Witam, staram się doradzić znajomemu jaki kupić telewizor, w grę wchodzą dwa modele Samsung LE40C650, oraz Samsung UE40C6000 Za pierwszym przemawia to, że bez problemu odpala mkv. Nie wiem co można powiedzieć o tym LED. Może ma ktoś te modele i doradzi? Parametry obydwu jak najbardziej odpowiadają.
odległość od ekranu : 2.5/3 metry
jak słońce świeci w pokoju : Nasłoneczniony mały pokój (okno naprzeciw, lekko zaciemnione roletą)
Jak duży jest pokój : 4.5x4
jaki masz obecnie telewizor : LCD 32 cale
jakie programy najczęściej oglądasz : sport, filmy, seriale
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem : różnie, lecz większość po 20:00
preferowana wielkość telewizora : 40 cali
preferowana marka : jak w temacie
jakie urządzenia będą podłączone : dekoder N-ki i CYFRY+ (HD), dysk przenośny HDD
jakimi złączami : HDMI, USB
ma stać czy wisieć : stać
Witam, może coś pomogę,
Posiadam samsunga Le40C650 - telewizor jak za te pieniądze dla mnie bezkonkurencyjny. Nie posiada typowych wad telewizorów LCD - brak cloudingu, ładna czerń, obraz krystalicznie czysty. Nawet ze zwykłej anteny siatkowej obraz jest rewelacyjny, bo ma system redukcji szumów. Oczywiście nie pozbywa się wad telewizorów z podświetleniem CCFL - bierze maksymalnie nawet 190W, jednak w praktyce po włączeniu trybu ECO TV dostosowuje się do oświetlenia zewnętrznego, w ciemności pobór prądu spada do 50W.
Jednakże jeśli mam coś doradzić - UE40C6000 jest telewizorem z krawędziowym podświetleniem LED. Oznacza to że obraz wcale nie będzie lepszy niż w tradycyjnie podświetlanym LCD, który w tym porównaniu reprezentuje seria C650. Niektórzy użytkownicy skarżą się na clouding, czyli miejscowe rozjaśnienie lub przyciemnienie niektórych fragmentów obrazu, szczególnie na rogach ekranu.
(więcej tutaj http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=22235) Żeby nie mieszać wypiszę może , podobieństwa i różnice które wg. mnie mają oba TV:
Najpierw najważniejsze cechy wspólne:
- 100Hz Motion plus
- Matryca błyszcząca, która oddaje wspaniale kolory i obraz, a nie powoduje odbić
- odtwarzanie MKV z obsługą DTS
- obsługa dużych dysków twardych (ja mam podpięte 500GB i śmiga )
-bardzo podobna jakość obrazu
a teraz różnice
- LE40C650 pobiera więcej energii
- UE40C6000 jest cieńszy, lżejszy i można "przyszpanować" LEDami - LE40C650 posiada funkcję Internet@TV - o czym za chwilę.
Wniosek jaki się nasuwa - LE40C650 mimo iż jest sporo tańszy oferuje
bardzo dobry stosunek cena / jakość. Długo szukałem TV, który będzie mi pasował, początkowo myślałem nad Ledami, ale okazało się że stać mnie tylko na Ledy krawędziowe, które do końca mi nie pasowały, ze względu na to iż jak pisałem za większą "opłatą" oferują podobną jakość obrazu jak tradycyjne LCD.
Ponieważ jednak miałem coś doradzić - ja wybrałbym na waszym miejscu Le40C650. Kupiłem go głównie ze względu na to że ma funkcję Internetu w TV - umożliwia on dostęp do niektórych serwisów online, takich jak YouTube, Daily Motion, Facebook, google maps, wiadomości, pogoda, a wkrótce - IPLA i radio Tuba.FM. Jeżeli Twojemu koledze nie zależy na tym, żeby mieć cienki TV proponuję jechać do sklepu, obejrzeć i porównać oba. Tylko nie sugerujcie się jakością obrazu w sklepie, Ledy bywają mocno reklamowane, przeważnie leci na nich obraz o lepszej jakości.
Oba TV są fajne, i wybór rzeczywiście jest ciężki, generalnie z obu będziecie zadowoleni, ja polecam C650, jeśli poszukasz po forach HDTV przekonasz się że TV zasłużenie cieszy się dobrą sławą No i lada dzień pojawi się widget Ipla, który umożliwia dostęp do tysięcy materiałów Wideo TV Polsat
I jeszcze bardzo ważna rzecz!
