Włączając Tryb Gry obraz tez staje sie normalny - efekt teatralny znika.
    e X t 7 3
    Level 1  
    Witam Panowie

Ja zakupiłem telewizor c6000 ... i powiem szczerze, że to niezły zakup. Co do cloudingu ... jeśli telewizor jest dobrze skalibrowany NIE widać go wcale, a czerń jest naprawdę głęboka ! Największym plusem jest funkcjonalność telewizora. Sprawdzałem oprogramowanie i tam stoi praktycznie cała dystrybucja Linuksa ! Dlatego odtwarza filmy we wszystkich możliwych formatach, jest szybki i stabilny. Jednym - wydaje mi sie - minusem dla niedoświadczonego użytkownika jest konieczność dość "głębokiego" ingerowania w ustawienia, aby uzyskać pożądany efekt jakości obrazu. Jednak, jak już się skalibruje go do własnych potrzeb (wysoka jakości czerni, naturalne barwy, ostrość), można cieszyć się z generowanego - dobrej jakości obrazu.

Pozdrawiam
    wotor
    Level 11  
    Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, ponieważ posiadałem wcześniej model LE37C650, a teraz używam UE-40C6000,że dostępność serwisów internetowych tak na dobrą sprawę niczemu nie służy. Oglądanie filmów na YouTube graniczyło z cudem, ponieważ często połączenie bywało przerywane z przyczyn nie wiadomych i nie zależnych ode mnie,czyli zostawała nam pogoda,wiadomości itp.,a to można wszędzie sprawdzić :D Natomiast obecny model ma zdecydowanie większe możliwości związane z MediaPlay. Przede wszystkim odłączenie nośnika nie powoduje "zapomnienia" przez TV ostatniego momentu oglądania filmu, czyli w każdej chwili możemy oglądać wybrany film od ostatniej oglądanej przez nas sceny,wybór rozdziałów filmu,lepsza wizualizacja menu,a przy tym łatwiejszy dostęp do filmoteki itp.Nie wspomnę o pochłanianiu energii, wadze i wydzielaniu ciepła:D Dodatkowo w moim odczuciu jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza! Jedynym mankamentem jest pilot, w poprzednim modelu łatwiej było znaleźć przyciski nawigacyjne :| Ale i tak uważam, że jest on lepszy od poprzednika :D
    Szymek43
    Level 11  
    Witam

Mam pytanie do ext73 i Wotor. Jakie waszym zdaniem są najlepsze ustawienia obrazu dla UE40c6000?
    Iceman31
    Level 20  
    Szymek43 wrote:
    Witam

Mam pytanie do ext73 i Wotor. Jakie waszym zdaniem są najlepsze ustawienia obrazu dla UE40c6000?

Pozwól, że odpowiem....
    Takie ustawienia są najlepsze które TOBIE odpowiadają a nie innemu użytkownikowi. Nie masz własnego gustu, upodobań??
    Szymek43
    Level 11  
    Mam, ale są setki kombinacji i na pewno wszystkich nie wypróbowałem więc chętnie dowiem się co inni posiadacze tego modelu mają do powiedzenia w tej kwestii. Nie bardzo rozumiem co cię w tym dziwi albo przeszkadza?
    Iceman31
    Level 20  
    Nic mi nie przeszkadza. Gdzieś Ty zauważył, że piszę że mi to przeszkadza?? Po prostu uważam to za zbędne duperele.
    Od tego mam głowę i ręce by samemu ustawić TV jak mi odpowiada.
    I nie przesadzaj z tą setką kombinacji bo przekombinujesz.
    Jasność, kontrast, kolor, ostrość. To parametry w których ustawiasz. Pozostałych radzę nie ruszać bo przedobrzysz.....
    A jak Ci każdy napisze te Twoje "setki kombinacji" czyli powiedzmy wszystkie jakie są mozliwe to je sprawdzisz?? Nie sądzę.
    Tak więc nie obrażaj się kolego, nie naburmuszaj tylko z rozsądkiem ustaw raz a porządnie JAK TOBIE PASUJE. W końcu kupiłeś TV do oglądania a nie do grzebania. :-)