Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

brama dwu skrzydłowa - zdalne sterowanie - JAK?

barteqqq 22 Sep 2010 20:21 3139 2
    barteqqq
    Level 21  
    Witam mam bramę dwu skrzydłową i ostatnimi czasy bardzo często jest ona otwierana i zamykana i jest to dość uciążliwe bo
    dojeżdżasz, wysiadasz, otwierasz, wsiadasz, wyjeżdżasz, stajesz, wysiadasz zamykasz bramę wsiadasz i dopiero jedziesz.
    I chciałbym zamontować sobie jakieś zdalne sterowanie - otwieranie bramy na pilota które będzie otwierać dość dynamicznie żeby nie trzeba było 30min czekać aż się otworzy, żeby było dość masywnie wykonane, żeby nie psuło się za często ( bo wiadomo że wszystko kiedyś zdechnie ) i żeby była możliwość szybkiego otwarcia bramy gdy zabraknie prądu. Przeglądają neta zauważyłem że mechanizm napędu dzieli się na 2 rodzaje - napęd śróbowy, który jest wytrzymały ale w wypadku braku prądu chwilę zchodzi zanim się zdemontuję ramię żeby można było otworzyć bramę, i napęd hydrauliczny - siłownik - nawet fajnie to wszystko działa ale też podczas braku prądu trzeba zdemontować ramię lub użyć siły i otworzyć bramę ręcznie ( na siłę ) ale słyszałem że po pewnym czasie siłowniki się zapowietrzają i ulegają uszkodzeniu.

Może ktoś z was miał już podobny problem i mógłby się podzielić wiedzą?
    Jarek68
    Level 21  
    Ja ma pod bramę założonego UPSa, zasila on siłowniki domofon i dzwonki. U nas wystarczy burza albo większy wiatr i jest problem z prądem. A z bramą nie mam :-)
    rafal_piekary
    Level 11  
    Cześć.
    Polecam napędy Nice, BFT, Beninca, Came... Wszystko zależy od wielkości, ciężaru, konstrukcji bramy...
    Odradzam siłowniki hydrauliczne - drogie, wymagające...
    Jeśli brama jest powieszona na słupkach stalowych (wąskich) to polecam wszelkie siłowniki liniowe (ze śrubą). Natomiast do szerokich słupków (murowane, betonowe) - siłowniki z łamanym ramieniem.

Ręczna obsługa: tylko dyskontowe i stare modele nie posiadają rozblokowania siłowników i trzeba je "zdejmować" przy ręcznej pracy. Siłowniki które ja montuję, zawsze są wyposażone w szybkie rozblokowanie - zazwyczaj kluczyk, w siłownikach z łamanym ramieniem jest też możliwość rozblokowania z zewnątrz za pomocą specjalnego układu.
    Jeśli chodzi o szybkość: siłowniki z ramieniem są minimalnie szybsze od liniowych. Czas otwierania bramy zależy od jej wielkości i ciężaru: za szybko = niebezpiecznie i ze szkodą na trwałość całości. Przeciętny czas otwierania to około 16-18 sekund w przypadku siłowników liniowych oraz około 14-17 sekund przy łamanym ramieniu. Podaję tylko orientacyjnie, bo wszystko zależy od zaprogramowania czasu zwolnienia (zwolnienie biegu przy krańcowych położeniach skrzydeł).
    Dodatkowo już chyba każdy producent (solidny) oferuje napędy z silnikami 24V, których centrale sterujące są przystosowane do współpracy z zasilaniem awaryjnym. Montowałem taki układ w napędzie Beninnca Kit Bob 24 (2 akumulatory 12V w szeregu) i nawet nieźle się to sprawuje, po wyłączeniu zasilania umożliwia nawet kilkunastokrotne otwarcie i zamknięcie bramy....

Wybór - kwestia rzędu gotówki, co mogę polecić: na pewno nie napędy NO NAME i powszechnie taniochy z marketów...
    Ważne: dobry i solidny montaż to podstawa!!! Nawet najlepszy siłownik padnie jeśli będzie źle zamontowany!!! Szlag mnie trafia jak widzę bramy, w których skrzydła latają na wszystkie strony (brak płynnego ruchu)...

W razie pytań służę pomocą PW