Jeśli będziecie kupować Le40C650 przed odebraniem sprawdźcie rodzaj zamontowanej w nim matrycy. Jest to dość istotna spraw. Producent montuje w nich trzy rodzaje matryc:
-SQ01 - jest to matryca samsunga,
-AA003 - matryca firmy AUO, generalnie jakość obrazu identyczna z SQ01, różnią się delikatnie kątami widzenia i poziomem bieli i czerni pod kątem, można uznać że są identyczne,
-CN01 - tej matrycy się wystrzegajcie, gdyż jest minimalnie gorszej jakości.
Jest to niestety loteria, dlatego matrycę można i trzeba sprawdzić po naklejce na prawym boku telewizora, będą tam numerki i symbol - SQ01, AA003 lub CN01 - szukajcie SQ01 lub AA003.
Co do matryc w UE40C6000 to się nie orientuję, musicie poszukać informacji w Internecie, ale pewnie jest podobnie.
odległość bliska więc najważniejszy jest element skalowania w SD.
Ja bym poszedł w innym kierunku .
Masz rolety, dużo sportu i wieczorami to poproś o prezentację :
42S20 Panasonic
40XV 733 Toshiba
40C600 Samsung
Kolego co z tym TV? Mam ten sam dylemat aktualnie. Misie z MM polecają tego 650, bo podobno ledziak ma lekko inną barwę światła ( co jest logiczne ), ale czy im ufać.... nie wiem....
Na wstępie wszystkim dziękuję za pomoc, wybrałem c650, lecz nie mogę jeszcze nic napisać, ponieważ zamawiałem w pewnym sklepie internetowym na raty i dopiero dzisiaj wysyłali. Gdy już go rozpakuje napiszę coś więcej!
Co do w/w sklepu to znalazłem o ponad 400 zł tańszy Poszukaj na skąpcu, lub ceneo (sklep z najlepszymi opiniami)
Witam Telewizorek jak napisał grzewoj patrząc na stosunek cena/jakość bezkonkurencyjny.
Obraz ze zwykłej anteny rewelacyjny, po hdmi kryształ. Gdy oglądałem na Animal Planet HD, krótką zapowiedź dokumentu o Rosji długo po jej zakończeniu nie mogłem dojść do siebie.
Czerń czarna, odbicia w matrycy minimalne, nie zwraca się na nie uwagi. Głośniki grają głośno i czysto.
Trzeba będzie przyzwyczaić się tylko do Motion plus, efekt jak w teatrze. Niezdecydowanym podpowiadam żeby przy zakupie zwrócić na to uwagę (porównać z włączonym i wyłączonym, na demo widać słabo, więc niech sprzedawca włączy i wyłączy) nie wszystkim taki efekt może się podobać.
Po 2 dniach użytkowania nie mam żadnych zastrzeżeń, no może jedno, na pilocie brak paru przydatnych mi przycisków.
Telewizor kupiłem za 2500, w tej cenie nie dostaniecie nic lepszego, jednym słowem rewelacja, POLECAM!
PS Gdy coś zauważę to dopiszę w tym temacie.
Spostrzeżenie 1: Spotkałem się wcześniej z opiniami, że tv nie widzi polskich znaków, lub napisów w plikach divx:
Ja umieszczam napisy pod takim samym tytułem jak film w jednym folderze i bardzo ładnie widzi napisy, co ważniejsze nie rozjeżdżają się.
Co do braku polskich znaków, to podczas oglądania filmu z zewnętrznego źródła (pen drive, przenośny dysk hdd) wystarczy wejść w opcje "TOOLS" (przycisk na pilocie) i tam zmienić kodowanie na "Europa środkowa".
No i lada dzień pojawi się widget Ipla, który umożliwia dostęp do tysięcy materiałów Wideo TV Polsat
Widziałem, że widget Ipla już się pojawił wobec tego chciałem spytać czy jest dostępny na twoim LE40C650?
Słyszałem, że z tymi widgetami jest inaczej na każdej platformie. Sam widziałem Iplę na telewizorze serii 7, a Twój to seria 6. Ciekawi mnie jak naprawdę jest z kompatybilnością nowych widgetów.
Tak w ogóle Internet@TV to dla mnie raczej rzecz warta dodatkowych kilkuset złotych zwłaszcza że podobno wkrótce ma pojawić się widget Onet VOD a na przyszły rok wejście na tę platformę planuje również TVP!
dracoone wrote:
koledzy a co z modelem UE-40C6000 nikt nie ma takiego żeby wypowiedzieć sie jak to z tym LEDowym podświetleniem ?
Czytałem o nim na sieci klik (ang.) i kilka osób wypowiada się niepochlebnie o tym akurat modelu ze względu na LEDowy tzw clouding czyli defekt podświetlenia matrycy. Raczej nie jest to kwestia pojedynczego egzemplarza
Widziałem, że widget Ipla już się pojawił wobec tego chciałem spytać czy jest dostępny na twoim LE40C650?
Słyszałem, że z tymi widgetami jest inaczej na każdej platformie. Sam widziałem Iplę na telewizorze serii 7, a Twój to seria 6. Ciekawi mnie jak naprawdę jest z kompatybilnością nowych widgetów.
Tak w ogóle Internet(małpa)TV to dla mnie raczej rzecz warta dodatkowych kilkuset złotych zwłaszcza że podobno wkrótce ma pojawić się widget Onet VOD a na przyszły rok wejście na tę platformę planuje również TVP!
Widget jest dostępny, wszystko fajnie działa, nie ma tylko płatnego kontenta. Gdzie słyszałeś o wejściu TVP na telewizory?
Jeszcze chodzę i sprawdzam wszystko co dowiem się na forach na temat zainteresowanych mnie modeli i zauważyłem że ceny w sklepach mocno podskoczyły a nie spadły , to dziwne .Wydaje mi się że specjalnie podnoszą ceny po to aby przed świętami mogli z czegoś zrobić fikcyjne promocje , to jest draństwo .
Pod koniec października w Saturnie model UE40C6000 kosztował 2.799 a teraz najtaniej w sklepie kosztuje 3.399 zł a to duża różnica i tak samo to wygląda w większości TV model UE40C6500 podskoczył z 3.499 do 4.399zł .
Widget jest dostępny, wszystko fajnie działa, nie ma tylko płatnego kontenta.
Dzięki za informację. Na płatny kontent przyjdzie trochę poczekać - raz że widget Ipla na Samsungi to zupełna świeżynka, a dwa, że nie ma jeszcze systemu płatności - i przez jakiś czas nie będzie, z uwagi na fakt, że Internet@TV jest w fazie zdobywania popularności i płatne usługi (czy widgety czy też treści) mogą te popularyzację tylko opóźnić.
grzewoj wrote:
Gdzie słyszałeś o wejściu TVP na telewizory?
Zaznaczyłem podobno bo to jedynie plotka zasłyszana od kogoś kto pracuje blisko platformy widgetowej w Samsungu.
Nie chcę robić jakiejś reklamy ale w RTV-Euro-AGD jest on po 3440 a Starurny to najdroższe sklepy na świecie
Tylko że to cena ze sklepu internetowego , normalnie w sklepie RTV-Euro-AGD kosztuje 3.799 zł , a nie dawno były tańsze bo kosztowały 3.299 zł.
Jeden gościu który kiedyś pracował w markecie podpowiedział mi że telewizory najlepiej kupować po nowym roku np, pod koniec stycznia , ponieważ wchodzą nowe modele a stare tanieją .
Jest norma na stronie Samsunga z tym że bazuje ona na przestarzałym standardzie ISO. Obecny standard jest TUTAJ. Czyli musisz wiedzieć jakiej klasy panel zamontowano w Twoim telewizorze - zapewne jest to Class 1
Jeśli ilość bad pikseli mieści się w normie to raczej gwarancja tego nie obejmuje, ale spróbować w serwisie i tak należy.
Ja mam ue40c6000 od około 2 tyg. Kupiony w euro za 3200. Głownie oglądam filmy z pena w mkv i jestem bardzo zadowolony z jakości. Rozważałem C650 ale w euro był tylko 500 zł tańszy więc uznałem że warto dołożyć do LEDa.
I jak jest w Twoim egzemplarzu z tym cloudingiem? Daje się zaobserwować? Jest to faktycznie jakieś uciążliwe w normalnym użytkowaniu (a nie oglądaniu zatrzymanego obrazu przez 2h) ?
Nie zaobserwowałem cloudingu póki co, chociaż nie jestem fanatykiem. Kolory są świetne i bardzo żywe, nie wierzę że na zwykłym LCD są takie same. Ogólnie uważam że warto było dołożyć te 500-600 zł w porównaniu z C650. Nagrajcie sobie na pendrive jakiś film w mkv 720p albo 1080p i idźcie do saturna, media markt czy euro porównać na żywo te dwa modele.